Autor Wątek: 1zespresso/MYM 54  (Przeczytany 114047 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #495 dnia: 19 Grudzień 2020, 11:41:25 »
Jak masz dobrze ustawione pod V60 to jak odkręcisz jeden obrót to już będziesz na poziomie caa FP.

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #496 dnia: 19 Grudzień 2020, 11:48:20 »
Cześć.
Metoda Hoffmanna pod FP u mnie się bardzo dobrze sprawdza. Niekiedy kombinuję tylko z czasem oczekiwania po przełamaniu kożucha - on doradza conajmnjej 5 minut odczekać i wtedy przelać kawę, ja czasami przelewam po krótszym czasie.
Co do ustawiania młynka, zaczynam od 19.1 pełnych klików (grubość zbliżona do grubości próbki pod niedawny cupping Hoffmana), a maksymalnie to 23-24. Popróbuj i zobacz co Ci bardziej podejdzie  :)

Offline BerciQ Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Aeropress, French Press
  • Młynek: 1Zpresso Q2
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #497 dnia: 19 Grudzień 2020, 12:33:13 »
Super, zaraz sobie sprawdzę, dziękuję Johnny_Malini. Kafcio, dopiero zaczynam kawową przygodę w praktyce, wcześniej dość dużo czytałem o kawach, a niedawno zakupiłem młynek. Frencha miałem wcześniej, na kolejne kawowe wydatki muszę poczekać bo żona z domu mnie wywali :D W planach Aeropress, kawiarka i V60 również.

Offline BerciQ Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Aeropress, French Press
  • Młynek: 1Zpresso Q2
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #498 dnia: 06 Styczeń 2021, 11:04:44 »
Dzień dobry Wszystkim. Pytałem o French Pressa, chciałbym teraz doradzić się Was w kwestii ustawienia Q2 do Aeropressa. Przejrzałem wątek i faktycznie było kilka porad w kwestii ustawień młynka do AP, ale jeśli dobrze widziałem to raczej pod Q1 były porady, a jak wiemy "kliki" Q1 i Q2 nie pokrywają się ze sobą. Wiadomo, że przemiał też zależy od metody czy ziaren, ale fajnie by było mieć jakiś punkt odniesienia. Mam obecnie ustawiony Q2 na 17 dużym kliku i próbowałem metodą Tima Wendelboe'a, ale myślę, że może to za gruby przemiał? Dopiero poznaję AP, mam go od Sylwestra więc może na początek powinienem robić innym sposobem? Pomoże ktoś? Dziękuję z góry.

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #499 dnia: 06 Styczeń 2021, 12:51:46 »
Cześć, standardowo warto popróbować z metodami tradycyjnymi i odwróconymi pod AP, bo wychodzą różne rezultaty. Pod metodę tradycyjną mielę drobniej, między 13 a 14 klikiem; pod odwróconą nieco grubiej, 16-17 to dobry punkt wyjścia. Metody Tima nie znam to nie mogę się do niej odnieść, ale na przykład do metody Sławka Sarana mielę już na 20-22 kliku, czyli bardzo grubo.

Offline BerciQ Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Aeropress, French Press
  • Młynek: 1Zpresso Q2
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #500 dnia: 06 Styczeń 2021, 16:32:41 »
Dziękuję, po raz drugi okazujesz się bardzo pomocną osobą. Mając taki punkt odniesienia będę mógł sobie eksperymentować. Sławek Saran już się gdzieś przewinął, muszę się zapoznać. A Twoje przepisy na metodę klasyczną i odwróconą jak się przedstawiają? Metoda Tima, ktorą do tej pory parę razy próbowałem przedstawia się następująco: ttps://youtu.be/ggCK_oOS_08 (nie mogę wstawić linka więc proszę o dopisanie h na początku).

Offline jrc007

  • Wiadomości: 13
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #501 dnia: 06 Styczeń 2021, 17:10:58 »
Sławek Saran już się gdzieś przewinął, muszę się zapoznać.
blog.dobrapalarniakawy.pl/aeropress

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #502 dnia: 06 Styczeń 2021, 17:52:27 »
Skoro już temat „klikow” jest na tapecie, to z ciekawości się podłączę.  Do v60 metodą 40;60 zazwyczaj mielę w okolicach 23-24 klików. W zasadzie kawa mi smakuje nawet bardzo, czas parzenia tez dobry w okolicach 3:30-3:40. AP metodą Tim Wendelboe to 18-19 klików.  Widzę natomiast, ze  23-24 kliki niektórzy z Was mielą do FP :D Ile klików wychodzi u Was do v60 w metodzie 40:60?

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #503 dnia: 06 Styczeń 2021, 18:05:41 »
Też mam Q2 więc mogę się podzielić doświadczeniami  :)
Moja metoda klasyczna - 16g kawy/240g wody, zalanie na raz, dokładne zamieszanie 3-4 razy i sprawne założenie tłoka żeby za dużo kawy nie uciekło, po minucie przeciskam takim naturalnym tempem.
Odwrócona - ostatnio robię właśnie z przepisu Sławka Sarana (dokładnie ten z adresu powyżej), warto sprawdzić też dla porównania drobniejszy przemiał, 15-16 klik, bo fajne rzeczy mogą wyjść.
W odwróconej czasem robię też kawę jak do cuppingu, i po prostu po 4 minutach przełamuję kożuch i przeciskam, i też jest bardzo smacznie.

Dzięki za przepis Tima, przetestuję.

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #504 dnia: 06 Styczeń 2021, 18:30:33 »
Skoro już temat „klikow” jest na tapecie, to z ciekawości się podłączę.  Do v60 metodą 40;60 zazwyczaj mielę w okolicach 23-24 klików. W zasadzie kawa mi smakuje nawet bardzo, czas parzenia tez dobry w okolicach 3:30-3:40. AP metodą Tim Wendelboe to 18-19 klików.  Widzę natomiast, ze  23-24 kliki niektórzy z Was mielą do FP :D Ile klików wychodzi u Was do v60 w metodzie 40:60?

Chodzi Ci o tę metodę? Przetestuję jutro i dam znać.

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #505 dnia: 06 Styczeń 2021, 18:48:06 »
Chodzi Ci o tę metodę? Przetestuję jutro i dam znać.
Dokładnie o tej metodzie mówię, polecam spróbować, daje satysfakcjonujące rezultaty. Ja z kolei chętnie sprawdzę przepis Sławka, bo mówiąc szczerze nigdy o nim nie słyszałem :)

Offline BerciQ Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Aeropress, French Press
  • Młynek: 1Zpresso Q2
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #506 dnia: 06 Styczeń 2021, 21:05:19 »
Bardzo fajne porady, posprawdzam sobie, dziękuję Wam bardzo.

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #507 dnia: 08 Styczeń 2021, 13:32:16 »
Zrobiłem dzisiaj dripa metodą 4:6 - Kenia, klik 22, czas całkowity 4 minuty z hakiem czyli trochę za drobno jednak.
Także Twoje Dawid_C ustawienie młynka na 23-24 kliki wydaje się odpowiednie do tej metody, zwłaszcza jak czas dobry.
W smaku było jednak dobrze, dominująca kwasowość, i przyjemna słodycz na drugim planie. Chociaż i tak wolę metodę Hoffmana, kawa wychodzi taka pełniejsza, może i nie ma wielkiej różnicy ale jednak  ;)
I jak dla mnie ta metoda jest bardziej schludna, prosta; kończysz robotę w czasie 1'45", raz czy dwa zakręcisz dripem i tylko patrzysz, jak kawa ładnie spływa.
I tak dla informacji, ta sama kawa metodą Hoffmana wymagała ustawienia młynka na 15 kliku, duża różnica w grubości.

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #508 dnia: 10 Styczeń 2021, 15:12:26 »
Tak z ciekawości, jeśli o metodę Hoffmana chodzi. Pytanie może nie z tych najmądrzejszych, ale lepiej zapytać niż błądzić, tym bardziej że raczkuję w metodach alternatywnych. W tej metodzie kawa ma przepłynąć niezależnie od pożądanej objętości w czasie około 3:30? Mam na myśli to, że jeśli robimy dripa 300 ml i 500 ml to czas parzenia dla obu wyniesie około 3:30, a jedynie modyfikujemy grubość przemiału, czy dobrze myślę?
Pozdrawiam!

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #509 dnia: 10 Styczeń 2021, 17:52:35 »
Dobrze myślisz, czas powinien być w granicach 3'30" niezależnie od objętości. Ustawiając pod dripa 500ml zazwyczaj mielę grubiej o jedno oczko w stosunku do 300ml, i mam wtedy dobry czas  ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi