Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 246667 razy)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1230 dnia: 09 Luty 2024, 08:48:17 »
Wodociagi mają dostarczyć Ci wodę określonej prawem jakości a nie tylko wytworzyć taką. Jeśli na wejściu do budynku woda nie spełnia norm to zgłoś to do nich.

To dotyczy przekroczenia norm, np. na zawartość bromu, kadmu, zanieczyszczeń fizycznych (mętność) itd, krótko mówiąc, jak masz wiślankę albo odrzankę w kranie i to permanentnie. Jak tylko chwilowo, to się wykpią jakimś "remontem odcinka" i - co najwyżej - podstawią cysternę z pitną wodą "dla rejonu".
Z jakością niestety niewiele ma to wspólnego.

Po prostu wolę widzieć, co leję do ekspresu, a plastik przeżyję, jakoś.

Przeżyjesz, w naszym wieku to mniejszy kłopot. No chyba że masz w planie zasiew (nie mówię o roli :-) )
Skądinąd warte zbadania, czy ciacho zatrzymuje choć trochę tego plastiku. Niby to małe cząsteczki, ale taki np. piasek też zatrzymuje wiele mniejszych od jego ziaren rzeczy.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1231 dnia: 09 Luty 2024, 08:55:18 »
gdzie można pobawić się czterema głównymi parametrami chemicznymi (magnezem, wapniem, sodą i potasem).

Ciekawe, że dwa przepisy na espresso różnią się w zależności czy mają być słodkie czy "lekkie".
Oba z magnezem i bez wapnia oczywiście, ale słodki z sodem a lekki z potasem.
Nigdy nie robiłem z potasem, zawsze tylko wapń i sód, może muszę spróbować...


Skądinąd warte zbadania, czy ciacho zatrzymuje choć trochę tego plastiku.

Mikroplastik jest praktycznie we wszystkim już...

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1232 dnia: 09 Luty 2024, 08:59:14 »
Mikroplastik jest praktycznie we wszystkim już...

I bardziej dziś chodzi o to, by go minimalizować, aniżeli unikać.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1233 dnia: 09 Luty 2024, 10:08:22 »
Przeżyjesz, w naszym wieku to mniejszy kłopot. No chyba że masz w planie zasiew (nie mówię o roli :-) )
Skądinąd warte zbadania, czy ciacho zatrzymuje choć trochę tego plastiku. Niby to małe cząsteczki, ale taki np. piasek też zatrzymuje wiele mniejszych od jego ziaren rzeczy.
Mikroplatik to jedna rzecz a uwalnianie rakotwórczych związków chemicznych do wody i zaburzenia hormonów to jeszcze inna sprawa.
Jeżeli chodzi o problemy wody z wodociągów to wystarczy dokładny filtr sedymentacyjny najlepiej 0,5 mikrona albo ceramiczny 0,3 mikrona pozbędzie się rdzy, mikroplastiku, mułu i innych rzeczy które mogły dostać się w jakiś sposób do wody, w drugim etapie wystarczy węgiel aktywny który pozbędzie się chloru, metali ciężkich, chemii i poprawi zapach i smak, taka woda spokojnie będzie lepsza do spożycia od każdej butelkowej a czy będzie nadawała się do ekspresu to już zależy od zawartości minerałów, jeżeli jest za dużo to trzeba będzie jeszcze dodatkowy etap żeby je zredukować.
Słusznie napisane w dzisiejszych czasach nie da się całkowicie wyeliminować chemii i plastiku ale trzeba redukować najbardziej jak to możliwe.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2024, 10:13:01 wysłana przez Artisz »

Offline Paolo

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1234 dnia: 09 Luty 2024, 10:57:00 »
Mam w domu zainstalowany system filtracyjny od dawna, głównie z myślą o kąpieli. Jeden filtr gąbka lub sznurek i drugi,
który zmieniam to ten co zmiękcza mi wodę (zamiennie mogę oczywiście włożyć węglowy lub inny). Ograniczeniem tego systemu jest
to, że mogę mieć tylko dwa filtry. A i tak nie rozwiązuje to problemu, że często woda kranowa po prostu śmierdzi. Przynajmniej w
Warszawie nie nie daje się do niczego. Miasto ma 3 ujęcia wody (plus 170m pod ziemią największe ujęcie wody oligoceńskiej w kraju, z
którego zrobiono kilka odwiertów w mieście, żeby ludziska sobie w baniaki nalewali), a tam gdzie mieszkam jest akurat najgorsze.
I kwestia norm, które zawsze można sobie ustalić według widzi misię, ale do perfekcyjnej jakości to dłuuuga droga. Za komuny też były
różne normy, tylko co to były za normy. Na świecie ponoć jest tylko 5 miejsc, gdzie woda masowo dostępna jest świetna - w Europie
z tego co czytałem tylko w Niderlandach. Nawet swego czasu jedna z firm sprzedająca wodę butelkowaną zrobiła kampanię sprzedając
tylko pustą butelkę z hasłem, aby ludzie sami sobie napełnili z kranu, bo po prostu jest dobra.
A jeszcze wracając do pierwiastków chemicznych w wodzie zalecanych przez SCA, to to co jest idealne do przygotowania kawy nie do
końca jest idealne dla naszego zdrowia

Offline Paolo

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1235 dnia: 09 Luty 2024, 10:57:53 »
Np. Sód, który zalecany przez SCA kest na poziomie 10mg/L, a dla naszego zdrowia powinien najlepiej wynosić 0.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1236 dnia: 09 Luty 2024, 11:04:38 »
Jeżeli chodzi o problemy wody z wodociągów to wystarczy dokładny filtr sedymentacyjny najlepiej 0,5 mikrona albo ceramiczny 0,3 mikrona pozbędzie się rdzy, mikroplastiku, mułu i innych rzeczy które mogły dostać się w jakiś sposób do wody, w drugim etapie wystarczy węgiel aktywny który pozbędzie się chloru, metali ciężkich, chemii i poprawi zapach i smak

Dość optymistyczne założenia ;)

wg np. https://www.rmf24.pl/nauka/news-woda-ktora-pijemy-jest-pelna-nanoplastiku,nId,7258500

"Aż 90 procent to były nanoplastiki o wymiarach od 100 nanometrów do mikrometra" czyli  już potrzebny filtr poniżej 0,1 mikrona :(

ciekawe, czy te domowe filtry są podobne: "Co zaskakujące, jeszcze więcej jest cząsteczek poliamidu, takiego jak nylon. Paradoksalnie ich źródłem mogą być filtry, których używa się przy uzdatnianiu wody."

"autorzy pracy przyznają, że nawet 90 proc. nanoplastików nie byli w stanie zidentyfikować"




Offline Paolo

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1237 dnia: 09 Luty 2024, 11:10:20 »
Dlatego ja instalowałem filtry z myślą o miękkiej wodzie do kąpieli.
A do przygotowania kawy używam dzbanka z filtrem Zero Water (który wycina wszystko do zero, de facto tworząc destylat) z wodą Primavera,
a potem dodaję minerały TWW (Third Wave Water)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1238 dnia: 09 Luty 2024, 11:13:54 »
Np. Sód, który zalecany przez SCA kest na poziomie 10mg/L, a dla naszego zdrowia powinien najlepiej wynosić 0.
Raczej błędna teza. Sód jest nam niezbędny. W zależności od diety, stylu życia, warunków klimatycznych (pogodowych) od kilku do nawet ponad 10g  dziennie. Wyzerowanie sodu w diecie może mieć bardzo negatywne następstwa dla organizmu. W skrajnych przypadkach niewyłączające zgonu.

Edit: gramy dla spożycia soli, nie czystego sodu.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2024, 11:20:31 wysłana przez rapoh »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1239 dnia: 09 Luty 2024, 11:57:50 »
dla naszego zdrowia powinien najlepiej wynosić 0.

Dla naszego zdrowia najkorzystniej byłoby nic nie jeść i nie pić, oraz nie oddychać ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1240 dnia: 09 Luty 2024, 12:01:09 »
Kupcie sobie destylatory, mieszajcie to z TWW albo minerałami i problemy się skończą.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1241 dnia: 09 Luty 2024, 12:03:38 »
dla naszego zdrowia powinien najlepiej wynosić 0.

Dla naszego zdrowia najkorzystniej byłoby nic nie jeść i nie pić, oraz nie oddychać ;)

" - Panie Doktorze, a jak nie będę pił, palił i spółkował, to będę długo żył?
- Tak, ale po co?"

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1242 dnia: 09 Luty 2024, 12:06:13 »
Kupcie sobie destylatory, mieszajcie to z TWW albo minerałami i problemy się skończą.

Destylacja też wszystkiego nie usunie ;) nawet dwukrotna... https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_redestylowana

A rozwiązania typu osmoza to trzymanie czystej wody w balonie z tworzywa, też kiepsko ;)
 

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1243 dnia: 09 Luty 2024, 12:30:58 »
A rozwiązania typu osmoza to trzymanie czystej wody w balonie z tworzywa, też kiepsko

Nie ma potrzeby, od lat już używam pompy bez baniaka i masz "on demand".

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1244 dnia: 09 Luty 2024, 12:51:32 »
Kupcie sobie destylatory, mieszajcie to z TWW albo minerałami i problemy się skończą.

Destylacja też wszystkiego nie usunie ;) nawet dwukrotna... https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_redestylowana

A rozwiązania typu osmoza to trzymanie czystej wody w balonie z tworzywa, też kiepsko ;)
 

To osmoza do osmozy, gdzieś tam żywica jonowymienna do demineralizacji i podwójna destylacja. Może wystarczy takie 5 etapów oczyszczania.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi