Autor Wątek: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?  (Przeczytany 30071 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4873
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Wrzesień 2016, 08:44:02 »
Jeśli ma być porównanie do HXa to tylko DUO PROF ponieważ on ma niezależną parę (chociaż nie wiem czy jednocześnie można robić espresso i mleko)
W DUO PROF można jednocześnie robić espresso i spieniać mleko.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jgx

  • Wiadomości: 67
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Wrzesień 2016, 09:10:40 »
Termobloki z reguły są w tanich ekspresach. Natomiast znane firmy, produkujące dobre ekspresy, preferują bojlery.
Już to kiedyś pisałem ale powtórzę - zawsze było w środowisku że termoblok jest gorszym rozwiazaniem i ma być bojler. Od jakiegoś czasu jedna z firm wprowadziła do swoich wyrobów termobloki i zaczęła się mocna promocja tego rozwiązania. Może i ono jest dobra ale skoro tak to czemu 99% poważanych firm w branży stosuje bojlery a nie termobloki? Przypadek? No chyba ze te 99% się myli a te kilka firm nie.....
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2016, 09:23:26 wysłana przez jgx »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Wrzesień 2016, 09:38:38 »
O jakich lepszych konstrukcjach w przedziale cenowym 2200 - 2700 piszesz ? Podaj konkretne przykłady i uzasadnij dlaczego uważasz te konstrukcje za lepsze.

Wow, a czym zasłużyłem na tak stanowczy, władczy i rozkazujący ton, sugerujący jakiś egzamin. Oczywiście, że nie podam Ci żadnych konkretnych przykładów z jakiś wydumanych przedziałów cenowych, bo jak sam wcześniej słusznie zauważyłeś, temat wątku jest inny. Dotyczy wyboru między ekspresem Ascaso wyposażonym w bojler lub termoblok.




Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Wrzesień 2016, 09:49:04 »
A może inaczej - ile maszyn w budżecie 1000-2500 ma bojlery a ile termobloki?
Przypadek? Raczej koszta, bo jednak kawałek rurki, grzałki i blok aluminium jako bufor będzie tańszy niż kilka kilogramów miedzi. A i obróbka tego prostsza.

Sztuka w tym żeby zrobić taki termoblok dobrze, tak aby był stabilny temperaturowo. Jeśli duży termoblok jest tak samo dobry jak mały bojler (300-500 ml), a do tego tańszy w produkcji i droższy serwisie(*) to można więcej zysku wygenerować. W końcu firma ma zarabiać.

A to czy to działa można sobie organoleptycznie przetestować. Powtórzę się - wracając do głównego tematu - w filiżance nie widzę różnicy między Ascaso z bojlerem i termoblokiem. Co więcej u Janusza mogliśmy przetestować na tej samej kawie maszynę gastronomiczną (nie Ascaso) i Dreama. Obie filiżanki były bardzo poprawne i dobre. I to większości konsumentów wystarczy.

(*) Jak często można spalić grzałkę - rzadko, nawet bardzo rzadko. W bojlerze wymienisz grzałkę, w termobloku wymienisz termoblok...
LMWDP #469

Offline jgx

  • Wiadomości: 67
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Wrzesień 2016, 09:54:52 »
Jeśli duży termoblok jest tak samo dobry jak mały bojler (300-500 ml), a do tego tańszy w produkcji i droższy serwisie(*) to można więcej zysku wygenerować. W końcu firma ma zarabiać.


(*) Jak często można spalić grzałkę - rzadko, nawet bardzo rzadko. W bojlerze wymienisz grzałkę, w termobloku wymienisz termoblok...
I tak naprawdę to praktycznie wszystko wyjaśnia - dla firmy produkującej jest to lepsze bo najprawdopodobniej tańsze w produkcji rozwiązanie (termoblok) które w końcowym rozrachunku przynosi firmie większe zyski! Oczywiście zyski te musi pokryć klient :)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4873
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Wrzesień 2016, 10:35:49 »
Tańsze ? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Jak dla mnie wykonanie solidnego termobloku zawierającego wewnątrz spiralną grzałkę oraz ok. 1 m spiralnie skręconej rurki ze stali nierdzewnej o średnicy 3 mm plus do tego elektronicznej płyty sterującej z wieloma funkcjami musi być droższe od wykonania odlewu z mosiądzu (abstrahując do szkodliwości metali ciężkich wchodzących w skład stopu), jego obróbki plus wykonania grzałki.
Jeszcze jedno. Wprowadzenie termobloku poprzedziło kilka lat badań i prób. Nie było to tak, że nagle ktoś wpadł na pomysł, kupił na rynku termoblok i wsadził go do maszyny. Są to określone koszty, które dana firma zdecydowała się ponieść. Nie po to aby ekspres wyszedł tańszy w produkcji ale by był jeszcze lepszy niż dotychczasowa wersja. Firma taka poniosła ryzyko konfrontacji z takimi opiniami jak wyżej przytoczona jgx czy też WS. Ryzyko utraty rynku zbytu ze względu na przyzwyczajenia klientów. Czy to się firmie opłaciło ? Moim zdaniem tak. Projekt się sam broni i odczucia użytkowników są pozytywne.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2016, 10:47:14 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Wrzesień 2016, 10:40:53 »
Powtórzę się - wracając do głównego tematu - w filiżance nie widzę różnicy między Ascaso z bojlerem i termoblokiem. Co więcej u Janusza mogliśmy przetestować na tej samej kawie maszynę gastronomiczną (nie Ascaso) i Dreama. Obie filiżanki były bardzo poprawne i dobre. I to większości konsumentów wystarczy.
i tym podsumowaniem warto zakończyć rozpętującą się wojenkę. Każda z konstrukcji ma swoje wady i zalety, ale każda robi co do niej należy.

Bojler (duży, bo mały niekoniecznie) będzie lał wodę o bardziej jednolitej temperaturze ale z kolei będzie lał zawsze starą wodę która została wcześniej ugotowana kilkadziesiąt razy i która ma bardzo długi kontakt zarówno z mosiężnymi ściankami bojlera jak i z osadami w nim zalegającymi, o np. takimi https://www.seattlecoffeegear.com/wp/wp-content/uploads/2009/10/silvia-scale-02.jpg albo takimi: http://www.home-barista.com/forums/userpix/4733_10.jpg . Żródła zgodnie podają, że nie powinno się używać takiej wody do napojów: http://www.czajnikowy.com.pl/jak-prawidlowo-gotowac-wode-do-herbaty-ile-razy-wolno-gotowac-wode/ Więcej na ten temat w wątku "woda do kawy".

Dobry termoblok (uzupełniony o metalową grupę i kolbę) nigdy nie będzie aż tak idealnie równo podgrzewał (na filmie ascaso wyszły wachnięcia temperatur rzędu +/- 2C) ale bez problemu da radę podgrzać wodę do tych 88-90C co normalnemu konsumentowi jak widać po świadectwie DrUsagi w zupełności wystarczy. A jako zaletę termobloka można podać prostą obsługę, nieskończoną ilość wody/pary, szybkie grzanie i korzystanie zawsze ze świeżej wody.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2016, 10:57:39 wysłana przez grex »

Offline BogerPL

  • Wiadomości: 5
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Wrzesień 2016, 11:01:19 »
grex, to błoto w boilerze z pierwszego zdjęcia (drugie mi się nie otwiera), to jakaś tragedia - bałbym się tego dotknąć, a co dopiero pić wodę, która miała z tym styczność  :o
Czy to jest norma czy wynika raczej z niewłaściwego użytkowania?

Czasu coraz mniej, a zasialiście znowu niepewność ;)

Janusz, dasz info na prv ile kosztuje wymiana takiego zepsutego termobloku w przypadku jego uszkodzenia?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4873
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Wrzesień 2016, 11:09:48 »
Dam. Ale jeśli grzałka padnie w bojlerze to też nie jest to ani tania naprawa ani szybka. Koszt takiej wymiany grzałki to koszt samej grzałki, koszt uszczelek, koszt czyszczenia bojlera (często wyglądającego jak na tych zdjęciach), montowanie na specjalny klej uszczelniający, czekanie aż wyschnie i wreszcie sprawdzenie czy działa i nie ma nigdzie przecieków. Na pewno wymiana termobloku jest szybsza.
Bojlery ze zdjęcia to efekt z jednej strony używania twardej wody a z drugiej strony braku lub zbyt rzadko przeprowadzanego odkamieniania. Nie jest to norma. Zdarzają się bojlerki w środku lśniące a zdarzają się też pełne tego co widać na zdjęciu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline muzzy Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Xenia, Gaggia Classic, Aeropress, Kalita
  • Młynek: Eureka Mignon, Wilfa Aroma
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Wrzesień 2016, 11:49:09 »
A gdyby kasa nie grała roli? Powiedzmy, że mamy 4000 do wydania na ekspres. Młynek już jest odpowiedni. To kupilibyście ekspres z termoblokiem, czy z bojlerem?

ZDECYDOWANIE z bojlerem. W takiej cenie to pewnie Bezzera BZ10  lub Oscar

Offline michi99 Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo
  • Młynek: Eureka Zanith Club 60e, Baratza Vario, Comandante, Timemore Slim
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Wrzesień 2016, 12:45:41 »
Jeszcze pozwolę sobie coś dorzucić. Jak dobrze rozumiem ten sam termoblok będzie stosowany przez Ascaso zarówno w modelu Basic, jak i Arc oraz Dream i Steel. We wszystkich potrzebuje mocy - 1050W. Ale wielkość grup i portafiltrów w poszczególnych modelach jest różna. I tu moja obawa, że system ten dostosowany do mniejszych modeli, może się nie do końca sprawdzić na dłuższą metę w tych większych.

Offline Dodo

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Wrzesień 2016, 12:48:45 »
Pewnie każdy pozostanie przy swoim a dopiero czas zweryfikuje kto miał rację  kawka

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4873
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Wrzesień 2016, 12:59:55 »
Jeszcze pozwolę sobie coś dorzucić. Jak dobrze rozumiem ten sam termoblok będzie stosowany przez Ascaso zarówno w modelu Basic, jak i Arc oraz Dream i Steel. We wszystkich potrzebuje mocy - 1050W. Ale wielkość grup i portafiltrów w poszczególnych modelach jest różna. I tu moja obawa, że system ten dostosowany do mniejszych modeli, może się nie do końca sprawdzić na dłuższą metę w tych większych.

I tu znakomite zastosowanie znajduje właśnie elektroniczny termostat. W mniejszych ekspresach jest on ustawiony na 96 st. C a w modelach z linii STEEL PROF na 98 st. C. I można te ustawienia zmieniać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jgx

  • Wiadomości: 67
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Wrzesień 2016, 13:55:39 »
grex, to błoto w boilerze z pierwszego zdjęcia (drugie mi się nie otwiera), to jakaś tragedia - bałbym się tego dotknąć, a co dopiero pić wodę, która miała z tym styczność   
Czy to jest norma czy wynika raczej z niewłaściwego użytkowania?
To zdjęcie bojlera to nic innego jak propaganda :) - przy normalnym użytkowaniu czyli okresowym odkamienianiu kwaskiem cytrynowym za kilkadziesiąt groszy nie ma prawa i nic takiego nie będzie miało miejsca a bojler w środku nie będzie miał żadnych naleciałości poza charakterystycznym zmatowieniem! I straszenie takimi zdjęciami że skrajnych przypadków może i oddziaływane ale tylko na ludzi którzy nie mają w temacie doświadczeń.I oczywiście jest na rękę użytkownikom takim jak Janusz którzy preferują rozwiązania alternatywne do bojlera.
Niech propagatorzy  termobloków odpowiedzą napytanie - czy termoblok nie musi być okamieniany i co się stanie jeśli takiego odkamieniania się nie będzie przeprowadzać?
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2016, 14:06:51 wysłana przez jgx »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Wrzesień 2016, 14:01:38 »
A propo odkamieniam chemią i nigdy nie leci żaden szlam. A jak sie odkamienia kwaskiem?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi