Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 246627 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Styczeń 2017, 22:24:05 »
O, fachowiec na forum :) To co ja mam zrobić żeby mieć perfekcyjną wodę do kawy? Mam filtr brita maxtra w dzbanku - wydaje mi się że może być dużo lepiej, może powinienem wybrać inny? Może zmiękczacz? Może instalacja? Chętnie zrezygnował bym z dzbanków.. Będę wdzięczny za radę. A może macie kogoś w Poznaniu kto mógłby przyjechać, zbadać, zamontować?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Styczeń 2017, 22:37:30 »
Krócej zmiękczają wodę niż inne filtry Dafi.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Styczeń 2017, 15:33:27 »
woda na wyjście jest dość mocno przefiltrowana/wyjałowiona, co z pewnością nie jest porządane przy parzeniu dobrego espresso
No właśnie jest.

A cco za tym idzie może najpierw powinniśmy ustaliś jaki tak na prawdę skład pod kątem mineralnym powinna mieć woda do kawy
Wszystko już jest ustalone, pH, ppm, ile czego itd.


Nie dodają magnezu do trwardej wody czy źle ją filtrują ?
Ale czemu chcecie dodawać magnez do wody? To wcale nie musi być dobre. Odpowiednia porcja magnezu podbija wprawdzie słodycz w kawie, ale jak jest go za dużo, to kawa robi się płaska i nijaka.


żywotność filtra określana jest jednocześnie przez 2 parametry: ilość przefiltrowanej wody (150 litrów) i czas (30 dni)
A z czego wynika ten czas? Coś tam zaczyna żyć?

Offline WasylGd Mężczyzna

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: LaPavoni Professional, phin, Mukka Exspress, Bialetti Brikka, džezva z Sarajewa
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Styczeń 2017, 17:59:46 »
żywotność filtra określana jest jednocześnie przez 2 parametry: ilość przefiltrowanej wody (150 litrów) i czas (30 dni)
A z czego wynika ten czas? Coś tam zaczyna żyć?

No właśnie! A czy ktoś widział zliczanie tylko objętości przefiltrowanej wody? Zawsze wygodnie wprowadzić producentowi drugi parametr ograniczający ten pierwszy. Czyli jest to raczej prosty licznik odliczający od 30 dni do 0 i koniec. Te 150 litrów to jakaś waga, czy miernik objętości liczy?
Nie, ograniczeniem jest 30 dni!

Można podać w instrukcji, że 30 dni lub np. 20 gramów zatrzymanego wapnia i nikt nie może wnosić reklamacji.

To jest rynek producentów dzbanków i filtrów, więc trzeba chyba trzeźwo oceniać sytuację wody kranowej w miejscu zamieszkania.
Można też zlecić badanie laboratoryjne kranówki, jeśli są wątpliwości do oficjalnych komunikatów. Tylko te koszty!

Jedno jest pewne, mały domowy dzbanek z mini filterkiem nie załatwi wszystkich problemów. To trochę filtrowania i trochę placebo że będzie zdrowiej, do własnej oceny.
Kawa będzie smakować lub nie, to sprawa indywidualna.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2017, 18:07:05 wysłana przez WasylGd »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Styczeń 2017, 19:12:44 »
A cco za tym idzie może najpierw powinniśmy ustaliś jaki tak na prawdę skład pod kątem mineralnym powinna mieć woda do kawy
Wszystko już jest ustalone, pH, ppm, ile czego itd.
A gdzie znaleźć te informacje? Gdzieś tu na forum, innym forum, ogólnie w sieci? Podajcie proszę link...

Offline Fish Mężczyzna

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: AeroPress, Hario V60-01/02, Kalita Wave, kawiarki
  • Młynek: Wilfa Svart 130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Styczeń 2017, 20:35:23 »
SCAA podaje standardy dotyczące jakości, którą powinna charakteryzować się woda używana do parzenia kaw jakości speciality: h ttp://scaa.org/?page=resources&d=water-standards

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Styczeń 2017, 21:54:40 »
Pięknie dziękuję (link z pierwszych postów jest błędny, bo zawiera kropkę na końcu)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Styczeń 2017, 23:51:18 »
Adresy SCAA i SCAE mogą się teraz rozjeżdżać, wszystko przez przekształcenie w SCA :)

Oprócz powyższego można jeszcze zajrzeć do regulaminu Brewers Cup.

Offline filtrujący Mężczyzna

    • Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Styczeń 2017, 08:28:27 »
Cytuj (zaznaczone)
woda na wyjście jest dość mocno przefiltrowana/wyjałowiona, co z pewnością nie jest porządane przy parzeniu dobrego espresso
No właśnie jest.

No własnie nie. Patrząc na dane z SCAA (super! dzięki za link) woda po filtracji jest daleka od porządanej. Mam chyba gdzieś badania po filtracji, które mógłbym udostępnić, które pokazują jaka jest zawartość minerałów po filtracji dla porównania.

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: filtrujący w 28 Styczeń  2017, 21:39:29
żywotność filtra określana jest jednocześnie przez 2 parametry: ilość przefiltrowanej wody (150 litrów) i czas (30 dni)
A z czego wynika ten czas? Coś tam zaczyna żyć?

Wynika on z parametrów "życia" elementów blendu, czy w skrócie ile dany środek jest w stanie przyjąć, do czasu gdy zaczyna tracić swoje właściwości a woda na wyniku nie utrzymuje parametrów filtracyjnych.


Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Styczeń 2017, 10:19:55 »
30 dni i inne ograniczenia czasowe, wynikają głównie z obawy o rozwój bakterii na złożu węglowym

Offline filtrujący Mężczyzna

    • Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Styczeń 2017, 10:23:25 »
Ale wracając do meritum. W tworzeniu profesjonalnych systemów filtracyjnych na codzień współpracujemy z firmą 3M, która jest światowym liderem w naprawdę profesjonalnych rozwiązaniach tego typu. Przesłałem dziś do nich ten raport z idealną wodą do kawy z prośbą: "Potrzebuję systemu dla kawiarzy, który na wyjściu da mi wodę o parametrach jak najbliższych tym z raportu SCA. Potrzebujemy systemu w wersji zarówno domowej jak i przemysłowej."

Jak tylko opracujemy rozwiązanie dam wam znać. Może kogoś zainteresuje ;)

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Styczeń 2017, 10:23:47 »
A ja mam pytanie czy filtr powinien byc caly czas zalany woda czy nie ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Styczeń 2017, 10:27:15 »
Cytuj (zaznaczone)
woda na wyjście jest dość mocno przefiltrowana/wyjałowiona, co z pewnością nie jest porządane przy parzeniu dobrego espresso
No właśnie jest.

No własnie nie. Patrząc na dane z SCAA (super! dzięki za link) woda po filtracji jest daleka od porządanej. Mam chyba gdzieś badania po filtracji, które mógłbym udostępnić, które pokazują jaka jest zawartość minerałów po filtracji dla porównania.
O, to poprosimy, najlepiej zawartość przed i po.

Po przeczytaniu wszystkich wątków dot. wody, filtracji itd to wychodzi mi na to, że nie ma złotego środka, chyba że mieszka się w pobliżu krystalicznie czystego ujęcia wody. Podsumowując wychodzi mi na:
- filtr dzbankowy ok, ale do bazowej filtracji (np. z chloru). Czajnik/ekspres chroniony w miarę, w zależności od bazowej twardości wody
- zestawy filtrów nieco lepiej, szczególnie z filtrem zmiękczającym. Do czajnika/ekspresu świetnie, ale w przypadku twardej wody 10mg sodu nie do uzyskania
- RO + mineralizator, niby jeszcze lepiej, ale problem z twardością wody (i sodem) zostaje

Na bazie powyższego chyba najlepszą opcją jest jednak woda butelkowana o dobrym składzie mineralnym (SCAA, twardość wody) + ewentualnie przepuszczenie przez filtr dzbankowy (obniżenie twardości wody, co z minerałami?). Zgadzacie się?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Styczeń 2017, 10:36:35 »
@filtrujący Dafi (maxtra) bardziej zmiękcza wodę niż brita?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Styczeń 2017, 10:39:42 »
Jak tylko opracujemy rozwiązanie dam wam znać. Może kogoś zainteresuje ;)
Byle tylko domowe = w rozsądnym budżecie ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi