Ja mam precyzyjne IMS 12/18 gram
I jak sypie 18.x g Mujeres to nie mam na rowni z gorna powierzchnia, wiec trudno rozprowadzic.
Wiec kto wie jak te sitka sa mierzone...
Na powierzchnie z moneta to chyba poziom za maly.
Jak rozumiem mamy polozyc centrlanie monete, zapiac sitko i moneta sie ma wglebuc 25%, ale prysznic ma byc czysty?
I tu jest przewaga młynka z dozownikiem, bo on podaje zawsze tą samą objętość.
Wsypujesz kawe, tamping, kładziesz monete, zapinazz, odpinasz (bez ekstrakcji). Moneta ma zostać dociśnięta o 25% grubości w ciastko - wtedy masz optymalną dozę - oczywiście zapamiętałeś ile ważyła. Od tąd dla tej konkretnej paczki kawy używasz dozy zanotowanej (zapamiętanej) w eksperymencie z monetą.
Też czekam na IMS ( prysznic 200um i sitka )
Nabyłem komplecik prysznic i sitko u naszego forumowego kolegi.
Na początku weryfikowałem jak faktycznie wypływa woda z prysznica. Na prysznicu z Rocketa tworzył się "lejek" z jednym strumieniem wody natomiast z prysznica IMS wypływała równomiernie na całej jego powierzchni.
To chyba wezmę tego IMS, ale 18/22g to spora doza :) może to i dobrze :pycha:
200 czy 35 um polecacie?
....Z racji, że jest DOSTAWA to może bym się szarpnął na nowe sitko ;) ....już się bałem że za drogo lub chcesz sam zrobić :)
Jak tak to zostaje eg barista.
Espresso gear barista
Roger tu nie chodzi o drogo nie drogo ;), na ekspres z młynkiem i akcesoriami wywaliłem nie pamietam koło 10k, czy tam nawet ponad ;), bo warto i ceny zrobiłeś ludzkie ;). Po prostu zastanawia mnie do dziś co w tych szufladach jest takiego, że kosztują 400-800zł xD
Mówisz ze ma to 58.36mm to pozostaje mi zmierzyć jednak tamper xD
EDIT: nosz kur.... jednak co niemiaszki zrobią to trzyma parametr !! :) zasrany tamper mial być 58.5 i jest 58.49 xD no ja ..... Roger nie masz wersji 58.5 xD
pzdr. Łukasz
Mateusz wam zrobi na wymiar /tamper oczywiście/
... czy IMS ma w ofercie sitka i prysnice do Izzo Pompei ( uszczelki też bym potrzebował :) )ranGo -> IMS do Izzo dedykuje te sitka: pojedyncze (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS-Precyzyjne-pojedyncze-sitko-69-gram-Della-Corte/1103), podwójne (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS-Precyzyjne-podwojne-sitko-1418-gram-Della-Corte/1102)
A cena to pewnie z kosmosu będzie.
nie żartuj, że nie widzisz różnicy:nienie:
Weź 200 - tylko o tych w zasadzie czytałem na zagranicznych forach. O tych 35 coś cisza.też tak słyszałem ;)
Ja używam zmiennie dwóch tamperów: EG Barista
Trzeba będzie przetestować. Sam mam tamper 58.35 i się na IMS'y czaiłem, ale wedle strony IMSa potrzeba tampera 58.00mm. VST pisze zaś o tamperze 58.35 +/-0.05Pisałem juz że 58,5 pasuje. Ja takim tamperem ubijam.
A co IMS'ow to zagramaniczne strony tu (http://cafe-kultur.de/products/ims-17-competition-filter-o-70mm-standard-b70) i tu (http://coffeehit.co.uk/brands/ims/ims-competition-filter-basket-18-22g) podają rozmiar większy niż pomiar Rogera - trzeba zaryzykować i najwyżej się sitko odeśle z powrotem :'(
:ok: @Maciej1 - no to jednam Mikołajkowe prezenty sobie kupię :) teraz tylko się nad wersja muszę zastanowić 16-20g czy 18-22gMam 12/18g i sypie zwykle 18 g. Przy jasnym paleniu wejdzie nawet 20 g
Którą ty masz? I ile sypiesz?
hmmmm :mrgreen:znam Twoje zdanie na temat tamperów (rozmawialiśmy z 1,5 roku temu na temat średnic tamperów właśnie, przy kawce w Krakowie i wiedziałem, że "będzie komentarz z Twojej strony"; oczywiście chodzi tutaj o wymianę poglądów, a nie upieranie się "dla zasady"); jeśli pamiętasz miałem podobną opinię do Twojej i co zaznaczyłem we wcześniejszych postach zmieniłem zdanie dopiero po tym, kiedy sam nabyłem takowy przyrząd na wymiar do moich sitek. Domyślam się, że korzystasz i korzystałeś do tej pory tylko z markowych produktów o znormalizowanych przez producenta średnic do równych wartości 1mm, może warto spróbować teraz innych średnic ;)
mi nic nie zostaje w sitku ;( chyba mam jakieś czarodziejskie :) więc nie wiem o czym piszesz ale chętnie to zobaczę :evil:
moje wypukłe tampery które używam pozwalają mi na ubicie kawy w ten sposób aby ekstrakcja była prawidłowa i smaczna, a przecież o to chodzi.
Potomni niech se w ciemno kupią tak jak manfred :-) albo na róg lecą po :szampan:
Uszczelka w moim Steelu 73 x 58 x 8 mm.
raczej nikt mnie nie przekona że np. 0,37 mm ma wpływ na to co mam w filiżanceprzecież nikt tego nawet nie sugeruje ;)
Manfred kupiłeś ten prysznic do steela??Siur
Dobra słuchaj bo nie będę powtarzał ;-) Jest mniejsze o ociupinkę wg mnie nie ma to żadnego znaczenia. Jest ładnie wyprofilowany i dobrze siedzi w tym metalowym przykręcanym gnieździe. crema jest jakby to porównać za moich czasów miedzy syreną a mercedesem. Choć syreny sa teraz w cenie. Nie ma się nad czym zastanawiać tylko wymieniać.Z ascaso to jest krem a nie crema ;-) W środę jak dostanę tamper wtedy pójdę na cały test połączenie npf z ims i vst cokolwiek to znaczy. Tylko aby się nie okazało że nie będzie espresso tylko sama crema.
Trochę lepiej, ale bez takich zachwytów.Hmm u mnie w połączeniu z vst jest super. Natomiast prysznic w połączeniu z npf jest ... też super. Ja jestem zadowolony. Może mało jeszcze liznąłem i cieszę się jak głupi do kredek.
Ta IMSowa może trochę jakby gęstsza i bardziej lepkaTo widoczne gołym okiem bardzo lubię takie strzały, taką powinni podawać w każdej kawiarni.
Większe. Będzie bardziej konkretne espresso.To ja tu kupuje większe sito z polecenia, a teraz piszesz że za duże, no ładnie;)
Może kupię VST 14 g? I tak chyba wejdzie tam ok. 17-18g.:-) witaj w klubie.
Mówisz o beanbrothers? Za taką cenę to będę miał dwa.
Może kupię VST 14 g?Z tego co pamiętam miałeś sitka VST i byłeś z nich niezadowolony.
Co ciekawe (z tego co szukalem) to VST powinno byc dozowane dokldanie +-1gram od zalecen.
będzie, będzie -> przy następnej dostawie.Czyli kiedy, bo wlasnie takiego szukam...
Toć to "pergowanie". Polecam taką metodę.To jest nutacja, ang. Nutation. Matt perger tak to nazywa.
Pergatamp zaś to nazwa skosnego tampera.Dwustronne tampery ze skośnymi ściankami, Motta od lat ma w ofercie.
będzie, będzie -> przy następnej dostawie.
A w/w filmik jest poniżej:
http://youtu.be/z1GtFchHAJE (http://youtu.be/z1GtFchHAJE)
na szczęście manfred nie kupił młynka u nas :)
Dostawa sitek z IMS będzie w pierwszej połowie lutego (i jeśli będzie wtedy dostępne sitko w/w to także je otrzymamy)
komplikujecie sobie życie :szampan:Ale za to w jaki stylu :)
komplikujecie sobie życie :szampan:Ano właśnie, a przecież to takie proste:
ATP w Otwocku, ale u nich na stronie też nie ma :PDzięki "króliczku" :D :D :D :taniec:.. sobie do nich wykonam telefon czy są dostępne jeszcze.
Mielić trza drobniej
Hmmm..:D :D
Ja nie tykam przemiału :P i to mi się najbardziej podoba.
No sitko dotarło po małych perypetiach.:)Czy możesz napisać co to za perypetie?
Czy masz coś przeciwko tym 14g?Nie nie mam, właśnie z tej ilości uzyskuję pożądaną dla mnie dawkę naparu, dlatego chciałbym przy tym pozostać.
To pewnie zależy od prysznica i grupy.Czy ktoś z Was (najlepiej z autopsji) mógłby mi z łaski swojej doradzić alternatywne do oryginału sitko (bez zmiany prysznica), które pasowałoby do:
Ty pytałeś ja zgadywałem
To chyba od ekspresu zależy.
Masz rację.To chyba od ekspresu zależy.
Co zależy od ekspresu?
To może i ja się podłączę,No to nasyp tyle, żebyś po ekstrakcji miał taki widok:
Pytanie do użytkowników Rancilio Silvia - standardowe sitko podwójne.
Czy należy sypać kawę aż po krawędź, niestety nie mam wagi aby zważyć ile to będzie gramów ?
Dzięki
Roberto
U mnie to jest ok 12 sekundJa byłem przekonany że jak około 6 sekund nic nie poleci to przerywać trzeba. Proszę o sprostowanie :)
W Rancilio tak jest właśnie dobrze, można ciut ciut mniej ewentualnie ale śruba ma się odbić.
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/20/63dd7784817851100f525a0017826296.jpg)
Prysznic nie powinien odbijać się w ciastku, to może przypalać kawę.
W Rancilio tak jest właśnie dobrze, można ciut ciut mniej ewentualnie ale śruba ma się odbić.
O wysokość stopy raczej chodzi, nie o średnicę
Ale, spróbuj, może tobie też podpasuje takie dozowanie pod tamper.
...Raz słyszałem patent o groszówce a drugi raz że rant tampera ma być na równi z rantem sitka...słyszał już o tym, więc pewnie też i próbował ;)
A to co, każdy ma mieć tamper od Metiu?O wysokość stopy raczej chodzi, nie o średnicę
A to robi różne wielkości? Mi się wydawało że ma stały wymiar.Ale, spróbuj, może tobie też podpasuje takie dozowanie pod tamper.
Co mam spróbować?
słyszał już o tym, więc pewnie też i próbował
Groszowka to okolo 1mm i gwarantuje minimalna przestrzen.
ale jestem jeszcze przed pierwszą kawą, wiec mogłem coś pomieszać
Groszówka Twojej kawy nie spróbuje.
Śmiem twierdzić ze IMSy się nadadzą. Nie wiem jak nisko schodzi prysznic w BZ10 w stosunku do E61, wiec konkretnie z gramami ci nie pomogę, ale....DrUsagi, dziękuję za info..
Zmierz wysokość swojego sitka i porównaj z wysokościami IMSów - w ten sposób łatwiej dopasujesz. Między 24.5 a 26.5mm jest o mnie jakieś 2-3g róznicy, w mniejsze wchodzi koło 17g, w większe koło 20g. Rozważ wersje bez przetłoczenia (ridgeless). Podejżewam że http://www.imsfiltri.com/en/filtri/b70-2tc-h24-e/ (http://www.imsfiltri.com/en/filtri/b70-2tc-h24-e/) może ci pasować. @Maciej1 oferował je do sprzedaży w dobre ręce ;)
Co do jedynek to IMS "The Single" 21mm mieści u mnie nominalne 9.5g - to w standardzie jest bez przetłocznie na sprężynę. Jest też wersja 7.5g
Vst to toto raczej nie jest. One mają 15 i 18 gram a nie 14 i 17. No i na moim na pewno są oznaczenia Vst.
Pilgrim ja nie wiem czy robię dobrze. Mielę 2 płaskie miarki z kompletu Ascaso jak zważyłem to w zależności od kawy około 15-16 gram. Skoro wkręcam kolbę bez oporu to zakładam, że kawa jest poniżej sitka - po ekstrakcji sitko się odbija - ale nie mam kanałowania i za każdym razem mam tygrysa w filiżance - może to szczęście początkującego, ale prawie 2 tygodnie dogadywałem się z młynkiem ekspresem i dozą. Gdzieś przeczytałem, że Pan Janusz pisał, że w naszych ekspresach odbicie sitka jest O.K.
Nie jestem specjalistą, ale jesli smak w filiżance mi odpowiada to nie szukam dalej :)
Jedyne co to zmieniłem sitko, bo miałem jakieś badziewne i do tego z wersji na kapsułki więc zmiana była konieczna.
Jest dość małe, ale ile gramów nasypać to zależy od kawy... Ślad po śrubie ma być, jak widzisz ślad po śrubie a nie ma odcisku prysznica to doza jest OK.???? WTF jak ślad po śrubie jest po zapięciu to jest za dużo kawy, jak po ekstrakcji to OK