Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1531902 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4770 dnia: 04 Kwiecień 2018, 00:43:04 »
Si, ostatnia. Kto pija ostatki... ;)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4771 dnia: 04 Kwiecień 2018, 09:35:18 »
W sklepie jest cała gama fajnych kaw w bardzo dobrych cenach :kwiat:
Za chwilę pojawi się specjalna promocja na zestaw espresso + drip z tej samej kawy  :szampan:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4772 dnia: 04 Kwiecień 2018, 10:03:18 »
Mówisz o tej
Cytuj (zaznaczone)
Spring hope set 1kg

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4773 dnia: 04 Kwiecień 2018, 10:21:19 »
Manfredzie, o tej nawet nie wiedziałam  [emoji106]
Będą jeszcze inne. Pozdrawiam wiosennie!

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4774 dnia: 04 Kwiecień 2018, 10:27:53 »
Czekam na hit promocyjny jeśli nie będzie do  godziny 15 wystawiony to puszczam to co sobie wrzuciłem do koszyka.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4775 dnia: 04 Kwiecień 2018, 10:40:44 »
Jak zrobimy zdjęcia, to wystawimy  :kwiat:

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4776 dnia: 04 Kwiecień 2018, 21:20:11 »
Elu, Andrzeju - dzięki za szybką wysyłkę i ciekawy "Paschalny" bonusik :) Pozdrawiam!

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4777 dnia: 05 Kwiecień 2018, 12:46:17 »
Jak zrobimy zdjęcia, to wystawimy  :kwiat:

Nie doczekałem się ale i tak myślę, że zrobiłem dobry wybór. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4778 dnia: 05 Kwiecień 2018, 20:21:00 »
Pewnie tak :). Pracy tyle, że dopiero teraz poskładałem wspomniane przez Elę nowości i promocje. Warto kupić podwójne pakieciki Brazylii "Bob-o-link" ze znanej plantacji Fazenda Ambiental Fortaleza oraz Salwadoru "La Cumbre" z równie znanej plantacji Cuatro M. Obie te firmy znamy od wielu lat i cenimy. FAF jeszcze z czasów, gdy na rynku nie było "parcia" na przelewy, a Cuatro M z czasów, gdy na rynku nie było wielkiego popytu na single-origin... Podwójne pakiety...

Warto kupić Wiosnę wg Synestezji, dlatego że ma znakomity skład, dobrze sprawuje się jako drip, świetnie odnajduje się jako espresso. Rzekłbym, że to alternatywna wersja mieszanki RED.

W Synestezji jak zwykle multum "słodkich" propozycji: Fruity, Kenia Kiini, Kenia Muthinghiini, Etiopia Aricha, Salwador El Divisadero Pacamara, Salwador Pena Redonda Pacamara oraz nowości: Ekwador La Rafaela, Kolumbia Las Animas...

W Mastro Antonio też coś nowego. Palenia z 4 kwietnia -- pewnie kojarzycie pewnego szaleńca z przed 200 lat, krzyczącego o "czterdzieści i cztery"? ;) OK, też nie wiem, co facet miał na myśli... ;) Wiem za to, że z mojego pieca wyszły cztery blendy:
  • nowa, "bogata" wersja Espresso #1 czyli 50/50 Brazylia/Salwador
  • nowa, "dość mocna" wersja Buongiorno, czyli Brazylia/Salwador/Honduras/ Etiopia
  • moja typowa Brazylia Cerrado
  • kolejna, niezmiennie dobra Ariadna

Poza tym zachęcam znowu do spotkania z panem Kongiem: Mr. Kong -- robusta speciality

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4779 dnia: 05 Kwiecień 2018, 23:28:12 »
Warto kupić Wiosnę wg Synestezji, dlatego że ma znakomity skład, dobrze sprawuje się jako drip, świetnie odnajduje się jako espresso. Rzekłbym, że to alternatywna wersja mieszanki RED.

Data palenia: 21/04
hahaha ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4780 dnia: 05 Kwiecień 2018, 23:33:35 »
Dzięki za czujność. Too much coffee ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4781 dnia: 05 Kwiecień 2018, 23:36:16 »
Oparte na wydarzenia z przyszłości :)

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4782 dnia: 06 Kwiecień 2018, 03:03:43 »
no to zamówione ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4783 dnia: 06 Kwiecień 2018, 07:16:19 »
Co za czasy: nie sądziłem, że coś takiego się zdarzy, że będę promował canephora robusta. Wspomniałem już wcześniej parę razy o naszej nowości z Rwandy, ale w espresso spróbowałem jej tuż po paleniu, a dopiero dziś zrobiłem rzetelny test. Kawa już jako zielone ziarno ładnie pachnie, w postaci palonej też ma przyjemny zapach -- to wyróżnia ją spośród ogromnej większości ziarna tego gatunku. Ziarna są niewielkie, czyste, bez defektów. W młynku wymaga dużo drobniejszego zmielenia niż np. typowa Brazylia, niż single Synestezji, ale o dziwo młynek żwawo radzi sobie z pracą i mielenie idzie jak po maśle. Espresso przypomina "rasowe" espresso z południa Italii, z małą poprawką: ma tylko aromaty charakterystyczne dla robusty (żywicznego drewna, żyznej ziemi?), nie ma tego złego, co wiąże się z bardzo mocnym paleniem, żadnych empireumatycznych wrażeń. Espresso jest lekko kwaskowate, gdy jest gorące. Nie ma bardzo przykrej goryczy, ale oczywiście jest gorzkie. Z pewną nieśmiałością wypiłem filiżankę i czekam. Jest wczesny poranek, oczy otwierają się. Usta i podniebienie w normie, nie zdrętwiałem ;). Body tejże kawy jest bardzo duże, posmak bardzo wyraźny i długotrwały. Takie espresso jest w opozycji do pozostałych naszych kaw, więc raczej dla miłośników mocnych wrażeń, dla koneserów tego gatunku.


« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2018, 07:25:51 wysłana przez Antonio »

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4784 dnia: 06 Kwiecień 2018, 12:34:55 »
Jeżu, jak ta Aricha z Geshą pachnie, jeszcze w opakowaniu. Chyba nie będę tego pił, tylko zostawię sobie na biurku do wdychania :P

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi