Aeropress to wygodne i mobilne urządzenie. Równie dobrze można z niego korzystać w domu:
III rocznica wszystkookawie.pl
Jak i na świeżym powietrzu:
III rocznica wszystkookawie.pl
Mój najczęściej stosowany przepis na "aeropressową" kawę:
- Przegotuj świeżo przefiltrowaną wodę.
- Włóż papierowy filtr do wieczka i dokładnie przepłucz go pod bieżącą wodą.
- Odwróć aeropress i napełnij wrzątkiem. Po chwili odwróć go do góry nogami i przeciśnij wodę przez filtr. Dzięki temu pozbędziesz się posmaku papieru oraz rozgrzejesz aeropress.
- Zmiel 17 g kawy, nieco drobniej niż do filtrów.
- Zagotuj wodę, przelej ją do konewki i włóż do niej termometr.
- Połóż odwrócony aeropress na wadze, wsyp do niego zmieloną kawę i wytaruj wagę.
- Wlej 80 g wody o temperaturze około 92°C (jasne palenie) lub 85°C (średnie palenie), włącz stoper i poczekaj 30 sekund (preinfuzja).
- Dolej 150 g wody i zamieszaj kilka razy zawiesinę.
- Zakręć wieczko z filtrem, poczekaj 30 sekund, po czym powoli i ostrożnie odwróć aeropress do właściwej pozycji, dnem do podłoża, i umieść go na filiżance
- Po 120 sekundach od początku parzenia, rozpocznij przeciskanie, powinno ono zająć ponad 20 sekund.
- Przyciskaj, aż usłyszysz syk uciekającego powietrza. Później wciągnij tłoczek i odłóż aeropress, najlepiej odwrócony, żeby z niego nie kapało.
- Łyżeczką zamieszaj kawę w filiżance i do roboty, w końcu możesz się nią delektować.