Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516523 razy)

Offline Marciano

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5370 dnia: 20 Listopad 2018, 20:18:07 »
Mam pytanie związane z kawką Autunno, wykraczające jednak poza jedną konkretną mieszankę - jak radzicie zaparzać w ekspresie takie jasno palone kawy? Pytam, bo o ile espresso z klasycznych mieszanek (np. Ariadna) wychodzi mi super, to jednak parzenia singli (i innych jasnych kaw) nie opanowałem... Parzenie Autunno najlepiej wychodzi mi przy bardzo drobnym mieleniu - infuzja trwa bardzo długo, ale kawa ma wtedy więcej właściwego smaku a jest zdecydowanie mniej kwaskowa - gdybym tak parzył Ariadnę, to byłaby nie do wypicia :) Mimo wszystko ciągle wiem, że nie udaje mi się uzyskać tego co chciałbym - kawa ma słabą, jasną, nietrwałą cremę, zawsze jest minimalnie zbyt kwaskowata.
Generalnie wydaje mi się, że może kluczem jest inne ustawienie ekspresu - konkretnie zmniejszenie ciśnienia na grupie? Co sądzicie?
BTW Wczoraj zawitalem do jednej z dobrych katowickich kawiarni (a była to konkretnie bezcukru), na młynku mieli wybór 3 singli pod ekspres, zamówiłem jeden z nich i wow! - piękna i trwała crema, zero kwasku w smaku - no jak oni to robią  :D ?
Zapewne kwestia już była omawiana, ale nie jestem w stanie przewertować całego wątku  :P
A przy okazji tchciałem bardzo pochwalić Kenię Nyakabugi - jedna z najlepszych kaw ever jakie piłem!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5371 dnia: 20 Listopad 2018, 20:27:02 »
Drobne mielenie, większa doza, dłuższa preinfuzja pod większym ciśnieniem, trochę większy uzysk, i wyższa temperatura.
Pojutrze wrzucę do młynka, więc potwierdzę czy się przepis sprawdził.
Twój Mazzer nie jest też młynkiem który najlepiej sobie radzi z jasnymi kawkami. Może jednak Aeropress a espresso bardziej klasycznie?
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2018, 20:29:40 wysłana przez pj.w »

Offline Marciano

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5372 dnia: 20 Listopad 2018, 20:47:50 »
Twój Mazzer nie jest też młynkiem który najlepiej sobie radzi z jasnymi kawkami. Może jednak Aeropress a espresso bardziej klasycznie?

Może to faktycznie być wina młynka. Generalnie trzymam się właśnie takiego podziału - klasyczne espresso w ekspresie, Aeropress do SO, ale od czasu do czasu nachodzi mnie na kolejną próbę zaparzenia 3rd wave espresso :D
O, właśnie przyszła kolejna paczka - jadę ją wyciągnąć z paczkomatu zanim zamarznie ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2018, 20:53:06 wysłana przez Marciano »

Offline burlap

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5373 dnia: 20 Listopad 2018, 21:34:17 »
Też przez lata trzymałem się typowych mieszanek do espresso, ale zachęcony nowym sprzętem nabrałem odwagi do eksperymentów i... długa droga przede mną.

Rwanda Gikongoro Remera też wychodziła mi z dość cienką, jasną kremą, ale pięknie pachniała lawendą i smak miała kwiatowo-interesujący... Może to nie moje klimaty, a może jednak powinienem kupić wagę ;)

Eksperymentowałem w zakresie 94-96 stopni, mielona na tyle drobno, że jak potem zapomniałem odkręcić młynek, to ze zwykłej mieszanki nic nie poleciało, doza też większa niż zwykle, ciastko bardziej zwarte i mocniej odbity prysznic. Trzymałem się jednak 30 sekund, może tu powinien był coś zmienić?

Z perspektywy początkującego powiem, że na pewno warto próbować, jako próbkę dostałem od Antonia El Encanto i to espresso z kolei super mi pasowało.  :ok:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5374 dnia: 20 Listopad 2018, 21:35:42 »
Autunno nie jest palone ekstremalnie jasno. Kawa jest jednak bardzo świeża: warto ją może lekko odgazować przed użyciem. Wsyp jakaś część torebki do młynka i tak zostaw: nawet na kilka godzin: myślę, że ekstrakcja się poprawi a kwaskowatość będzie mniej przykra. Autunno wychodzi też fajnie jako drip :-).

Dziękuję za pochwałę Nyakabugi! :-)  :szampan:  :kwiat:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5375 dnia: 21 Listopad 2018, 07:25:06 »
Mazzer nie jest też młynkiem który najlepiej sobie radzi z jasnymi kawkami. Może jednak Aeropress a espresso bardziej klasycznie?

Ić stont. ;) Blade też są do ekspresu.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5376 dnia: 21 Listopad 2018, 09:51:10 »
główny problem overdosing zazwyczaj prowadzi do pod-ektrakcji, czyli wybija kwas.
Jedyna zaleta, że wtedy kawa jest bardziej odporna na błędy w dystrybucji.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5377 dnia: 21 Listopad 2018, 12:48:58 »
Dziś wrzuciłem Autunno do młynka.
Faktycznie nie jest specjalnie jasno palona. dosyć przyjazna.
Wystartowałem standardowo, 18g -> 36g. Trochę dłuższa preinfuzja, 3 bar, 10 sekund. I potem spokojna ekstrakcja około 30-35 sekund. Fajny zbalansowany smak. Bardzo przyjemna kawka.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5378 dnia: 21 Listopad 2018, 17:29:00 »
Takie jasne palenia, takie jasne jak Autunno kawy świetnie wychodzą z Aero/Prismo, znacznie fajniej smakują niż ciemniej palone kawy. Espresso z rasowego ekspresu, z ciemniejszych paleń jest całkiem przyzwoitym ekstraktem, jeśli się postaramy (wcale nie mam tu na myśli słynnego braku kwasu i goryczy w pierwszym planie), ale w Aero/Prismo trudniej wydobyć już jakiś balans między kwaśnym i gorzkim smakiem -- gorycz zwycięża. Jasne kawy, przeciwnie -- w takim Aeropresso tylko zyskują.

Dołączamy się do piątkowego czarnego kawowego nurtu i dajemy 10% rabatu na większość kaw:
  -->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5379 dnia: 21 Listopad 2018, 17:34:55 »
Tak mi się przypomniało
¯\_(ツ)_/¯

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5380 dnia: 21 Listopad 2018, 17:41:01 »
No, no, prawie jak Marcello M. ;) :evil: Dzięki :).

Offline Marciano

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5381 dnia: 22 Listopad 2018, 08:42:25 »
No nic, myślę że wina musi tkwić gdzieś w kwestii sprzętu (może młynek, może nieodpowiednie ciśnienie na grupie), bo samo parzenie mam opanowane dobrze, zawsze ważę szoty więc to na pewno nie overdosing.
Może jeszcze kiedyś spróbuję zmielić Comandante pod espresso (ponoć da się  :P )
Trzeba jeszcze raz natomiast podkreślić, że absolutnie nie szukam winy po stronie kawy - tutaj mam całkowite zaufanie ;) Tak mi się zresztą skojarzyło, że w ciągu ostatnich kilku lat zmieniałem miejsce zamieszkania wiele razy - odbierałem od Was kawkę osobiście jak mieszkałem na Pomorzu, zamawiałem do Kielc, potem do Warszawy, teraz zamawiam do Katowic; ciekawe czy jakiś inny klient mnie pod tym względem przebił [emoji38]

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1594
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5382 dnia: 23 Listopad 2018, 08:14:12 »
Jest problem z pierwszym otwarciem paczek. 2 opakowania przelewu, tak musiałem otworzyć, żeby je zniszczyć. Inaczej się nie dało. Dziś będę otwierać Autunno, zobaczę jak tutaj ale przecież raczej opakowania są te same. Ogólnie to są te same paczki co ma Euro Cafe?
Ma ktoś też taki problem? O co chodzi z tymi opakowaniami? Audun ma np inne i tamte są ok.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5383 dnia: 23 Listopad 2018, 08:23:12 »
Chyba musimy powrócić do poprzednio stosowanych torebek.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5384 dnia: 23 Listopad 2018, 08:58:14 »
Potwierdzam problem z paczkami 250g, normalne otwarcie zawartości z 3* skończyło się rozerwaniem opakowania. 2-3 miesiące temu podobny problem miałem z torebkami z innej palarni. Wadliwa partia?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi