Autor Wątek: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?  (Przeczytany 22963 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Lipiec 2017, 09:46:45 »
Wrócę do Krakowa, to Ci nakręcę film pokazujący, ile w takiej sytuacji trwa ekstrakcja (tj. 9 barów i brak OPV). Ty wciąż nie chcesz uwierzyć, że o przepływie przy danym ciśnieniu decyduje pompa, a nie ciastko kawowe.

Nie będę w coś wierzył, jak mam to sprawdzone. Mówię o pompie wibracyjnej i drożnym przepływie wody przez grupę. Wiem też jaki parametr w pompie jest za co odpowiedzialny lub do czego jest potrzebny przy ekstrakcji.
Filmów możesz zrobić ile chcesz, linków do internetu z "dowodami", pomiarami pokazujące ekstrakcję nie wrzucaj.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Lipiec 2017, 09:55:48 »
jak mam to sprawdzone
Tedi, wszystkim innym to sprawdzenie dało kompletnie inne rezultaty, niż Tobie. W dodatku wszystkim takie same. Nie będę Cię próbował przekonać, że nie masz racji, bo jesteś odporny na argumenty. Zostań przy swojej wiedzy, my zostaniemy przy swojej.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Lipiec 2017, 10:35:02 »
Nie będę Cię próbował przekonać, że nie masz racji, bo jesteś odporny na argumenty.

To nie są argumenty. Gdyby były, to bym z nich skorzystał. Doppio jest efektem finalnym. Pod ten efekt robisz całe wyliczenie, żeby się to zgrało z czasem ekstrakcji.
Jak nie zrobisz tego odwrotnie to pewne będzie, że nigdy nie zrozumiesz moich słów.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Lipiec 2017, 11:40:12 »
I przy 9 mam czas ekstrakcji sporo poniżej oczekiwań na podwójnym 15 sekund na pojedynczym jeszcze krócej.  Woda nie wraca do zbiornika. Czego to ma dowieść?

(1)
Zwiększ opór wody kawą w sitku. Czyli drobniej zmiel, mocniej ubij. Jak to nie zadziała to znaczy, że Twoja pompa jest do wymiany (2) lub masz ekspres skrzywiony konstrukcyjnie.{ grzybek, zaworek w grupie} (3)  :mhh:
Była ostra dyskusja w tym temacie. Myślałem, że jest to zrozumiałe.


Hmm widzę, że jakąś alternatywną fizykę wprowadzasz...

1. Ciastko limituje przepływ i ciśnienie, jak kawa drobniej zostanie zmielona lub zwiększona jej porcja to już nie będzie to ciśnienie 9 bar ale wyższe.  I zawsze na pojedynczym sitku tak będzie przy zamkniętym zaworze OPV i braku dynamicznej regulacji przepływu -  albo właściwe ciśnienie albo właściwy przepływ. Chcesz obie rzeczy na raz to musisz ustawić punkt otwarcia zaworu OPV, tak aby limitował przepływ - odejmując od tego wytwarzanego przez pompę nadmiar zaburzający prawidłowy czas ekstrakcji, oczywiście w punkcie pracy dla właściwego ciśnienia na ciastku kawowym. Eksperymentalnie potwierdzone - da się.  Więc wygląda na to, że większość to już zrozumiała. Jeśli coś jest dalej nie jasne daj znać, postaram się to prościej opisać.

2. Kilka uszkodzonych pomp widziałem i jeszcze mi się nie zdarzyło by Ulka E5 - uszkodzona dawał większy przepływ i większe ciśnienie jako objaw uszkodzenia.
Co więcej pompa zachowuje się zgodnie z projektową charakterystyką pracy. Więc skąd wniosek, że jest uszkodzona? Bo zachowuje się zgodnie z rzeczywistością projektową i niezgodnie z Twoją teorią? By na ciastku wyszło 9 bar, a przepływ był prawidłowy to ULKA E5 o średniej wydajności musiała by pracować z  ciśnienie ma wyjściu rzędu 13.5-14.5 bar. Innymi słowy straty ciśnienia w układzie  hydraulicznym pomiędzy pompą a ciastkiem kawowym musiały by wynosić  4.5- 5.5 bara.  Może jakiś skrajnie zakamieniały ekspres tak ma, lub z pompą dławioną wejściu.

Nie mam grzybka w grupie grupa Bezzera nie ma także zaworu. Pomiar spadku ciśnienia pomiędzy manometrem a sitkiem (przybliżony bo nie mam kalibrowanych manometrów) podałem już w poprzednich postach. Nie wiem jak jest w E61 bo nie mierzyłem tego i nie wiem czy tam w pozycji otwartej grzybek pełni roli ogranicznika ciśnienia, czy jest to tylko zawór. Ma może  ktoś pomiary jaką wprowadza restrykcję i się podzieli wynikami.

P.S. Krakus masz rację co do charakterystyki zaworu OPV jest bardziej liniowa niż początkowo sądziłem.  Co więcej jak go "prze-regulowałem" czyli ostawiłem na 8.5 a potem na 10.5 to ma "szerszą" charakterystykę niż w przy pierwszym podejściu, (0,5 vs 0.6 - 0,7). Ciekawe czy to jest jakaś uniwersalna zasada..
W każdym razie ustawiony w Bezzerze BZ10 na 10,5 robi dokładnie to co powinien. Teraz już  przechodzę do testowanie kupionej  kawy :). Sprzęt już "połknął" swój przydział czasu.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Lipiec 2017, 12:28:02 »
jest bardziej liniowa niż początkowo sądziłem.
Bo to, niestety, wynika z jego zasady działania. Im wyższe ciśnienie, tym bardziej otwarty.


Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Lipiec 2017, 12:33:14 »
KiT, mala rada - nie wchodz w jakakolwiek polemike z nim. Ma swoj wlasny swiat w ktorym obowiazuja inne zasady fizyki i innych rzeczy. Uzyjesz argumentow zgodnych z prawda i fizyka, dostaniesz kontre, ze nie masz racji. Taka sama kontra wyjdzie również na dogmaty, więc odpusc, szkoda klawiatury i palcow na pisanie do niego...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Lipiec 2017, 13:04:08 »
Dyskutować trzeba bo potem zostają tylko "prawidłowe" wnioski tych co wytrwałe piszą. 

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Lipiec 2017, 13:54:54 »
KiT, mala rada - nie wchodz w jakakolwiek polemike z nim. Ma swoj wlasny swiat w ktorym obowiazuja inne zasady fizyki i innych rzeczy. Uzyjesz argumentow zgodnych z prawda i fizyka, dostaniesz kontre, ze nie masz racji. Taka sama kontra wyjdzie również na dogmaty, więc odpusc, szkoda klawiatury i palcow na pisanie do niego...
Ja to mam szczęście.... myślałem, że jak ktoś z taką listą maszyn w opisie i z takim zacięciem i mentorskim tonem poucza innych to wie co to równanie Bernuliego, paradoks hydrodynamiczny, etc.
 No ale....

Przyszło kilka kilogramów kawy z X-Cafe, przyszło kilka kilogramów (część idzie) od Antonio, doszedł ekspres na prezent, mam co robić...

EDIT: Swoją drogą ciekawi mnie skąd Tedi masz takie graniczące z pewnością przeświadczenie, że to dokładnie działa tak ja mówisz, bo Gaggia i Carmali która masz w opisie to nie ten rodzaj pompy a  Graef ES 85 ma elektroniczne sterowanie pompą więc to także nie te przypadek. To z jakiej maszyny z Ulką E5 bez OPV, bez tłumika ciśnienia na grupie, bez sterowania przepływem i modulowania pracy pompą pochodzą Twoje obserwacje?
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2017, 14:49:55 wysłana przez KiT »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Lipiec 2017, 15:01:05 »
Hmm widzę, że jakąś alternatywną fizykę wprowadzasz...

 :lol2:


1. Ciastko limituje przepływ i ciśnienie, jak kawa drobniej zostanie zmielona lub zwiększona jej porcja to już nie będzie to ciśnienie 9 bar ale wyższe.  I zawsze na pojedynczym sitku tak będzie przy zamkniętym zaworze OPV i braku dynamicznej regulacji przepływu -  albo właściwe ciśnienie albo właściwy przepływ. 

Czyli, bez OPV nie zrobi się właściwej ekstrakcji w czasie i przepływie.  :lol2:




Chcesz obie rzeczy na raz to musisz ustawić punkt otwarcia zaworu OPV, tak aby limitował przepływ - odejmując od tego wytwarzanego przez pompę nadmiar zaburzający prawidłowy czas ekstrakcji, oczywiście w punkcie pracy dla właściwego ciśnienia na ciastku kawowym. Eksperymentalnie potwierdzone - da się.

Jak można coś potwierdzić, jak nie ma się pojęcia co ekstrakcję zakłóca w sposób bezpośredni.   :lol2:


Więc wygląda na to, że większość to już zrozumiała

Po takim skrzywieniu w tym temacie, zrozumiałe to będzie na pewno. :nienie:


Jeśli coś jest dalej nie jasne daj znać, postaram się to prościej opisać.

Bez urazy. Nic lepiej nie opisuj. Temat był wyprostowany zanim nie zacząłeś w nim pisać.  Zrób ekstrakcję bez OPV na 9 i 12 bar. Gdy uda Ci się to zrobić, będziesz wiedział w temacie dużo więcej niż teraz.




2. Kilka uszkodzonych pomp widziałem i jeszcze mi się nie zdarzyło by Ulka E5 - uszkodzona dawał większy przepływ i większe ciśnienie jako objaw uszkodzenia.



Ja też takiej nie widziałem.



Co więcej pompa zachowuje się zgodnie z projektową charakterystyką pracy. Więc skąd wniosek, że jest uszkodzona?


Układ podobno jest drożny a ciśnienia brak. Dodatkowy opór z kawy jest zbędny bo to zrobi OPV  :lol2:


 By na ciastku wyszło 9 bar, a przepływ był prawidłowy to ULKA E5 o średniej wydajności musiała by pracować z  ciśnienie ma wyjściu rzędu 13.5-14.5 bar.


Ciśnienie, to jedno. Wydajność, to drugie. Trzecie jest to budowa ekspresu. Zacznij od zrobienia doppio bez OPV. Teorię i wyliczenie zostaw sobie na później.



 Innymi słowy straty ciśnienia w układzie  hydraulicznym pomiędzy pompą a ciastkiem kawowym musiały by wynosić  4.5- 5.5 bara.  Może jakiś skrajnie zakamieniały ekspres tak ma, lub z pompą dławioną wejściu.



Wydajność pompy i budowa ekspresu reguluje tą zależność. Czyli straty w układzie mogą być istotne dla ekstrakcji lecz nie można o nich mówić, że są wadą ani, że są zaleta.{konkretny typ i model ekspresu jest potrzebny by to stwierdzić} Za ciśnienie odpowiada opór wytworzony przez kawę w sitku.{z rotacyjną jest podobnie, co nie znaczy, że jest tak samo}  KiT, Ty nie widzisz w tym różnicy. Jest to czysta fizyka przypisana pod działanie ekspresu ciśnieniowego z Ulką na pokładzie.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Lipiec 2017, 15:07:31 »
to wskaż element w  ekspresie BZ10 który pomiędzy pompą  Ulka E5 a grupą kawową wprowadza restrykcję generującą straty ciśnienia 5.5 bar, przy założeniu, że OPV jest zamknięty. Jak nie w tym to poproszę o wskazanie tego w dowolnym  ekspresie z HX, pompą rotacyjną i bez regulacji przepływu lub profilowania ciśnienia.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Lipiec 2017, 15:12:52 »
KiT, mala rada - nie wchodz w jakakolwiek polemike z nim.

Moja rada napisz do KiT  PW.

Ma swoj wlasny swiat w ktorym obowiazuja inne zasady fizyki i innych rzeczy.

Dla mnie jest to relaks, bo to rozumiem.


Uzyjesz argumentow zgodnych z prawda i fizyka, dostaniesz kontre, ze nie masz racji.

Jak argumenty będą zasadne,{nie jakieś bzdury z netu} to kontry nie będzie z mojej strony tylko szacunek i podziękowanie.


Taka sama kontra wyjdzie również na dogmaty, więc odpusc, szkoda klawiatury i palcow na pisanie do niego...

Jakoś palce Ciebie nie bolą.


Mnie zaczynają boleć. Koniec tematu jak dla mnie. Masz drogę wolną. Powodzenia.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Lipiec 2017, 15:14:53 »
to wskaż element w  ekspresie BZ10 który pomiędzy pompą  Ulka E5 a grupą kawową wprowadza restrykcję generującą straty ciśnienia 5.5 bar, przy założeniu, że OPV jest zamknięty. Jak nie w tym to poproszę o wskazanie tego w dowolnym  ekspresie z HX, pompą rotacyjną i bez regulacji przepływu lub profilowania ciśnienia.

Dla mnie koniec tematu.  Siewcu Ci odpowie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Lipiec 2017, 15:30:55 »
Czyli, bez OPV nie zrobi się właściwej ekstrakcji w czasie i przepływie. 
Tak, Tedi, wszyscy chcemy Ci powiedzieć, że jeśli nie masz w układzie silikonowego grzybka ze sprężynką i jeśli masz sprawną pompę, to się nie da.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2017, 15:41:23 wysłana przez Krakus »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Lipiec 2017, 23:09:42 »


myślałem, że jak ktoś z taką listą maszyn w opisie i z takim zacięciem i mentorskim tonem poucza innych to wie

Wie, wie... a Ty wiesz dlaczego czasem cytuje własne posty? Bo wie, że jak ktoś go dodał do ignorowanych to tylko cytaty mu się wyświetlą.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Pompa wibracyjna i OPV - jak to działa. Co z preinfuzją?
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Lipiec 2017, 10:11:04 »
Znalazłem chwilę i pomierzyłem opory w BZ10 i patrzyłem na ile się to z teoretyczną charakterystyką pompy pokrywa.

W czasie 60 sekund przy zapiętym pojedynczym pustym sitku na grupie ulka przepompowała 510 ml, ciśnienie za pompą wynosiło 1.2 bar, odpływ z OPV zamknięty.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi