Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670797 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1530 dnia: 15 Listopad 2017, 08:15:18 »
Ja w wilfie mam okolice 1/3 obrotu od najgrubszego przemiału, ale to na 400 ml

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1531 dnia: 15 Listopad 2017, 18:03:33 »
Ciekawe jak twój przemiał ( ustawienie) Przenieść na mojego severina :D

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1532 dnia: 15 Listopad 2017, 20:06:37 »
Ciekawe jak twój przemiał ( ustawienie) Przenieść na mojego severina :D
Dwie wytyczne:
Całkowity przelew powinien zmieścić się w 3 minuty. Do tego smak.
Nie obejdzie się bez kilku prób, później już będzie z górki :)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2017, 20:11:29 wysłana przez dopeman »

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1533 dnia: 15 Listopad 2017, 21:28:06 »
Parzył już ktoś może geishe od Java? Jeśli tak to jakieś wskazówki? Jak najlepiej atakować te ziarenka? ;)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1534 dnia: 16 Listopad 2017, 01:06:59 »
Parzył już ktoś może geishe od Java? Jeśli tak to jakieś wskazówki? Jak najlepiej atakować te ziarenka? ;)

Czytałem, że najlepiej z AP, ale dopiero będę próbował. Robiłem w Gabi dwa razy i tak średnio - za duża temperatura. Spróbuj 92 stopnie - ponoć wyszło lepiej (chociaż tego parzenia akurat nie próbowałem).
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2017, 01:10:11 wysłana przez Cinello »

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1535 dnia: 16 Listopad 2017, 05:40:20 »
Jeżeli kawa wyszła mi kwaśna to dałem za gruby przemiał czy za niska temperature? Normalnie cytryna :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1536 dnia: 16 Listopad 2017, 18:43:19 »
Jedno i/lub drugie i/lub woda i/lub kawa.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1537 dnia: 16 Listopad 2017, 18:59:44 »
Czytałem, że najlepiej z AP, ale dopiero będę próbował. Robiłem w Gabi dwa razy i tak średnio - za duża temperatura. Spróbuj 92 stopnie - ponoć wyszło lepiej (chociaż tego parzenia akurat nie próbowałem).

Parzyłem dzisiaj w V60 oraz w Gabi.

V60 - mielenie 2,4 w Kinu M47, temp 93 stopnie, doza 15g, preinfuzja 30g a później reszta do 250g na dwa zalania, czas 2:10. Wyszło pachnąco i naprawdę smacznie

Gabi - mielenie 2,55, temp 94 stopnie, doza 18g, preinfuzja z mieszaniem 50g, a później ciągiem do 300g, czas 3:30. Więcej aromatów i smaków, wraz z wystudzaniem się naparu rósł banan na twarzy ;)

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1538 dnia: 17 Listopad 2017, 10:09:58 »
Kupiłam z miesiąc temu Hario V60-02  i za każdym razem wychodzi mi gorzka/ mniej gorzka kawa.
Próbowałam już bardzo grube mielenie, średnie i trochę drobniejsze. Wodę dawałam od 87 do 83 stopni.
Cały proces to jakieś 4 minuty, dzisiaj było minimalnie lepiej bo 3:50.
Co zrobić żeby wydobyć trochę owoca z kawy? Aktualnie próbowałam robić z przepisu Scotta Rao.
 :'(
"Find what you love and let it kill u"

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1539 dnia: 17 Listopad 2017, 10:21:39 »
Temperatura wody: 92-94 stopnie. Czas zaparzania: 2-3 minuty. Kawa: jasno palona, np. Kenia, Etiopia, Salwador, Kolumbia, Kostaryka itp.

Aczkolwiek każda kawa jest gorzka. Gorycz jest w kawie z procesu palenia :).
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2017, 10:23:48 wysłana przez Antonio »

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1540 dnia: 17 Listopad 2017, 10:29:57 »
Dziękuję, będę działać. :D
Kawa z jasnego palenia jest, właśnie idzie do mnie nowa Etiopia, wcześniejsza Kenia to była dla mnie porażka, bo wychodziła z niej pomidorowa...
Gorycz okej, bo piłam już kilka wyśmienitych dripów, a u mnie to była turbo gorycz jeżeli można to tak nazwać.
"Find what you love and let it kill u"

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1541 dnia: 17 Listopad 2017, 10:34:51 »
Kenia nigdy nie jest porażką... ;)

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1542 dnia: 17 Listopad 2017, 10:40:59 »
To może ja + Kenia od Colonna Coffee = porażka :p
Próbowałam ją rozgryźć i cały czas gdzieś czułam tego pomidora, a nie jest to mój ulubiony smak.
"Find what you love and let it kill u"

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1543 dnia: 17 Listopad 2017, 10:48:35 »
Wodę dawałam od 87 do 83 stopni.

To jak już trzymasz się przepisu Rao, to spróbuj z temperatura dużo wyższa. W zasadzie po zagotowaniu wody, przelewasz filtr wrzątkiem dodajesz kawę i lejesz.
Powinno być lepiej. I sprawdź jeszcze jakość wody.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 503
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1544 dnia: 17 Listopad 2017, 10:52:07 »
Kaoru, jakiego młynka używasz do mielenia kawy pod dripa? Może to być powodem zwiększonej goryczy w kawie...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi