Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39564 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Sierpień 2017, 00:55:08 »
Raz lepsza, raz trochę gorsza ale żeby "do kosza" to raczej nie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Sierpień 2017, 09:12:01 »
No dobra - a jaką kawę sypiesz? Bo może to kwestia tego konkretnego ziarna. Miałem kilka takich paczek gdzie nawet Rocket nie był w stanie wyprodukować cremy większej niż pół milimetra.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Sierpień 2017, 18:58:40 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Sierpień 2017, 20:16:57 »
Kawy się nie przyczepię ;)

Zostaje szukać winnych w przemiale, dozie i temperaturze.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #109 dnia: 26 Sierpień 2017, 16:39:16 »
Zmieniłem kawę na ciemniej paloną i mi smakowało (może to nie ekstraklasa ale napewno jest lepiej :)) . Ale cremy dalej nie mam. Znaczy jest, ale tak jasna jakby ekstrakcja była niedopazona. No i ciastko mokre. Dziwne.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #110 dnia: 26 Sierpień 2017, 17:39:42 »
Ciastko mokre będzie I nie poradzisz nic na to.
1. Zwiększ temperaturę.
2. Mielisz w MSJ? Jak 1. nie pomoże to się będę upierał że mielisz za grubo.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Sierpień 2017, 19:19:02 »
Tak miele w mazzerze, miele już tak drobno że mam wodę na ciastko nawet po 3 minutach od ekstrakcji. Dzisiaj podkręcilem temp na 95 stopni i mi wreszcie wykapało coś dobrego :) Cremy dalej nie ma, ale jest smak, więc powiedzmy, że jestem usatysfakcionowany. Moja teoria jest taka, że przy drobnym mieleniu i długiej ekstrakcja, woda, która jest w grupie się dosyć szybko wychładza i ta różnice czuć. Może to placebo + moje niedoskonałości przy przygotowaniach, ale różnica jest spora.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Sierpień 2017, 19:36:49 »
wreszcie wykapało coś dobrego
A jak długo kapało? Przy bardzo długiej ekstrakcji cremy jest mało.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #113 dnia: 28 Sierpień 2017, 21:06:38 »
Ale maszynę grzejesz z zapietą kolbą? I robisz flush przed ekstrakcją?
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Sierpień 2017, 21:28:38 »
robię flush'a, ale kolby/sitka nie mam zapiętego. Wyszedłem z założenia, że wszystko jest tak cienkie i filigranowe, że zanim zmielę i ubiję kawę, sitko i kolba będą już i tak zimne. Ale w sumie to dobra uwaga i jutro spróbuje "po bożemu" nagrzać wszystko i zobaczyć co się stanie.
Ile kapie, to nie zmierzyłem szczerze powiem, ale od pierwszych kropel ponad 30 sec przy ratio w okolicach 2:1

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Sierpień 2017, 17:06:40 »
Wprawdzie na  creme to nie wpływa, ale a smak owszem. Miniaturowa kolba jednak powinna być ciepła :)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #116 dnia: 10 Wrzesień 2017, 13:54:27 »
No i się przeciska:


Pojęcie dystrybucji nie istnieje chyba przy tej maszynie, nasypanie 14 g kawy do sitka graniczy z cudem. Później trzeba tę górkę po prostu ubić, zapiąć kolbę i jazda. Niestety, u mnie kawa wypływa nierównomiernie z wylewek. Może muszę porządniej doczyścić kolbę?
Moje pierwsze spostrzeżenia są takie, że dużo trudniej o kanałowanie przy tak wysokim ciastku i że czas ekstrakcji jest bardzo czuły na dozę. Sama renowacja to bajka, 5 wkrętów, 4 oringi + dwie płaskie uszczelki, kwasek cytrynowy, kilka narzędzi i trochę cierpliwości. Teraz muszę jeszcze sprawdzić, jak działa spienianie (choć to ponoć słabe akcesorium).
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Wrzesień 2017, 18:50:15 »
Podpytam się jeszcze o ten kamień, na grupie. To na pewno jest kamień? Odkamieniłem ekspres jakiś czas temu, ślady zniknęły, ale tak nie do końca. Resztki zmyłem szmatką. Ale ta narośl wróciła i to w tych samych miejscach. Robią się takie "gluty", jest to takie krystaliczne. Woda w kranie miękka, zawsze z czajnika Dafi, a kamień wrócił w 2 tygodnie! Na czajniku nie mam kamienia od nowości, a tam nie używam filtra.

Tutaj zdjęcie w lepszej rozdzielczości:
https://drive.google.com/open?id=0B8eYiBYDSRWNWGJacEx5V3FxOTQ

Dodatkowo teflon na bojlerze się starł na wysokości tego sitka, którym dokręcamy. Ognisko o długości jakiś 5mm, czyli prawie nic. Co z tym zrobić? Zetrzeć rdze papierem ściernym i posmarować smarem molycote i będzie ok? Czy molycote na rdze heh :P

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #118 dnia: 15 Wrzesień 2017, 08:29:33 »
Oryginalnie Pepiny miały bodajże cynkową (musiałbym sprawdzić) opaskę/zawieszkę na grzałce - ponoć służyć to miało temu aby korodowała ta opaska a nie bojler. Poszedłbym w tym kierunku - może pomoże.

Teflonu nie przecieraj żadnym papierem bo tylko rysę powiększysz. Pod sitko daj silikonowe dystanse (np z maty do wałkowania, foremki do muffinek) zabezpieczy to krawędź. Albo z Maty wytnij kółko o średnicy 3mm większej niż sitko - zrób w nim dziurki jak w oryginale i będzie OK.

A ta rysa - np cóż, chyba warstwa (cienka) Molykote powinna zabezpieczyć rysę przed rdzą. Niestety - teflon ma jedną wadę - trzeba z nim ostrożnie się obchodzić przy kontakcie z ostrymi krawędziami.

EDIT - tutaj jest o tych opaskach
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2017, 08:33:48 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #119 dnia: 15 Wrzesień 2017, 08:48:07 »
Czyli to kamień tylko taki obleśny? Bo wygląda fatalnie i aż się przestraszyłem. Ta opaska jest na grzałce po lewej stronie na zdjęciu. Może już nie działa ehh

Na sitku mam teflonową opaskę, no ale trzeba je na tyle mocno dokręcić, że w jednym miejscu nawet ona nie pomogła. Teraz chce tylko, żeby to się nie rozprzestrzeniało.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi