Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 246484 razy)

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #195 dnia: 03 Sierpień 2017, 13:40:58 »
Zakupiłem sobie dzbanek z filtrami dafi standardowymi i kawa z tą przefiltrowaną wodą jest wodnista, niedoparzona. Herbata tak samo. Czym to może być spowodowane i co zrobić albo jakie filtry kupić żeby było bardziej optymalnie :( Czy to przez to że wodę w kranie mam miękką a filtr dodaje sodu, który hamuje ekstrakcję? Może zamienić filtry na MG+?
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2017, 13:45:21 wysłana przez GONTAR »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #196 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:06:37 »
Niedoparzenie bardziej wskazywałoby na twardą wodę. Z tego co mi wiadomo, to czym mniej minerałów w wodzie, tym bardziej efektywna jest ekstrakcja.
Jesteś pewien że masz miękką?

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #197 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:17:50 »
Kwasowość z kranówki mam o wiele większa niz z żywieckiego kryształu, poza tym wodociągi podają ze woda ma max 30 mg CaCO3/l. Po filtrze jest płasko, bardzo płasko i wodniście.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #198 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:29:40 »
Hmm, to bardzo miękką masz tą wodę, chyba nawet aż za bardzo.
Jeszcze może być problem z PH, zbyt wysokie (>7,5PH)  może dawać płaskie napary.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #199 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:39:59 »
Hmm, to bardzo miękką masz tą wodę, chyba nawet aż za bardzo.
Jeszcze może być problem z PH, zbyt wysokie (>7,5PH)  może dawać płaskie napary.

6,9 jest :)

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #200 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:47:34 »
Jeszcze może być problem z PH, zbyt wysokie (>7,5PH)  może dawać płaskie napary
Raczej z tego ci mi wiadomo, filtry dzbankowe raczej powodują zmiejszenie PH.

[url]http://www.wzc.com.pl/main/param_wody_ujec.html[\url] ujęcie Wisła Czarne. Cholerka, nie wiem czym to może być spowodowane. 3 kawe zrobiłem juz w przeciągu 1,5h i smakuje ona jak woda z domieszką kawy. Zmieliłem drobniej, przelew prawie 4 minuty.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2017, 14:49:47 wysłana przez GONTAR »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #201 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:51:56 »
A jak zaparzałeś? Jaka metoda, doza, temp wody itp...

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #202 dnia: 03 Sierpień 2017, 14:54:11 »
Nie lepiej olać dafi? Bez filtra chyba jest lepiej?

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #203 dnia: 03 Sierpień 2017, 15:04:56 »
A jak zaparzałeś? Jaka metoda, doza, temp wody itp...

V60, 18g/300ml 92 stopnie, Kenia z Audun Coffee

Nie lepiej olać dafi? Bez filtra chyba jest lepiej?

Bez filtra lepiej, ale zapaszek chloru mi nie odpowiada, po filtrze tego nie ma. Poza tym, nie wiadomo co tam w rurach siedzi, a mieszkam w starej kamienicy. Co prawda kamienia po pol roku lania kranówki do czajnika elektrycznego nie ma, no ale...

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #204 dnia: 03 Sierpień 2017, 15:44:53 »
No to chyba nie ma wyjścia, trzeba innego filtra spróbować.
Jako że masz już dosyć miękką wodę, polecałbym filtr BWT Mg+, który w porównaniu do Brity tylko minimalnie zmniejsza twardość i PH. Jest to standardowy filtr typu Maxtra więc pasuje do różnych dzbanków.

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #205 dnia: 03 Sierpień 2017, 22:23:58 »
Mam te wkłady pionowe wiec Maxtra odpadają. Poleciałem i kupiłem w pewnej znanej drogeri na literkę R filtr Dafi MG+ na promocji za dyszkę i jest lepiej. Tylko co teraz zrobic z dziewięcioma standardowymi z zestawu, haha.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #206 dnia: 03 Sierpień 2017, 22:54:19 »
Okazuje się że BWT też ma klasyczne pod nazwą "bwt universal mg+"

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #207 dnia: 04 Sierpień 2017, 10:52:44 »
Okazuje się że BWT też ma klasyczne pod nazwą "bwt universal mg+"

A jest jakaś znacząca różnica między filtrami tej firmy, od zwykłych Dafi MG+? Zapewne u mnie w sklepie filtrów BWT nie znajdę, a to trochę komplikuje sprawę.

A są może filtry do dzbanka jakiejś firmy bez żywicy jonowymiennej? Tylko węglowe?
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2017, 12:39:13 wysłana przez GONTAR »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #208 dnia: 04 Sierpień 2017, 13:36:39 »
Nie porównywałem więc nie wiem jaka jest różnica między BWT a Dafi. Producenci też nie podają informacji o tym co dokładnie jest w środku.

To fakt, dostępność filtrów BWT jest kiepska, i chyba tylko pozostają sklepy internetowe.

Offline GONTAR Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #209 dnia: 05 Sierpień 2017, 20:14:11 »
Jednak problem jest nadal. Może mniejszy ale jest. Przy standardowym filtrze to była woda z domieszką kawy bądź herbaty, teraz troche lepiej sie to zaparza, po filtrze magnezowym, ale nie ma porównania do chociażby wody żywiec zdrój, żywieckiego kryształu, bądź innych polecanych tu wód butelkowanych. Jak dla mnie nawet na kranówie kawa i herbata lepiej sie zaparzaja, ale wtedy jest metaliczny posmak rur i zapaszek chloru, czego chciałem sie pozbyć. Miał ktoś podobną sytuacje, że w filtrowanej wodzie kawa bądź herbata sie nie zaparzaly? Nie wiem juz, moze to ja cos robie źle... Czego te filtry dodają, bądź odejmują od mojej miękkiej wody kranowej że na przykład czarną herbatę, która parzyłem wcześniej 2-3 minut, teraz musiałbym trzymać w wodzie chyba z 10min zeby zapatrzyła sie jak przy kranówie czy wodzie butelkowanej. Wydałem pieniadze ma dzbanek i filtry. Filtry moge jeszcze wymienić na magnezowe, jednak jak juz powiedziałem, nie rozwiązuje to problemu i nie wiem co robic w tej sytuacji. A nosić dalej po dwie zgrzewki wody albo dwie 5 litrowe butelki, ze sklepu który jest prawie kilometr od domu, nie posiadając samochodu też mi się nie widzi. Czy na prawdę te filtry nie nadają się do miękkiej wody?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi