@skarbimirek, dlatego zawsze stosuje się inne przemiały, w zależności od ilości planowanej ilości gotowego napoju. Chodzi o to, żeby mieć zawsze mniej więcej ten sam czas parzenia, niezależnie od proporcji. Zatem, jeśli zaparzamy np. 16g kawy, czyli nieco ponad 270ml, mielimy drobniej, niż przy użyciu 22g, czyli nieco ponad 370ml. Wtedy nie ma ryzyka, że wyciagnie się coś złego z kawy, bo w obu przypadkach efekt smakowy będzie podobny.
Stąd też zalecenia chemeksowe, że pod chemeksa mieli się bardzo grubo nie są adekwatne do małego chemeksa, 3cup, do którego używamy mniej kawy niż do 6cup czy 8, w których przygotowuje się ponad pół litra i przez 30 i więcej gramów kawy ta woda musi przelecieć w ok. 4 minuty.
A co do dzbanka, po zagotowaniu przelewam od razu całość do czajniczka Tiamo, przelewam filtr i zostawiam z otwartą pokrywką dzbanek, dopóki nie odmierzę i nie zmielę kawy i nie odczekam jeszcze kilku minut.