forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: PiotrekBM w 15 Styczeń 2018, 14:48:03

Tytuł: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 15 Styczeń 2018, 14:48:03
Wady i zalety jednego i drugiego żarna? Które smaczniej zmielą kawę ? Wasze własne spostrzeżenia/ doświadczenia ...
 
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Styczeń 2018, 17:26:32
Sądząc z wniosków kolegi pj.walczak żarna płaskie 64mm to tak jak stożkowe 40mm (Baratza Sette).
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Styczeń 2018, 18:16:06
Powiem tak. Mam 2 młyny topowe z żarnami 64 mm i dwa też topowe z 75 mm. Przemiał lepszy pod względem ekstrakcji jest z żarna 75 mm, smak z poszczególnych żaren jeszcze dokładnie nie sprawdziłem.
Jest z tym sporo roboty. Kiedyś sprawdzałem to samo na przykładzie żaren 58 mm, przepaść była spora. Na pewno nie będzie tak wielkiej różnicy w smaku na przykładzie 64 kontra 75 mm.

Wady i zalety jednego i drugiego żarna? Które smaczniej zmielą kawę ? Wasze własne spostrzeżenia/ doświadczenia ...
 

Nie zdziwiłbym się, jak stożek 68 mm nie zrobiłby np. słodszej kawy niż z płaskich  64 mm. :)
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 15 Styczeń 2018, 21:05:06
 
Cytuj (zaznaczone)
Przemiał lepszy pod względem ekstrakcji jest z żarna 75 mm, 
Co to znaczy? Ile procentowo wynosi ekstrakcja? Jaki TDS?
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Styczeń 2018, 08:02:34
Sprawdzałem porównując drożność kawy w sitku metodą, przez odczyt temperatury konkretnie jej wzrost na wskutek przepływu wody. Odczyt temperatury miał miejsce z sondą umieszczoną w ciastku kawowym.

Edit.

Procentowo, 15-20% w czasie ekstrakcji 25 s.
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 16 Styczeń 2018, 09:12:57
Pewnie istnieje taki związek między przebiegiem temperatury a przebiegiem przepływu i jeszcze rozkładem drobin zmielonej kawy... Ale jak to połączyć z profilem sensorycznym, samemu będąc sędzią? ;)
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Styczeń 2018, 09:48:04
Pewnie istnieje taki związek między przebiegiem temperatury a przebiegiem przepływu i jeszcze rozkładem drobin zmielonej kawy...  ;)

Istnieje w bardzo dużym stopniu. Charakterystyka ekstrakcji jest na tyle zmienna i czytelna patrząc na odczyt temperatury, że przypisuje się ją bezpośrednio przemiałowi i zastosowanemu ziarnu.  Do dziś żałuję, że "zabawę" w pomiar temperatury z sondą w kawie robię stosunkowo krótko.
 
Ale jak to połączyć z profilem sensorycznym, samemu będąc sędzią?

Samemu można, :mhh:  lepiej wspólnie dochodzić do wniosków tym bardziej, że temat jest ciekawy.  :)
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 16 Styczeń 2018, 10:50:51
Powiem tak. Mam 2 młyny topowe z żarnami 64 mm i dwa też topowe z 75 mm. Przemiał lepszy pod względem ekstrakcji jest z żarna 75 mm, smak z poszczególnych żaren jeszcze dokładnie nie sprawdziłem.
Jest z tym sporo roboty. Kiedyś sprawdzałem to samo na przykładzie żaren 58 mm, przepaść była spora. Na pewno nie będzie tak wielkiej różnicy w smaku na przykładzie 64 kontra 75 mm.

Wady i zalety jednego i drugiego żarna? Które smaczniej zmielą kawę ? Wasze własne spostrzeżenia/ doświadczenia ...
 

Nie zdziwiłbym się, jak stożek 68 mm nie zrobiłby np. słodszej kawy niż z płaskich  64 mm. :)
Nie zdziwiłbyś się , czy zdziwiłbyś się ?
Stożkowe żarna są uznawane za idealne do "wyciągnięcia" wszystkich głębiej ukrytych  w ziarnach smaków.
Podobnie sprawa ma się z wolniej obracającymi się żarnami (a może właśnie dlatego ze stożków kawa smakuje trochę inaczej, wiadomo że kręcą się one znacznie wolniej )
Tytuł: Odp: Porządny stożek 68 mm czy płaskie powyżej 65-75 mm ???
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Styczeń 2018, 12:20:27
Nie zdziwiłbyś się , czy zdziwiłbyś się ?
Stożkowe żarna są uznawane za idealne do "wyciągnięcia" wszystkich głębiej ukrytych  w ziarnach smaków.
Podobnie sprawa ma się z wolniej obracającymi się żarnami (a może właśnie dlatego ze stożków kawa smakuje trochę inaczej, wiadomo że kręcą się one znacznie wolniej )

Zmierz temperaturę ziarna po przemiale. :taktak: To po części będzie trafione sformułowanie. :taktak:
Co do obrotów żaren stożkowych, że kręcą wolniej to nie jest żadna zaleta. To jest minimum które zapewni, żeby ziarno było obrobione w taki sposób, żeby nie przegrzewać drobin podczas ciecia kawy. Do tego dopisz wydajność przemiałową wynikającą z budowy  powierzchni tnącej względem jednostki czasu i wynikające tarcie podczas przemiału  które skutkuje wytwarzaniem ciepła. Masz odpowiedź, chcesz sprawdzić osobiście to zapodaj większe obroty żarnom stożkowym i z automatu palarnia kawy pójdzie w odstawkę. Do tego jeszcze zapodaj ciemno palone ziarno które przepalisz nie właściwym przemiałem bardzo szybko dla przykładu kawa dostępna praktycznie wszędzie  Izoo Gold. Test na słodycz z wygładzaniem goryczki temperaturą ekstrakcji wynikającej z ciemniejszego palenia ziaren kawy. To tak moim zdaniem.

Bym zapomniał, Piotrek masz ekspres LaMa,  mały stożek ręczny i konkretny młyn z płaskimi żarnami 64 mm jak wygląda spawa smaku kawy z tych dwóch przemiałów. :mhh:
Ja wiem jak wygląda smak kawy z małego stożka przy obrotach ponad 1000.  :)