Autor Wątek: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy  (Przeczytany 301052 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #450 dnia: 13 Październik 2017, 15:42:30 »
Surowe oczywiście :).

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #451 dnia: 13 Październik 2017, 21:31:56 »
Surowe oczywiście :).

ufff :) jak można zbadać gęstość ziarna?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #452 dnia: 13 Październik 2017, 21:36:25 »
Prosta sprawa, gęstość to masa przez objętość, ja bym zważył najpierw ziarno,a później np zanurzył w cieczy o znanej objętości, np w litrze wody i sprawdził ile przybyło ml :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #453 dnia: 13 Październik 2017, 22:16:48 »
Palacze praktycy proponują wziąć długą i wąską rurkę pcv jako wzorzec objętości... Wypełniając ją różnymi ziarnami możemy porównać masy. Ale sposób z wodą jest na pewno bardziej dokładny.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #454 dnia: 13 Październik 2017, 23:12:40 »
Nie łatwiej ziarna nasypać do puszki, chyba nawet nie problem znaleźć taką 10x10x10cm, w której ziarenka lepiej się ułożą niż w wąskiej rurce.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #455 dnia: 14 Październik 2017, 06:50:36 »
Łatwiej na pewno, ale czy jesteśmy w stanie wtedy zagwarantować, że na dużej powierzchni zawsze będzie równy poziom?

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #456 dnia: 14 Październik 2017, 16:06:52 »
Prosta sprawa, gęstość to masa przez objętość, ja bym zważył najpierw ziarno,a później np zanurzył w cieczy o znanej objętości, np w litrze wody i sprawdził ile przybyło ml :-)

Rzeczywiście. Kurcze banalnie, a ja zastanawiałem się nad jakimiś rozbudowanymi rozwiązaniami.

EDIT: Czy w taki sposób można by też spróbować rozróżniać fizycznie to samo ziarno wypalone pod ciemniej i jaśniej, w domyśle pod espresso i pod przelew? Antonio, ranGo?
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2017, 16:09:01 wysłana przez malkos »
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #457 dnia: 14 Październik 2017, 16:50:42 »
Prosta sprawa, gęstość to masa przez objętość, ja bym zważył najpierw ziarno,a później np zanurzył w cieczy o znanej objętości, np w litrze wody i sprawdził ile przybyło ml :-)

Rzeczywiście. Kurcze banalnie, a ja zastanawiałem się nad jakimiś rozbudowanymi rozwiązaniami.

EDIT: Czy w taki sposób można by też spróbować rozróżniać fizycznie to samo ziarno wypalone pod ciemniej i jaśniej, w domyśle pod espresso i pod przelew? Antonio, ranGo?

To nie jest takie proste.
Pięknie i ładnie tylko w teorii. Po wypaleniu ziarna np po wodzie pływają (nie wiem jak surowe ).
Jak pływają to trzeba wiedzieć  ile procentowo ziarna jest pod wodą(o tyle sie zwiększy objetość ) ile nad wodą .
No chyba ,ze ciecz będzie lżejsza od wypalonego ziarna kawy.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2017, 16:53:25 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #458 dnia: 14 Październik 2017, 17:14:34 »
Eee, można najpierw zmierzyć objętość jakiegoś sitka, np do frenchpressu, docisnąć ziarno sitkiem i uwzględnić jego objętość przy obliczeniach. :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #459 dnia: 14 Październik 2017, 21:02:15 »
Eee, można najpierw zmierzyć objętość jakiegoś sitka, np do frenchpressu, docisnąć ziarno sitkiem i uwzględnić jego objętość przy obliczeniach. :-)

objętość sitka?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #460 dnia: 14 Październik 2017, 21:30:06 »
Załóżmy, że masz cylinder z podziałką i wody w nim 200 ml, do tego tłoczek, którym będziesz zanurzał kawę. Zmierzyłeś, że tłoczek zanurzony na jakąś ustaloną głębokość podnosi słupek wody o 20 ml. Wsypujesz 50g kawy i dociskasz tłoczkiem na ustaloną głębokość. Słupek wody podnosi się na 320 ml. Gęstość kawy to 50g/(320-200-20)ml = 50g/100ml = 0,5g/ml :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #461 dnia: 15 Październik 2017, 18:50:46 »
OK tak, bo mnie zmyliło, że sitko, a to po prostu cały docisk. Nie mniej dziękuję za rozbicie na atomy. Teraz nie pozostaje nic innego jak sprawdzać każdą kawę i zapisywać wyniki :)
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #462 dnia: 15 Październik 2017, 19:55:23 »
Być może dałoby się użyć czegoś sypkiego, np kaszy jaglanej czy czegoś podobnego zamiast wody, żeby nie marnować kawy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #463 dnia: 15 Październik 2017, 21:13:26 »
OK tak, bo mnie zmyliło, że sitko, a to po prostu cały docisk. Nie mniej dziękuję za rozbicie na atomy. Teraz nie pozostaje nic innego jak sprawdzać każdą kawę i zapisywać wyniki :)

@Malkos, tobie raczej te pomiary nie są potrzebne: póki nie palisz kawy..

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: ŚwieżoPalona.pl - zawsze świeża kawa i akcesoria dla kawoszy
« Odpowiedź #464 dnia: 16 Październik 2017, 08:55:41 »
@Elka z ciekawości :) poza tym, nawet jak nie jesteś roasterem, to warto wiedzieć.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi