forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: PiotrekBM w 15 Styczeń 2018, 14:48:03
-
Wady i zalety jednego i drugiego żarna? Które smaczniej zmielą kawę ? Wasze własne spostrzeżenia/ doświadczenia ...
-
Sądząc z wniosków kolegi pj.walczak żarna płaskie 64mm to tak jak stożkowe 40mm (Baratza Sette).
-
Powiem tak. Mam 2 młyny topowe z żarnami 64 mm i dwa też topowe z 75 mm. Przemiał lepszy pod względem ekstrakcji jest z żarna 75 mm, smak z poszczególnych żaren jeszcze dokładnie nie sprawdziłem.
Jest z tym sporo roboty. Kiedyś sprawdzałem to samo na przykładzie żaren 58 mm, przepaść była spora. Na pewno nie będzie tak wielkiej różnicy w smaku na przykładzie 64 kontra 75 mm.
Wady i zalety jednego i drugiego żarna? Które smaczniej zmielą kawę ? Wasze własne spostrzeżenia/ doświadczenia ...
Nie zdziwiłbym się, jak stożek 68 mm nie zrobiłby np. słodszej kawy niż z płaskich 64 mm. :)
-
Przemiał lepszy pod względem ekstrakcji jest z żarna 75 mm,
Co to znaczy? Ile procentowo wynosi ekstrakcja? Jaki TDS?
-
Sprawdzałem porównując drożność kawy w sitku metodą, przez odczyt temperatury konkretnie jej wzrost na wskutek przepływu wody. Odczyt temperatury miał miejsce z sondą umieszczoną w ciastku kawowym.
Edit.
Procentowo, 15-20% w czasie ekstrakcji 25 s.
-
Pewnie istnieje taki związek między przebiegiem temperatury a przebiegiem przepływu i jeszcze rozkładem drobin zmielonej kawy... Ale jak to połączyć z profilem sensorycznym, samemu będąc sędzią? ;)
-
Pewnie istnieje taki związek między przebiegiem temperatury a przebiegiem przepływu i jeszcze rozkładem drobin zmielonej kawy... ;)
Istnieje w bardzo dużym stopniu. Charakterystyka ekstrakcji jest na tyle zmienna i czytelna patrząc na odczyt temperatury, że przypisuje się ją bezpośrednio przemiałowi i zastosowanemu ziarnu. Do dziś żałuję, że "zabawę" w pomiar temperatury z sondą w kawie robię stosunkowo krótko.
Ale jak to połączyć z profilem sensorycznym, samemu będąc sędzią?
Samemu można, :mhh: lepiej wspólnie dochodzić do wniosków tym bardziej, że temat jest ciekawy. :)
-
Powiem tak. Mam 2 młyny topowe z żarnami 64 mm i dwa też topowe z 75 mm. Przemiał lepszy pod względem ekstrakcji jest z żarna 75 mm, smak z poszczególnych żaren jeszcze dokładnie nie sprawdziłem.
Jest z tym sporo roboty. Kiedyś sprawdzałem to samo na przykładzie żaren 58 mm, przepaść była spora. Na pewno nie będzie tak wielkiej różnicy w smaku na przykładzie 64 kontra 75 mm.
Wady i zalety jednego i drugiego żarna? Które smaczniej zmielą kawę ? Wasze własne spostrzeżenia/ doświadczenia ...
Nie zdziwiłbym się, jak stożek 68 mm nie zrobiłby np. słodszej kawy niż z płaskich 64 mm. :)
Nie zdziwiłbyś się , czy zdziwiłbyś się ?
Stożkowe żarna są uznawane za idealne do "wyciągnięcia" wszystkich głębiej ukrytych w ziarnach smaków.
Podobnie sprawa ma się z wolniej obracającymi się żarnami (a może właśnie dlatego ze stożków kawa smakuje trochę inaczej, wiadomo że kręcą się one znacznie wolniej )
-
Nie zdziwiłbyś się , czy zdziwiłbyś się ?
Stożkowe żarna są uznawane za idealne do "wyciągnięcia" wszystkich głębiej ukrytych w ziarnach smaków.
Podobnie sprawa ma się z wolniej obracającymi się żarnami (a może właśnie dlatego ze stożków kawa smakuje trochę inaczej, wiadomo że kręcą się one znacznie wolniej )
Zmierz temperaturę ziarna po przemiale. :taktak: To po części będzie trafione sformułowanie. :taktak:
Co do obrotów żaren stożkowych, że kręcą wolniej to nie jest żadna zaleta. To jest minimum które zapewni, żeby ziarno było obrobione w taki sposób, żeby nie przegrzewać drobin podczas ciecia kawy. Do tego dopisz wydajność przemiałową wynikającą z budowy powierzchni tnącej względem jednostki czasu i wynikające tarcie podczas przemiału które skutkuje wytwarzaniem ciepła. Masz odpowiedź, chcesz sprawdzić osobiście to zapodaj większe obroty żarnom stożkowym i z automatu palarnia kawy pójdzie w odstawkę. Do tego jeszcze zapodaj ciemno palone ziarno które przepalisz nie właściwym przemiałem bardzo szybko dla przykładu kawa dostępna praktycznie wszędzie Izoo Gold. Test na słodycz z wygładzaniem goryczki temperaturą ekstrakcji wynikającej z ciemniejszego palenia ziaren kawy. To tak moim zdaniem.
Bym zapomniał, Piotrek masz ekspres LaMa, mały stożek ręczny i konkretny młyn z płaskimi żarnami 64 mm jak wygląda spawa smaku kawy z tych dwóch przemiałów. :mhh:
Ja wiem jak wygląda smak kawy z małego stożka przy obrotach ponad 1000. :)