Autor Wątek: jakość mleka do capu  (Przeczytany 19291 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lipiec 2017, 17:51:54 »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Lipiec 2017, 21:13:38 »
zapach mleka UHT wyczuję na kilometr...
Dane mi było wypić dziś capu w dość dobrym hotelu (bar/kawiarnia tegoż hotelu pewnie bardzo przeciętna, ale cena powinna do czegoś zobowiązywać). Do capu używali mleka UHT. Niestety, ale proces podgrzewania tegoż mleka do wysokiej temperatury powoduje pojawienie się smaku spalenizny i efekt jest, jak dla mnie, obrzydliwy w smaku.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Lipiec 2017, 21:18:24 »
To nie jest wina mleka, każde przegrzane mleko będzie tak smakować :ohyda:

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Lipiec 2017, 21:43:54 »
To nie jest wina mleka
Nie, to nie jest wina mleka - to wina procesu UHT. Jak mleko, to tylko pasteryzowane w niskiej temperaturze.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lipiec 2017, 21:50:14 »
Nie, to jest wina przegrzania, każde przegrzane mleko będzie tak smakować.

Oczywiście, że pasteryzowane jest smaczniejsze, ale źle podgrzane będzie równie źle smakować.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Lipiec 2017, 21:57:53 »
ale źle podgrzane będzie równie źle smakować.
Czekaj, ale o czym my rozmawiamy? UHT to podgrzanie mleka (przy odpowiednio wysokim ciśnieniu, żeby się nie zagotowało) do 135 stopni na 2 sekundy. Jak bakterie się denaturują, to białko mleka też. Wszystko jedno, czy mleko podgrzewasz krótko do b. wysokiej temperatury, czy wolno do nieco niższej (czyli do wrzenia) - mleko ma ten sam (paskudny) smak.

Czy może chcesz powiedzieć, że ktoś nie umiał robić capu i mleko przegrzał parą?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lipiec 2017, 22:12:12 »
Czy może chcesz powiedzieć, że ktoś nie umiał robić capu i mleko przegrzał parą?
To jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobne.

Gdyby UHT niszczyło całą słodycz mleka i powodowałoby aromat spalenizny, to to mleko już na zimno, po otwarciu kartonu, dawałoby spalenizną. Jest ono nieco mniej słodkie, ma nieco niższe body niż pasteryzowane, ale nie tak, żeby nie dało się go wypić.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Lipiec 2017, 22:38:54 »


jest spaczone

Spaczone?
Sprawdzone :) kocham automatyczne słowniki poprawiające to co piszę na tabletach

Offline dehado Mężczyzna

  • Wiadomości: 140
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Lipiec 2017, 22:55:41 »
Gdyby UHT niszczyło całą słodycz mleka i powodowałoby aromat spalenizny, to to mleko już na zimno, po otwarciu kartonu, dawałoby spalenizną.
Zapewne czułbyś to (chyba) we wszystkich kawiarniach, również tych polecanych na forum, bo UHT mleko to ze względów praktycznych dobre rozwiązanie dla kawiarni (w Poznaniu sprawdzone), która kawiarnia miałaby tyle miejsca na trzymanie mleka.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Lipiec 2017, 01:03:27 »
Zapewne czułbyś to (chyba) we wszystkich kawiarniach,
Dobra, kupię jutro kartonik UHT i zdam relację.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Lipiec 2017, 09:52:38 »
Zrób z kimś podwójnie ślepy test (pieć szklanek numerowane od 1-5  trzy UHT dwa pasteryzowane lub na odwrót), tak że Ty nie wiesz co szykujesz i tylko organoleptycznie masz to poznać.

To rozwiewa wątpliwości a czasami bywa, że uprzedzenia...

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Lipiec 2017, 01:13:57 »
Trochę offtop, ale myślę, że warto przeczytać :)
http://ncez.pl/nowy/mleko-i-przetwory-mleczne-w-naszej-diecie--fakty-i-mity

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Lipiec 2017, 08:43:21 »
warto przeczytać
Czy ja wiem? Już w nagłówku mijają się z prawdą...
Cytuj (zaznaczone)
Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Autor artykułu: prof. dr hab. med. Jadwiga Charzewska
Chyba że rzeczywiście prof.med. przeprowadziła wywiad z prof. niemed.

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Lipiec 2017, 11:56:11 »
Akurat tego nie wychwyciłem  :redface:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Lipiec 2017, 13:48:24 »
Dobra, kupię jutro kartonik UHT i zdam relację.
I jak?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi