Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 96164 razy)

Offline Swider21 Mężczyzna

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Oscar II, V60, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Skerton
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #180 dnia: 22 Styczeń 2020, 18:43:04 »
Ja zdecydowałem się na sitko IMS B702TFH26NT. Ma niby jakąś specjalną warstwę powodującą, że ciastko lepiej odchodzi... Szczerze? No odchodzi dobrze, ale czy lepiej niż z innym sitkiem i podobnej sile uderzenia?
Podobnie jak koledzy, zauważyłem, że sitko 'lepsze' niż fabryczne zapewnia możliwość ekstrakcji przy takim samym czasie, ale z drobniejszym mieleniem. Taka zmiana musi przyczynić się do zmiany smaku kawy i tak jest w istocie. Czy warto inwestować w sitka? Z mojego doświadczenia warto. Czy VST, czy IMS czy może Decent? Myślę, że między tymi producentami, samymi w sobie dużej różnicy nie ma. Natomiast między nimi, a sitkami dołączanymi do ekspresów już tak.

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #181 dnia: 23 Styczeń 2020, 13:09:50 »
Brzmi rozsądnie, skoro po wymianie kawa musi być drobniej zmielona to teoretycznie powinien się zmienić stopień ekstrakcji. Ciekawe czy ktoś to jakoś mierzył...Niemniej jednak ważniejsza jest dla mnie ocena organoleptyczna.Hmmm..

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 347
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #182 dnia: 23 Styczeń 2020, 16:49:21 »
Próbowałem porównać na npf serię ascaso 14g , ims 14/16g i vst 14/16g, w serii z oem prysznicem.
Potem po jakimś czasie, po zmianie prysznica z oem na ims standard przepływu dla e61...
I specjalnie użyłem słowa próbowałem ... bo jest tyle zmiennych, że moim zdaniem realnie bez labolatorium nie da się obiektywnie porównać... inny przemiał, różne minimalnie ubicie, kolejność szotów itd.

subiektywnie sita vst i ims lepiej/rowniej działaja, ale miedzy nimi różnice sa chyba akademickie, natomiast ponieważ przy instalacji prysznica zmienia się dystrybucja wody, to tak jak przedmowca napisał lepiej  brac od razu komplet prysznic i sikto i ... uczyc się i stroić od nowa

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Luty 2020, 16:55:38 »
Jaki wymiar tampera będzie optymalny do sitka 14-18g IMS?  https://www.coffeedesk.pl/product/2587/Ims-Filtr-Grupy-Kalibrowany-B70-2Tc-H24-E

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 347
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #184 dnia: 07 Luty 2020, 21:00:24 »
Jak wspomiałem mam m.in ims b702th24.5m czyli 14-16G i postaram sie załadować foto
Generalnie tamper od mietiu robiony pod identyczne vst (podobno ims potrafi nie trzymać wymiaru) jest idealny do ok 15-16g natomiast “zwykły” tamper o prostm boczku wchodzi głębiej i zostawia mikro rant ale w ekstrakcjini kanałach nie widzę różnicy i tak głównie liczy się dystrybucja ... aaa bràzowy ten bardziej precyzyjny gdyby ktoś nie wypatrzył...
0E587EA1-00CA-479D-9121-6458BA75A754.jpegBDB27E24-63ED-46A1-B9C3-71CA6C8C0B3F.jpeg
AF2B22B9-0860-4E97-B2B3-557C1F138FAC.jpeg

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 347
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #185 dnia: 07 Luty 2020, 21:01:31 »
Także zmierz dokladnie srednice sitka ktore kupisz i wtedy sobie dobierz konkretny tamper, choć ta mikro dokładność to już chuba dla “ perwersów”   ale w sumie po to to forum ....

74EC30A0-39C1-457A-B1FF-56BE02137F21.jpeg1EC4B988-4ED1-4E92-A4CD-7236BD8061EA.jpeg
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2020, 21:10:42 wysłana przez Cob »

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #186 dnia: 07 Luty 2020, 23:49:35 »
Dzięki za pomoc i poświęcony czas na robienie fotek

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #187 dnia: 21 Luty 2020, 19:02:01 »
Czy sitko IMS 16/18g będzie dobre do zarówno zwykłej kolby jak i NPF w Rancilio Silvia?

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #188 dnia: 22 Czerwiec 2020, 15:33:35 »
Są produkowane sitka VST do La Spaziale, 53mm?

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #189 dnia: 22 Czerwiec 2020, 15:57:25 »
ą produkowane sitka VST do La Spaziale, 53mm?
Niestety nie ma VST, tylko IMS.

Offline ArtiW Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #190 dnia: 22 Czerwiec 2020, 17:28:09 »
@wukashi to przenoszę się z dyskusją o VST tutaj  :)
Czyli do swojego 15g sypiesz 18g kawy? Dobrze zrozumiałem?

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Czerwiec 2020, 18:34:06 »
Niestety nie ma VST, tylko IMS.

Może i to lepiej, podobno co za dużo, to niezdrowo :)

Offline wukashi Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID, Kazak Rota
  • Młynek: Cunill Marfil Expobar, Delicio ZF64W, Kinu M47 Classic
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #192 dnia: 22 Czerwiec 2020, 21:24:03 »
@wukashi to przenoszę się z dyskusją o VST tutaj  :)
Czyli do swojego 15g sypiesz 18g kawy? Dobrze zrozumiałem?

Bardzo dobrze.
A ile powinienem sypać ?  :)

Offline ArtiW Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Czerwiec 2020, 21:28:05 »
A nie 14-16? VST podobno rekomenduje +/-1g. Wchodzi tyle?
Ale ja to się uczę cały czas...

Offline wukashi Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID, Kazak Rota
  • Młynek: Cunill Marfil Expobar, Delicio ZF64W, Kinu M47 Classic
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #194 dnia: 22 Czerwiec 2020, 22:06:27 »
A nie 14-16? VST podobno rekomenduje +/-1g. Wchodzi tyle?
Ale ja to się uczę cały czas...
Pytasz czy wchodzi 18 ? Wchodzi spokojnie.
Zejdę do 16-17 i pokombinuje z grubością mielenia.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Tymczasem przestudiuję dokładnie niniejszy wątek  ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi