Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067878 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2040 dnia: 01 Sierpień 2017, 16:18:59 »
Tak, przestawiałem młynek :). Taka nie/dola baristy ;).

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2041 dnia: 02 Sierpień 2017, 02:44:27 »
Dokładnie tak  ;D
Dokładnie nie. Już widzę barristów w Italii jak kręcą młynkiem zależnie czy robią jedno czy dwa espresso.
Wszystko to "magia" portafiltra. Inna średnica na kolbie. Do pojedyńczego portafiltra sitko ma mniejszą średnicę. Chłopaki sobie jaja robią i zamiast kawy wyjdzie kogel-mogel.
 
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2017, 02:46:30 wysłana przez hlary »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2042 dnia: 02 Sierpień 2017, 06:38:52 »
Chyba raczej magia sitka. I jakoś tego nie widzę, żeby w Italii w każdej knajpie były sitka IMS :-), prędzej dwa młynki na blacie :-).

Swoją drogą zacytowałeś post z 2014 roku. Myślę, że Manfred już ogarnął pojedyncze i podwójne espresso. :-)

Marek.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2017, 06:41:07 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mathos Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2043 dnia: 03 Sierpień 2017, 23:15:47 »
Podłączę się pod temat pierwszej kawy o poranku. Czy ktoś się orientuje, jaka jest mniej więcej pojemność układu w Ascaso Arc? Ile wody trzeba przelać, żeby mieć pewność, że nie zostały w środku 24-godzinne popłuczyny? I czy to ma znaczenie dla smaku kawy? Mówię o maksymalnie 24h nie korzystania z ekspresu...

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2044 dnia: 03 Sierpień 2017, 23:29:40 »
Tak, przestawiałem młynek :). Taka nie/dola baristy ;).
Wcześniej stał na prawo od ekspresu teraz stoi na lewo od niego....

Nie ruszam młynka po pierwszej kawie, druga jest już ok. Pierwsza leci szybciej ale to nie kwestia ustawień młynka tylko innych czynników, które zostały już opisane...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2045 dnia: 04 Sierpień 2017, 00:22:37 »
jaka jest mniej więcej pojemność układu w Ascaso Arc?
Janusz kiedyś mierzył pojemność termobloku - wyszło mu 15 ml. Dla świętego spokoju możesz przelać filiżankę.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2046 dnia: 04 Sierpień 2017, 13:25:14 »
Podłączę się pod temat pierwszej kawy o poranku. Czy ktoś się orientuje, jaka jest mniej więcej pojemność układu w Ascaso Arc? Ile wody trzeba przelać, żeby mieć pewność, że nie zostały w środku 24-godzinne popłuczyny? I czy to ma znaczenie dla smaku kawy? Mówię o maksymalnie 24h nie korzystania z ekspresu...
Bardziej martwił bym się popłuczynami w zasobniku na wodę. Przy nieuwadze o życie biologiczne tam nie trudno. Ta w termobloku/bojlerze ma szanse w temperaturze zabić co słabsze elementy.
Ale po 24h to raczedj nic się jeszcze nie rozwinie.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2017, 13:27:33 wysłana przez Bacek »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2047 dnia: 05 Sierpień 2017, 16:06:01 »
Potwierdzam. Według Grzegorza nawet mniej bo zaledwie 12 ml. Po przepłukaniu prysznica kawa będzie już wykonywana ze świeżo wpływającej wody.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2048 dnia: 09 Sierpień 2017, 21:08:16 »
Panowie tu na dość poważne tematy, a ja mam pytanie o podstawy. Jeżeli robie sobie pojedyncze espresso, to na tym standardowym sitku gaggi mam dac 16g? W innym.wypadku wychodzi totalne bloto. Staram sie po prostu z mazzera wsypac dk brzegow, pozniej na boki, tamper, dosc mocne ubicie i wychodzi mi cos jak na zdjeciach  :-\

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2049 dnia: 09 Sierpień 2017, 21:33:56 »
W mojej G na pojedyncze sitko wystarczy 9,5 g a na podwójne 18,5 g

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2050 dnia: 09 Sierpień 2017, 22:02:52 »
Przecież tam przy 16 już się zaczyna wysypywać

... jednak da sie i potwierdzam ze na 18 jest ok, tylko teraz zaczelo sie kanalowanie. Poki co mam tylko podwojne sitko, na podwojnym tez ma leciec 25 sek? Czy wtedy dzile czas na pół?
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2017, 22:21:28 wysłana przez stefunk »

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2051 dnia: 09 Sierpień 2017, 22:39:25 »
Rozumiem, że masz tylko podwójne sitko? No więc w podwójnym sitku nie da się zrobić pojedynczej kawy. Pojedynczą robi się z 7-9g w pojedynczym sitku. Sitka się różnią ilością otworów w dnie. podwójne ma ich więcej. I tak, w podwójnym też ma lecieć 25 sekund, mniej więcej oczywiście, a wówczas z podwójnego sitka ma być 50ml naparu. Można też ważyć to co wypłynie z kolby i ma być wagowo 2x więcej niż wsypanej kawy do sitka. Patrząc na zdjęcie ciastka w kolbie, musisz dostroić młynek. Drobniej, grubiej, więcej, mniej. Z tych 4 zmiennych musisz trafić w ideał. Pytanie, czy masz ostre żarna i świeżą kawę.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2052 dnia: 09 Sierpień 2017, 23:00:47 »
To są żarna z mojego MSJ. 13 lat pracy w gastronomii, gdzie leciało przeważnie to, co najtańsze. Lekko poszczerbione, co nie do końca dobrze widać na fotkach, do tego lekko tępe. Powtarzalne espresso robiły...




Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2053 dnia: 10 Sierpień 2017, 07:46:50 »
No, Twoje żarna są w niezłym stanie. Ja spotkałem się z żarnami tępymi niebotycznie. Młynek mielił, ale kiepsko i nierówno. Po wymianie żaren, nie ten młynek. Jeśli STEFUNK ma żarna w podobnym stanie jak Twoje, to OK.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2054 dnia: 10 Sierpień 2017, 08:04:36 »
Coś takiego mi wyszło, ekstrakcja 25 sek. tylko ciastko nie chce samo wypadac, musze je wygrzebywac
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2017, 08:09:55 wysłana przez stefunk »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi