Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39569 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Czerwiec 2017, 08:50:53 »
Bo właściciel ma gabinet w stylu retro - miło z nim kiedyś pogadałem - i chyba się cieszy, że takie stare maszyny do życia pomaga przywrócić.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Czerwiec 2017, 09:51:07 »
A nakłada może i chromy?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:24:52 »
On to tylko polimery, ale super galwanizatora też mam w zanadrzu. Co prawda przez telefon ciężko się dogadać, ale panowie odnawiają różne antyki/samochody i w kontakcie osobistym dużo łatwiej się idzie dogadać. Mi robili chrom na głowicy Pepinki.

Hermes. Zakład galwanizacyjny
Cukrownicza 6b, 04-214 Warszawa

I w sumie ci którzy chcą teflon na bojler kłaść - chrom czy miedziowanie - też może ładnie wyglądać ;)
LMWDP #469

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Czerwiec 2017, 16:10:07 »
A wytrzyma na brzegach, czy będzie puszczać po czasie jak emalia?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Czerwiec 2017, 18:42:37 »
Teflon trzyma, galwaniczne powłoki pewnie też.
LMWDP #469

Offline yelonek

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: La pavoni stradivari SPH
  • Młynek: Quick mill
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Lipiec 2017, 14:22:30 »
Witam wszystkich posiadaczy La Peppiny, wygrałem licytację nie kompletnej wersji 220v 1100w, trochę kamienia i rdzy ale podobno jest sprawna, koszt był niewielki 125zł + przesyłka największy problem to brakująca kolba i sitko, sitko z tego co szukałem jest do dostania z brunelli ale jeśli chodzi o kolbę to jest problem it tutaj pytanie, czy ktoś ma / wie gdzie można dostać kolbę?
Kolejne pytanie czy ktoś z Wrocławia ma Peppinę i byłby skłonny porzyczyć sitko i kolbę do testów?
Ewentualnie czy jest ktoś kto chciałby wymienić kolbę od La pavoni pre millenium na kolbę do peppiny?
Kolejna opcja to dorobienie kolby przez jakiegoś fachowca od CNC? Może ktoś już próbował coś takiego robić u nas na forum i ma kogoś do polecenia? Widziałem kilka NPF do peppina wykonanych w ten sposób ale za granicą i to jedno razowe sytuacje.peppina.jpg

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Lipiec 2017, 15:40:59 »
Gratulacje. Wygląda na ładnie zachowaną. Uszczelki pewnie i tak do wymiany, ale to akurat nie problem.

Co do kolby, sitek i uszczelek - jest jedno pewne miejsce gdzie to dostaniesz - http://www.francescoceccarelli.eu/ricambi_eng.htm

Tylko nie pisz "Francescco - masz kolbę na sprzedaż" ;) Raczej rozwiń trochę wypowiedź, że okazja, że chcesz uruchomić. Sprawdź na grzałce datę produkcji.
LMWDP #469

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Lipiec 2017, 21:21:01 »
Kolbę na wypożyczenie znajdę, ale będziesz musiał poczekać do przyszłego tygodnia. Teraz nie mam do niej dostępu. Napisz w poniedziałek PW, to się dogadamy co, gdzie, kiedy i jak ;)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline yelonek

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: La pavoni stradivari SPH
  • Młynek: Quick mill
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #98 dnia: 15 Lipiec 2017, 21:58:30 »
Dziękuję za informację kiedyś już kontaktowałem się z Francesco odnośnie części do La Pavoni, sprawdzałem jego "sklepik" zanim napisałem na forum ale nie ma kolby ani sitka wystawionego. JanekdF skontaktuję się w poniedziałek w celu pożyczenia kolby.
Pozostaje pytanie Jeśłi musiałbym dorobić kolbę czy ktoś zna dobrego fachowca który byłby w stanie zrobić taką kolbę?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Lipiec 2017, 22:35:29 »
Francesco ma i sitka i kolby, nawet jeśli nie ma ich na stronie. Ma naprawdę duży warsztat. Czasem te części są dalekie od ideału, ale chyba przy maszynie mającej pół wieku nie warto grymasić.
LMWDP #469

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Sierpień 2017, 13:06:43 »
Tymczasem we Wrocławiu...


Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Sierpień 2017, 17:56:35 »
Męczę się z pepinką już których dzień, może mi pomożecie.
Dwie ekstrakcję (wolna/szybka). Obie zakończone strasznie jasną cremą (na filmie jest ciemno więc kolory, trochę przekłamują, jest naprawdę blada). Gdzie się podziały cętki? :( Generalnie od zakupu nie udało mi się ich uzyskać.
Dodatkowo w obu przypadkach zachodzi szybki blonding, mam rozmieć, że mam kanały? Jeśli tak, to jak z nimi walczyć? Kończąc ekstrakcję na podstawie koloru nie uzyskuje nawet ratio 2:1.

Pierwsza próba przedstawia cały proces, a druga tylko ekstrakcję. W drugim przypadku grubiej zmieliłem co zresztą widać, niemniej kawa w obu przypadkach wygląda tak samo. Jeśli chodzi o smak to pierwszy shot nieprzyjemnie kwaśny, drugi bardziej płaski, pijalny, ale to nie to. Jakieś rady/uwagi?
Kawa Espresso Royal z CP z lipca.



Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Sierpień 2017, 22:33:57 »
Ja mielę chyba ciut drobniej i ładuje 14g.
Tamping mam na oko lżejszy.
Po pompowaniu jak mam opór na dźwigni od ciastka i ją puszczam to mija kilka sekund zanim pojawią się pierwsze krople. Na bank kawa u mnie leci spokojniej. I sama ekstrakcja liczona od pierwszej kropli na wylewkach trwa że 30 sekund.

Blada crema to może też być za niska temperatura.
LMWDP #469

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Sierpień 2017, 22:42:59 »
Gdzieś tu było na forum że do dźwigni ubijamy 'piórkiem' ;) A więc jak doktor radzi, drobniej, więcej, dystrybucja i lekki tamping. No i woda wyższa temperatura. Wygląda to całkiem nieźle, może też kawa niezbyt szczęśliwa do takiego espresso.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #104 dnia: 24 Sierpień 2017, 17:22:13 »
No to chyba kawa zła. Jest dosyć ciemna, wiec jak daje ok 13,5g i ubijam lekko to mi dotyka prysznica. Przy mniejszej dozie znowu muszę mielić prawie na pył, Nie umiem się wstrzelić.
Zrobiłem dzisiaj 5 strzałów i wszystkie "do kosza". Najlepsze było chyba wykapane ristretto, ale wszystkie rezultaty raczej mierne. No i ta crema, za każdym razem bardzo blada. Nie ważne czy wyleciało 26g w 30 sec, czy 18g w 45. Dziwne, też tak macie?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi