Kawa może wyszła ciutkę lepsza niż ten wcześniejszy syfilis (wiadomo, inna kawa) ale to jeszcze nie to. Dalej jest przeparzona i jest jej dość mało (80-100ml?). Co zrobić aby była taka, jak trzeba? Próbuję zmieniać coś ale jak widzicie - lipa.
Sam się zastanawiałem jak uzyskać ~100ml naparu z kawiarki 3-cup. Przy różnym mieleniu przeważnie otrzymywałem między 70 a 80ml naparu. To jak dla mnie jest o tyle słaby wynik, że po użyciu reduktora, a więc zmniejszeniu dozy z 18g do 8-9g otrzymuję 60ml.
Jako uzupełnienie filmu o temperaturach jakie są w poszczególnych miejscach zależnie od użycia gorącej/zimnej wody, chciałem zrobić mały test jak temp. wody i wielkość płomienia wpływa na ilość otrzymanego naparu. By nie marnować ziaren poleciałem po mielonkę i oto co mi wyszło:
Doza: 17g (+/- 0.1g) Ilość wody: 160ml (+/- 1g) + Filtr od aeropress'u (za każdym razem przelany wodą 96°C przed skręceniem)
Woda: 96°C
Płomień: Max / Łączny czas parzenia: 1:35 Czas ekstrakcji: 0:26 Ilość naparu: 80g
Płomień: Medium / Łączny czas parzenia: 2:15 Czas ekstrakcji: 0:34 Ilość naparu: 92g
><><><>
Woda: temperatura pokojowa
Płomień: Max / Łączny czas parzenia: 3:25 Czas ekstrakcji: 0:30 Ilość naparu: 113g
Płomień: Medium / Łączny czas parzenia: 4:51 Czas ekstrakcji: 0:46 Ilość naparu: 116g
Grubość mielenia oraz rodzaj kuchenki będzie mocno determinować rezultat, jednak zależności między temperaturą wlewanej wody i wielkością płomienia pozostają niezmienne.
Przeparzony napar przy użyciu 70°C wody i czasie całkowitym <2minut? Hmm, ciekawe. Jeśli jest zbyt dużo goryczy, to spróbuj zmielić grubiej (zakres do kawiarki jest tak na prawdę szeroki, możesz nawet spróbować zmielić ciut drobniej jak do małego dripa). Kawa generalnie powinna powolnym strumieniem wypływać, tak jak u ciebie. Jeśli nie pluje na końcu oznacza, że płomień nie jest za mocny. Ile trwa u ciebie sama ekstrakcja? Generalnie nie powinna trwać więcej niż 40s - jeśli trwa dłużej, spróbuj delikatnie zwiększyć płomień (lub zmielić grubiej)
edit: Etiopia chuco jest jasno palona pod dripa. Nie próbowałem jeszcze tego ziarna, ale nie wszystkie jasno palone ziarna wyjdą smacznie w kawiarce. Może lepiej wybrać coś średnio palonego pod espresso?