forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: hlary w 09 Maj 2017, 00:57:07

Tytuł: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: hlary w 09 Maj 2017, 00:57:07
Witam.
Do capu używam mleka 3,2%. Ale mam jakieś nieodparte wrażenie, że mleko mleku nierówne. Z mleka z Tesco wychodzi dosyć słabe capu. Czy znawcy capu mają jakieś doświadczenie z mlekiem ? Czy jednak jest różnica czy nie ma ? Czy to tylko technika ?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: sobota w 09 Maj 2017, 01:19:34
Jeżeli oczywiście mówimy o różnych markach to tak. Na niektórych to po spienieniu widać już że jest dno. Mlek poniżej 3,2% nie biorę pod uwagę.

Ja zawsze na ilość białka patrzę.

Jeżeli cena nie gra roli to zazwyczaj za niecałą złotówkę więcej kupisz mleko kuchmistrza/baristy które ma więcej białka (czasami tłuszczu). Albo takie dla dzieci co ma 3,8%

Z doświadczenia na tańszych mlekach to zambrowskie UHT 3,2% jest dobre (3,4g białka). Z trochę droższych łaciate ale ma mniej białka 3,2g.

Najgorsze w moim odczuciu to są mleka marek marketowych - uht z lidal 3,2% nic nie idzie i jest niedobre (z płatkami smakuje mi jak woda z mlekiem) choć tę z biedronki świeże z lodówki jest ok ale szybko się psuje.

Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Maj 2017, 04:46:34
Ja używam 2% Hej. Czasami jak jestem w biedronce kupuje całe opakowanie ale dzielę na pół i biorę 3.2% i 1,5%
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 09 Maj 2017, 07:09:16
Czasem mam takie wrażenie ale wydaje mi się, że to gorszy dzień, bo nazajutrz problem znika. Kupuję cały czas biedronkowe 3,2 całymi kartonami. Jak zmieniam mleko na inną markę to czasem mi się coś nie uda, ale później na tej samej partii już idzie.

Marek.

Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 09 Maj 2017, 08:12:59
Ja kupuję mleko wg klucza: 3,2% i żadnego UHT.
Sporo mleka przelałem - żadne na rynku nie odstawało szczególnie in minus (chyba że przeterminowane), a mam wrażenie że najlepiej smakuje Piątnica i wysokobudżetowe Robico.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: kulka w 09 Maj 2017, 08:31:23
3,2% i bez UHT to właściwie klucz. Mi akurat Robico tak sobie podchodzi, najczęściej używam huli krasuli i milko (jak dostanę) ze względu na walory smakowe. Biedronkowym też bez problemu spienię, łaciatym uht też da się radę :)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Maj 2017, 08:37:47
Ja tam nawet łaciate 0% spienię  :o
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 09 Maj 2017, 08:41:15
Piątnica Mleko wiejskie świeże 3,2% lub lidlowy Pilos świeże 3,2%. Do tych mam najłatwiejszy dostęp, użycie innych tylko incydentalnie. UHT kompletnie mnie nie przekonuje.

A tu taki mikro test http://www.nowypm.pl/index.php/aktualnosci/7131-mleko-swieze-test-sensoryczny (http://www.nowypm.pl/index.php/aktualnosci/7131-mleko-swieze-test-sensoryczny)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Maj 2017, 09:28:17
A tu taki mikro test http://www.nowypm.pl/index.php/aktualnosci/7131-mleko-swieze-test-sensoryczny (http://www.nowypm.pl/index.php/aktualnosci/7131-mleko-swieze-test-sensoryczny)

Ciekawe ile zwycięzca hehehe zapłacił za stworzenie tej bujdy
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 09 Maj 2017, 09:33:13
Spytaj: www.badaniajakosci.pl (http://www.badaniajakosci.pl)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 09 Maj 2017, 09:48:01
Ja tylko UHT i nie mam problemu ze spienianiem.

Marek.

Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: sobota w 09 Maj 2017, 11:47:02
spienianie 0% nie jest problemem, każdą markę da się spienić, gorzej potem ze smakiem.

A takie z mlekomatów ktoś próbował?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 09 Maj 2017, 12:15:04
Mlekomat mlekomatowi nie równy. Z 5 lat temu postawili u nas w jednym ze sklepów Społem. Na początku było świetne. Nawet śmietanka zbierała się na wierzchu na drugi dzień, można było zrobić kwaśne. Po pół roku chyba znudziło im się dostarczanie zbyt dobrej jakości i zaczęli sprzedawać niewiele różniące się do kartonowego. W końcu z braku klientów zwinęli interes.

Przy spienianiu najważniejsze jest białko. Często takie 0% ma go więcej niż 3,2%. Tylko nośnika smaku brak.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 09 Maj 2017, 12:21:55
Ja świeże mleko zamawiam z ranozebrano, Gospodarstwo Pani Stasi. Smakuje wiejsko :) Do kawy chyba bym nie polecał. Jako, że to produkt naturalny to nie jest standaryzowany, więc za każdym razem może się ciut różnić zawartość tłuszczu białka etc. Więc różnie ta mikropiana może wyglądać. Ale podobno zdrowe, pite zimne ;) I trzeba spożyć w ciągu 2 dni max przy zachowaniu łańcucha chłodniczego.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 09 Maj 2017, 13:15:13
UHT łatwo się spienia, ale jest sztywne...
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Gunio w 09 Maj 2017, 13:16:28
Ja polecam mleka pasteryzowane w wysokiej temperaturze ale z przydatnością 7-10 dni (np mleko z OSM nowy sącz):
http://www.osmnowysacz.pl/mleko/ (http://www.osmnowysacz.pl/mleko/)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 09 Maj 2017, 13:20:55
Dlatego kawę po 10 pijemy bez mleka :)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 09 Maj 2017, 20:30:10
Tak na szybko z biedronkowego 3,2%, w smaku też ok.
(https://c1.staticflickr.com/5/4164/34558664495_635172c8b0_c.jpg) (https://flic.kr/p/UDQbX2)IMG_20170509_201422_863 (https://flic.kr/p/UDQbX2) by Marek Miklewski (https://www.flickr.com/photos/149638605@N07/), on Flickr

Marek.

Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Rasputin w 09 Maj 2017, 21:13:44
UHT dużo gorsza konsytsencja, mniejsza słodycz w kawie. Tylko świeże, pasteryzowane lub prosto od krowy od rolnika z targu
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Maj 2017, 21:14:07
Off-Topic:
oddał bym głos na tą fotkę jako zdjęcie miesiąca ;)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Gunio w 10 Maj 2017, 10:59:46
Niestety mleka w biedronkach występują już tylko jako mikrofiltrowane -ok 3 tygodnie ważności.
Polecam blind test mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze o ważności 7-10 dni i dowolnego mleka mikorfiltrowanego (o tej samej zawartości tłuszczu) oraz UHT.
Gwarantuję, że to pierwsze będzie smakowało najlepiej, następnie mikrofiltrowane a potem oczywiście UHT. Im dłuższa ważność mleka, tym gorzej (bardziej jałowe w smaku). Oczywiście w drugą stronę też nie jest dobrze - mleka niestandaryzowane i niepasteryzowane średnio nadają się do kawy :>

Jak macie możliwośc spróbować mleka 3.2 % z Nowego Sącza (wcześniej linkowane) lub mleka ze Strzałkowa http://www.smu.com.pl/produkty/mleko/mleko-32/ (http://www.smu.com.pl/produkty/mleko/mleko-32/) lub podobnych mniejszych Spółdzielni Mlekczarskich, to polecam.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: jacek1708 w 10 Maj 2017, 11:03:54
UHT Łaciate 3,2%
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 10 Maj 2017, 11:23:25
Off-Topic:
oddał bym głos na tą fotkę jako zdjęcie miesiąca ;)


Off-Topic:
mówisz i masz :)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: kuń w 17 Maj 2017, 10:00:20
pilos butelkowane 3,2..... chyba z biedronki?  ohyda  czy to z biedronki  butelkowane czy inne pilos butelkowane  ohyda . Cuchnie i smakuje oborą jak za komuny  jak sie trafiło  kiepskie z woreczka,Wypijam dziennie koło 2l mleka więc wiem o czym pisze:)   nie wiem jak to ma sie do spieniania, ale ohyda.
Podobno taki smak bo zmienili temp.  pasteryzacji na niższą efekt ze to obora w butelce.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 17 Maj 2017, 10:25:00
Pilos jest z Lidla i robi je Łowicz. Dla mnie nie różni się zasadniczo niczym od Piątnicy.

W Biedronce jest Mleczna Dolina i w testach zdarzało się, że było dyskwalifikowane.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Rasputin w 17 Maj 2017, 11:13:11
Świeżego Pilosa produjuje mlekpol, kartonik jest z Lowicza( Łowicz generalnie robi słabe mleko, sucha piana strasznie wychodzi). Mleczna dolina jest ok, niczym się właściwie nie różni od mlekowity butelkowanej.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: color1 w 17 Maj 2017, 17:34:12
zapach mleka UHT wyczuję na kilometr... więc się nie zbliżam.
pośród kilkunastu wypróbowanych marek mleka, najlepsza pianka m.z wychodzi z czerwonej piątnicy, na 2 mscu ze złotego "z wiejskiego dworku", oba 3,2% ; z chudego mleka robią się za duże oczka piany, a bardziej tłuste za długo się spienia i w konsekwencji przegrzewa.
mleczna dolina (czerwona) też nie jest zła, chociaż nie do końca smak mi podchodzi.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 17 Maj 2017, 17:41:50
najlepsza pianka m.z wychodzi z czerwonej piątnicy

To mleko z prawej?

https://www.google.pl/search?q=czerwonej+pi%C4%85tnicy+mleko&tbm=isch&imgil=wPQcbrvxcQUXbM%253A%253BnnbXap8LHFbLQM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fpiatnica.com.pl%25252Fp%25252Fpl%25252Farchiwum%25252F283%25252Cmleko-wiejskie-piatnica-zmienia-opakowanie-.html&source=iu&pf=m&fir=wPQcbrvxcQUXbM%253A%252CnnbXap8LHFbLQM%252C_&usg=__kiTow5aUB33z2PvBGduv7m29A0Q%3D&biw=1680&bih=920&ved=0ahUKEwjo_NfIoffTAhXDdCwKHeBsAxsQyjcISw&ei=wm4cWeiTOcPpsQHg2Y3YAQ#imgrc=wPQcbrvxcQUXbM: (https://www.google.pl/search?q=czerwonej+pi%C4%85tnicy+mleko&tbm=isch&imgil=wPQcbrvxcQUXbM%253A%253BnnbXap8LHFbLQM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fpiatnica.com.pl%25252Fp%25252Fpl%25252Farchiwum%25252F283%25252Cmleko-wiejskie-piatnica-zmienia-opakowanie-.html&source=iu&pf=m&fir=wPQcbrvxcQUXbM%253A%252CnnbXap8LHFbLQM%252C_&usg=__kiTow5aUB33z2PvBGduv7m29A0Q%3D&biw=1680&bih=920&ved=0ahUKEwjo_NfIoffTAhXDdCwKHeBsAxsQyjcISw&ei=wm4cWeiTOcPpsQHg2Y3YAQ#imgrc=wPQcbrvxcQUXbM:)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: color1 w 17 Maj 2017, 17:51:05
tak
ćwiczyłem tez to ekologiczne (zielone), choć smaczniejsze to jednak gorzej się spienia.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 17 Maj 2017, 17:53:20
Na starcie przegrywa z Hej 3.2% ale dla poparcia mojej tezy kupię oba i jeszcze raz w ślepym teście sprawdzę.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Coil w 17 Maj 2017, 20:40:18
Z powodów różnych w domu jest UHT Łowicz (opcja z chłopczykiem) 3.2% tłuszczu, 3.0 białka. Spienia się dobrze, maluje nie najgorzej aczkolwiek potwierdzam: z tych co próbowałem czerwona Piątnica jest nie do pobicia.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: KAKR w 17 Maj 2017, 21:30:02
Proponuje koneckie 3.5...
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Gunio w 18 Maj 2017, 01:05:58
Koneckie jest pycha, tylko gdzie je dostać?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: piomic w 18 Maj 2017, 08:46:05
W Końskich zapewne. To na zachód od Wąchocka.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 18 Maj 2017, 08:52:29
W Końskich zapewne

Bardziej był się skłaniał że to w  Konnektiket w USA :-)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Gunio w 18 Maj 2017, 15:03:08
Nie ma to jak pomocne komentarze ;)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 07 Lipiec 2017, 08:05:39
Dodam, że zawsze warto sprawdzać, czy mleko nie jest zapsute :)
Ostatnio akurat zmieniłem kawę i capu jakieś takie niedobre gorzkie, myślę kawa do d., nie lubię wylewać, wypiłem, później próbuję espresso jest ok, winowajca mleko zepsute, niby świeże jeszcze 2 tygodnie dobre do spożycia.
Otwieram drugie to samo. Jeszcze mam ten smak capu w ustach, blee.
Chyba nie zawsze sklepy dobrze przechowują mleko, może przed dostawą już mają zepsute.
Jeszcze taka ciekawostka, wcześniej nie wierzyłem, ale burza wpływa na psucie się mleka, szczególnie takiego prosto od krowy.
Nie wiem na czym to polega, ale przetestowane osobiście. Takie mleko jest dobre 4-5 dni. Po burzy nawet drugiego dnia jest gorzkie/zepsute.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: jacek1708 w 07 Lipiec 2017, 08:12:22
Takie mleko jest dobre 4-5 dni. Po burzy nawet drugiego dnia jest gorzkie/zepsute.
Ale jak świetnie się spienia :)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 07 Lipiec 2017, 08:25:05
szczególnie takiego prosto od krowy

Spieniałem takie mleko. Czegoś tak obrzydliwego dawno nie piłem. Jednak przeżarty jestem konserwantami i scaliłem się z nimi na dobre.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: dehado w 07 Lipiec 2017, 08:45:43
Jeszcze taka ciekawostka, wcześniej nie wierzyłem, ale burza wpływa na psucie się mleka, szczególnie takiego prosto od krowy.
Nie wiem na czym to polega, ale przetestowane osobiście. Takie mleko jest dobre 4-5 dni. Po burzy nawet drugiego dnia jest gorzkie/zepsute.
To samo tyczy się śmietany i niektórych owoców np. arbuz.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 07 Lipiec 2017, 08:46:16
Żona wcześniej zawsze chciała 2%, ale ja jestem wrogiem odtłuszczania, w tłuszczyku jest samo zdrowie i smak. Przyzwyczaiłem do 3.2, jak ostatnio robiłem z 2% to niesmakowało, jakby więcej wody mniej słodyczy w capu. Także kwestia przyzwyczajenia :)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: WS w 07 Lipiec 2017, 09:26:42
ja jestem wrogiem odtłuszczania, w tłuszczyku jest samo zdrowie i smak

Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 07 Lipiec 2017, 10:53:45
Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.

W sensie że mleko sklepowe jest modyfikowane? Nawet to nie-UHT?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: WS w 07 Lipiec 2017, 11:29:29
Tak było kilka lat temu w dwóch mleczarniach, jednej regionalnej i drugiej powszechnie znanej. Zaciekawił mnie stały procent tłuszczu w mleku, bo od krów jest różny. No i dowiedziałem się, że z czegoś trzeba zrobić masło i śmietanę, a do odtłuszczonego mleka dodaje się inny tłuszcz.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: KiT w 20 Lipiec 2017, 12:35:14
A ja używam z Biedronki mleka niemianowanego. Czyli nie było odtłuszczone i nie miało dodawanego "innego" tłuszczu. W teorii powinno mieć większa zawartość tłuszczu niż ma mleko 3.2%, w co nie wierze. Niemniej jest spaczone i dobrze się spienia. Minus to ze na drugi, max trzeci  dzień po otwarciu ma już mikro grudki. Wiec trzeba szybkość kończyć.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: piomic w 20 Lipiec 2017, 17:51:54


jest spaczone

Spaczone?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 20 Lipiec 2017, 21:13:38
zapach mleka UHT wyczuję na kilometr...
Dane mi było wypić dziś capu w dość dobrym hotelu (bar/kawiarnia tegoż hotelu pewnie bardzo przeciętna, ale cena powinna do czegoś zobowiązywać). Do capu używali mleka UHT. Niestety, ale proces podgrzewania tegoż mleka do wysokiej temperatury powoduje pojawienie się smaku spalenizny i efekt jest, jak dla mnie, obrzydliwy w smaku.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 20 Lipiec 2017, 21:18:24
To nie jest wina mleka, każde przegrzane mleko będzie tak smakować :ohyda:
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 20 Lipiec 2017, 21:43:54
To nie jest wina mleka
Nie, to nie jest wina mleka - to wina procesu UHT. Jak mleko, to tylko pasteryzowane w niskiej temperaturze.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 20 Lipiec 2017, 21:50:14
Nie, to jest wina przegrzania, każde przegrzane mleko będzie tak smakować.

Oczywiście, że pasteryzowane jest smaczniejsze, ale źle podgrzane będzie równie źle smakować.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 20 Lipiec 2017, 21:57:53
ale źle podgrzane będzie równie źle smakować.
Czekaj, ale o czym my rozmawiamy? UHT to podgrzanie mleka (przy odpowiednio wysokim ciśnieniu, żeby się nie zagotowało) do 135 stopni na 2 sekundy. Jak bakterie się denaturują, to białko mleka też. Wszystko jedno, czy mleko podgrzewasz krótko do b. wysokiej temperatury, czy wolno do nieco niższej (czyli do wrzenia) - mleko ma ten sam (paskudny) smak.

Czy może chcesz powiedzieć, że ktoś nie umiał robić capu i mleko przegrzał parą?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 20 Lipiec 2017, 22:12:12
Czy może chcesz powiedzieć, że ktoś nie umiał robić capu i mleko przegrzał parą?
To jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobne.

Gdyby UHT niszczyło całą słodycz mleka i powodowałoby aromat spalenizny, to to mleko już na zimno, po otwarciu kartonu, dawałoby spalenizną. Jest ono nieco mniej słodkie, ma nieco niższe body niż pasteryzowane, ale nie tak, żeby nie dało się go wypić.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: KiT w 20 Lipiec 2017, 22:38:54


jest spaczone

Spaczone?
Sprawdzone :) kocham automatyczne słowniki poprawiające to co piszę na tabletach
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: dehado w 20 Lipiec 2017, 22:55:41
Gdyby UHT niszczyło całą słodycz mleka i powodowałoby aromat spalenizny, to to mleko już na zimno, po otwarciu kartonu, dawałoby spalenizną.
Zapewne czułbyś to (chyba) we wszystkich kawiarniach, również tych polecanych na forum, bo UHT mleko to ze względów praktycznych dobre rozwiązanie dla kawiarni (w Poznaniu sprawdzone), która kawiarnia miałaby tyle miejsca na trzymanie mleka.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 21 Lipiec 2017, 01:03:27
Zapewne czułbyś to (chyba) we wszystkich kawiarniach,
Dobra, kupię jutro kartonik UHT i zdam relację.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: KiT w 21 Lipiec 2017, 09:52:38
Zrób z kimś podwójnie ślepy test (pieć szklanek numerowane od 1-5  trzy UHT dwa pasteryzowane lub na odwrót), tak że Ty nie wiesz co szykujesz i tylko organoleptycznie masz to poznać.

To rozwiewa wątpliwości a czasami bywa, że uprzedzenia...
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Przemysław w 28 Lipiec 2017, 01:13:57
Trochę offtop, ale myślę, że warto przeczytać :)
http://ncez.pl/nowy/mleko-i-przetwory-mleczne-w-naszej-diecie--fakty-i-mity (http://ncez.pl/nowy/mleko-i-przetwory-mleczne-w-naszej-diecie--fakty-i-mity)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: piomic w 28 Lipiec 2017, 08:43:21
warto przeczytać
Czy ja wiem? Już w nagłówku mijają się z prawdą...
Cytuj (zaznaczone)
Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Autor artykułu: prof. dr hab. med. Jadwiga Charzewska
Chyba że rzeczywiście prof.med. przeprowadziła wywiad z prof. niemed.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Przemysław w 28 Lipiec 2017, 11:56:11
Akurat tego nie wychwyciłem  :redface:
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 28 Lipiec 2017, 13:48:24
Dobra, kupię jutro kartonik UHT i zdam relację.
I jak?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: skansen w 23 Sierpień 2020, 17:38:24
Kupiłem ostatnio na próbę Mleko do kawy UHT z Piatnicy. "Podeszło" domownikom. Sam nie piję kaw mlecznych, ale żona i jej koleżanki są zachwycone. Podobnie dzieci którym często robię mleko z pianką. Zużycie mleka wzrosło, bo wszyscy proszą o dokładki (a właściwie dolewki).
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: ralph w 23 Sierpień 2020, 18:38:03
gdzie się zaopatrujesz w te mleko? jest w jakimś markecie czy przez neta?
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: skansen w 23 Sierpień 2020, 19:03:35
Kupuje w Almie stacjonarnej.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: rubin w 23 Sierpień 2020, 19:43:14
W tym UHT to nic poz cukrem i kolorem już chyba nie ma. A to Alma jeszcze żyje? Myślałem, że już dawno padła.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: manfred w 23 Sierpień 2020, 20:28:40
Miałem to samo napisać. Kupuj zwykłe mleko nawet 2% a nie pchaj się w te pseudo mleka.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 23 Sierpień 2020, 20:52:30
A ja gorąco polecam mleko Koneckie albo świeżą Piątnice. Oba pasteryzowane (co jest obowiązkiem w przemyśle spożywczym) ale nie są poddane procesowi UHT.  Różnica pasteryzacji mniej więcej taka, że świeże mleka są pasteryzowane w temp. do 72/75 st. natomiast UHT 120 st. (Informacja od producenta). kawka
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Sierpień 2020, 21:00:08
gorąco polecam świeżą Piątnice

 .
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: skansen w 23 Sierpień 2020, 21:24:58
A ja gorąco polecam mleko Koneckie albo świeżą Piątnice.

Do zup mlecznych czy szerzej, w kuchni używam właśnie świeżej Piątnicy 2%.

W tym UHT to nic poz cukrem i kolorem już chyba nie ma.
Miałem to samo napisać. Kupuj zwykłe mleko nawet 2% a nie pchaj się w te pseudo mleka.
Cóż, od tego mleka UHT do kawy żona mi chyba nie umrze, wszak 1-2 kawy mleczne to 150-300ml mleka. Nie ma co dramatyzować. Skoro żonie kawa z tym mlekiem smakuje, niech pije, na zdrowie  :kawa:

A to Alma jeszcze żyje? Myślałem, że już dawno padła.
Paść padła ale market niedaleko mnie się ostał. I ma całkiem niezły wybór różnych fajnych produktów.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 23 Sierpień 2020, 22:56:41
W tym UHT to nic poz cukrem i kolorem już chyba nie ma....

Co za brednie. Jest bialko, jest wapn, ilosc witamin sie troche zmniejsza ale to sa okolice 20-30% mniej a nie ze do zera.
UHT jest w wysokiej temperaturze ale bardzo krotko (kilka sek) za to pasteryzacja kilka minut nawet.
Poza tym, nie kazdemu odpowiada smak cieplego  "swiezego mleka". UHT jest bardziej neutralne.
Zapewne sa tez roznej jakosci mleka UHT wiec nie wkladalbym ich do jednego worka.

Ja polecam Laciate Junior 3,8%.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 23 Sierpień 2020, 23:48:55
Słodycz i złożoność smaku mleka UHT jest zdecydowanie mniejsza. Oczywiście, niech każdy pije co lubi. ;)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 24 Sierpień 2020, 05:16:55
@Metiu masz rację. UHT jest "wyprane" ze smaku, podobnie jak kawa instant. Techniczne: pod wpływem pary, pieni się szybko, ale na "sztywno". Zdrowotnie: spożywanie takiego "wapnia" grozi eliminacją własnego wapnia, niestety. Czuję to "wypranie" ze smaku we wszystkim takim UHT, np. w śmietanie.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: krystians w 24 Sierpień 2020, 10:22:49
Hmm, a ja co prawda mleko piję w kawie tylko w ramach eksperymentów, ale generalnie tzw. świeże mleka kupowane ze sklepu, w moim odczuciu,  jadą oborą. Jakoś tak zniechęcająco na mnie to działa. Żeby było śmieszniej świeże mleko od krowy ze wsi tego aromatu nie ma. Natomiast mleko UHT z racji tego, że  niewiele w nim zostaje wartości, to i tej wartości aromatycznej jest pozbawione.

Z zabielaczy wolę w smaku owsiane niemleko.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: skansen w 24 Sierpień 2020, 10:32:39
Chyba trochę demonizujecie mleko UHT :)
Dziękuję @Metiu i @untoldex za sugestie, wezmę na próbę Koneckie i Łaciate Junior 3,8%.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: pietro w 24 Sierpień 2020, 10:57:23
Te 150-300ml mleka może i nie dużo( jak dla kogo :) , ale razy x-dni już robi różnicę, moim zdaniem.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 31 Sierpień 2020, 17:13:01
Mnie na łaciatych tupu zwykłego oraz ich odpowiednikach innych marek o każdej zawartości tłuszczu do od 0.5 do 3.2 było słabo (trzeba przyznać, że to mleko to praktycznie biała woda... Na HEJ było ok.
Ale najlepsze do cappu i dla dziecka jakie znalazłem to poniższe. Świetnie się spienia i smakuje. Samo w sobie ma gęstszą konsystencję niż inne mleka. Polecam spróbować:

(https://mlekpol.com.pl/wp-content/uploads/2018/07/Laciate_1L_JUNIOR.jpg)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 31 Sierpień 2020, 18:30:42
To mleko nie ma "gęstszej" konsystencji. Ma więcej tłuszczu, więc jest bardziej "elastyczne" i "jedwabiste". Tłuszcz jest mniej gęsty niż woda, jest bardziej "kremowy" ;). Byłoby fajnie, ale jest to produkt UHT, więc pozbawiony smaku...
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 31 Sierpień 2020, 18:46:46
@Antonio jakiego smaku Ci brakuje w tym mleku?
Ja uzywam od dluzszego czasu i zgadzam sie z przedmowca, swietnie sie spienia i komponuje z kawa.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 31 Sierpień 2020, 19:15:15
Głębi smaku ;).
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 31 Sierpień 2020, 19:33:50
Ja szczerze mówiąc też nie uznaję UHT. Od dłuższego czasu używam wyłącznie świeżego (głównie Piątnica lub biedronkowe!) i teraz kawa z uht kompletnie się nie nadaje, ma zupełnie inny smak.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 31 Sierpień 2020, 21:47:05
W wielu kawiarniach speciality w Krakowie robia mleczne kawy na bazie mleka uht.
Ale spoko, nie bede sie klocil :) Zdecydowanie ta kwestia jest bardzo personalna, a jedno mleko uht nierowne drugiemu uht.
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: trez w 31 Sierpień 2020, 22:54:00
Akurat w kawiarni walory użytkowe uht są trudne do przecenienia.

Czytałem badania, rozumiem że nie jest ani szkodliwe ani bezwartościowe ale smakuje jak smakuje, albo właściwie nie smakuje :) Może degustatorem mlek nie jestem ale zawsze wszystkie uht smakowały tak samo, w życiu nie widziałem różnicy i przy każdym dowolne mleko tzw świeże, czyli pasteryzowane w tych tam 70 paru stopniach to delikates ;)

A w ogóle, po co wam to mleko do kawy? Szkoda ją brudzić jakimiś tłustymi piankami
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: avidrock w 01 Wrzesień 2020, 08:56:14
A w ogóle, po co wam to mleko do kawy? Szkoda ją brudzić jakimiś tłustymi piankami
Zgadzam się, ja to tylko stosuje kiedy mam jakąś paskudną kawę której szkoda wyrzucić:)
Tytuł: Odp: jakość mleka do capu
Wiadomość wysłana przez: Pluto w 01 Wrzesień 2020, 11:43:06
W sensie że mleko sklepowe jest modyfikowane? Nawet to nie-UHT?
Tak było kilka lat temu w dwóch mleczarniach, jednej regionalnej i drugiej powszechnie znanej. Zaciekawił mnie stały procent tłuszczu w mleku, bo od krów jest różny. No i dowiedziałem się, że z czegoś trzeba zrobić masło i śmietanę, a do odtłuszczonego mleka dodaje się inny tłuszcz.
Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.

Da sie to jakos potwierdzic? Faktem jest ze produkt odtłuszczony traci mocno na wadze i w produktach mlecznych dodaje sie jakis modyfikowany syf aby waga sie zgadzala
i wtedy nazywaja to diet.
Ale czy z samym mlekiem tez to robia?

Z tego fragmentu:
https://youtu.be/KlzGGPaunr4?t=480
wynika ze z mleka wyciaga sie tłuszcz dla uzyskania mleka chudego (2% czy 0%)
facet nie sugeruje ze odtłuszcza sie mleko i wymienia innym tłuszcze.
Jeszcze jedna sprawa ze mleko takie 3.5% tez jest odtłuszczone bo mleko od krowy ma duzo wiecej tłuszczu.
Tutaj mowi
https://youtu.be/KlzGGPaunr4?t=567
o zastepowaniu wyciagnietego tluszczu innymi skladnikami ale nie odnosiosl tego  bezposrednio do mleka
tylko do innych produyktow zwanych dietetycznymi.

Najlepsze mleko jakie ja piłem to było zagraniczne mleko UHT 3.5% Organic czyli z uprawy ekologicznej.
Smakuje zupełnie inaczej, mozliwe ze tak powinno smakowac mleko.