Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 173681 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Chemex
« Odpowiedź #225 dnia: 20 Luty 2015, 14:21:46 »
Nie ma problemów ze zrobieniem mniejszych ilosci (200 ml)?

Ja robię 15/250 bo tyle mi wchodzi na raz do filiżanki.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Chemex
« Odpowiedź #226 dnia: 20 Luty 2015, 14:31:36 »
Pytam się,  bo zastanawiam się czy brać 3 czy 6,  ale skłaniam się ku tej drugiej opcji.

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Chemex
« Odpowiedź #227 dnia: 20 Luty 2015, 15:49:45 »
bierz 6, da się zrobić i 150 ml i 900

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #228 dnia: 20 Luty 2015, 18:31:16 »
Wyjdzie pewnie na to ze nie ważne jakie naczynie ważne jaki papierowy filtr.
Nie tak szybko. Naczynie wpływa na czas i przepływ. Na smak wpływa i czas, i filtr i co tam jeszcze.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Chemex
« Odpowiedź #229 dnia: 20 Luty 2015, 21:47:09 »
Mielenie jak pod espresso 22g na 220ml wody chemex 3, temp.95C i czas ok. 3 minut i wychodzi lura.  Co robię źle?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Chemex
« Odpowiedź #230 dnia: 20 Luty 2015, 21:55:12 »
Mielenia jak pod espresso nie za drobno?

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Chemex
« Odpowiedź #231 dnia: 20 Luty 2015, 22:11:58 »
wychodzi lura
W jakim sensie? Napar z chemexa będzie zawsze dużo subtelniejszy niż inne przelewy.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Chemex
« Odpowiedź #232 dnia: 20 Luty 2015, 22:25:11 »
w sensie kolorystycznym, smakowym, esencjonalnym.  Jak robię americano na doppio, to z 15g dostaje  ok. 120ml i jest ok,  tutaj z 22g nawet jak dam 200ml to jest słabo. Tak ma byc?  Miele drobniej bo miałem głupią nadzieję, że to wydłuży ekstrakcję i wzmocni napar. Nic z tego. A piszecie tez by nie zwiększać porcji kawy....

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Chemex
« Odpowiedź #233 dnia: 20 Luty 2015, 23:06:25 »
Zmień kawę.
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #234 dnia: 20 Luty 2015, 23:08:08 »
Na 220 ml szkoda brudzić Chemex. Nie wiem z jakiego modelu korzystasz, ale na przykład w 6-cup pół litra fajnie wychodzi, nie trzeba zwiększać dozy. No i czas parzenia trochę za krótki, przy normalnej dozie kawa wychodzi lurowata.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Chemex
« Odpowiedź #235 dnia: 20 Luty 2015, 23:22:26 »
Zmień kawę.

Na jaka?

Model to CM-1C
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2015, 23:26:13 wysłana przez KiT »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #236 dnia: 20 Luty 2015, 23:33:26 »
Faktycznie, przeoczyłem  model :redface:. Robiłem w takim po 300 ml, przemiał był trochę drobniejszy niż w 6-tce, żeby spowolnić przepływ, ale gdzie mu do espresso. W karafce też robię po 300 ml, a większe ilości w Chemexie.  Może spróbuj polewać mniejszymi partiami, żeby się zmieścić w czasie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #237 dnia: 20 Luty 2015, 23:48:01 »
Jeśli preinfuzja przebiega zgodnie z zaleceniami, a mniejsze porcje w polewaniu nie pomogą, to zapytam inaczej: to pierwsze Twoje doświadczenia z przelewkami?
Może po prostu przyzwyczaiłeś się do ostrości w smaku americano. Przelewane napary są bardziej miękkie, okrągłe, lepkie, można to odbierać jak lurowatość. Jeśli napar nie ma nieprzyjemnego aromatu i smaku brudnej wody, to zaparzyło się wystarczająco.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Chemex
« Odpowiedź #238 dnia: 21 Luty 2015, 04:22:36 »
Espresso w jakiej kolwiek postaci ma się ni jak do dripa. Drip chemex a tak najogólniej przelew  to jest inna bajka to jest kwintesencja arystokratyczna  zaparzania spożywania kawy.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #239 dnia: 21 Luty 2015, 23:09:06 »
<leży>

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi