Autor Wątek: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.  (Przeczytany 16454 razy)

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Styczeń 2019, 10:22:51 »
Jeżeli chodzi tylko o porównanie maszyn czy zachowują się tak samo zgadzam się ale

I to Twój przyrząd zmierzy. Pozwoli Ci też sprawdzić ekspres, zachowanie PID, zapewnić pewną powtarzalność i stabilność temperatury
tutaj już nie. Czy do stworzenia algorytmu temperatura rosnąca,malejąca czy do określenia stabilności maszyny czy kawa smakuje lepiej jak temperatura spada,jest równa lub rośnie potrzebne są jak najdokładniejsze pomiary.
Wykresy które przedstawił Krakus odbiegają od linii ciągłej ponieważ są naciągane przez inne osie (których nie widzimy)wpływające na stabilność temperatury a tutaj największą taką osią może być ten kawałek plastiku i pojemność komory przy wkręconym termofiltrze. Czyli błąd pomiarowy np +- 2c dla całości wykresu a w przypadku termobloku może pokazywać średnią temperatur z komory a nie to co faktycznie wychodzi z prysznica. Jeżeli ktoś chce stworzyć swój własny pid pod termoblok dokładny pomiar uprości sprawę i przedstawi dokładny wynik co odbije się efektem w filiżance.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Styczeń 2019, 10:44:59 »
Po pierwsze gratulacje za stworzenie świetnego przyrządu pomiarowego. Dobra robota!
Dzięki za słowa uznania, ale maleńkie sprostowanie. Nie jestem twórcą, jestem odtwórcą. Oryginał stworzył Greg Scace z NIST w 2005 roku, jak go tylko odtworzyłem i przystosowałem do swoich potrzeb / możliwości.

I to Twój przyrząd zmierzy. Pozwoli Ci też sprawdzić ekspres, zachowanie PID, zapewnić pewną powtarzalność i stabilność temperatury.
No właśnie, że nie, i to mnie martwi / irytuje. Zrobiłem przyrząd, udowodniłem, że nie bardzo odbiega od oryginału i przy okazji pokazałem, że bardziej mierzy stan samego siebie niż ekspresu.

Jak to się teraz ma do ekstrakcji, to zupełnie inna kwestia. Nie wiem czy mamy jakieś obiektywne badania, które pokazują optymalną temperaturę ekstrakcji w każdej sekundzie ekstrakcji espresso. Nie wiem czy ta temperatura parzenia powinna być stała przez cały czas ekstrakcji, czy lepiej jak się zmienia, a jeżeli się zmienia to czy powinna rosnąć, maleć, jak powinna zachowywać się w stosunku do ciśnienia. A skoro mamy już kawę w sitku, to czy temperatura ekstrakcji na górze ciastka, jest taka sama jak na dole? Czy w środku jest to samo co przyściankach? Temperatura ciastka po przemiale to pewnie koło 30C. Czy zmienia się jak pobędzie 5 sekund w PF względem tego jak pobędzie 35 sekund? Czy inna będzie jak mielimy do kubeczka a inna bezpośredni do PF? Z każdą sekundą ekstrakcji temperatura ciasta rośnie. Jaki w wpływ ma na to stopień przemiału i równomierna bądź nie dystrybucja? Czy jeszcze coś się dzieje w filiżance (zimna vs gorąca)? A sama kawa? Jak zachowa się nisko uprawiona ciemno palona Brazylia, a jak kawa z Etiopii. A co będzie jak ktoś obydwie wymiesza?
Na koniec wciskasz guzik albo ciągniesz dźwignię, i woda pod ciśnieniem blisko 9 bar, masakruje te kilkanaście gram rozdrobionej kawy. W fizyce ciężko nam rozwiązać problem oddziaływań na siebie 3 ciał, potrzebujemy założyć, że nie dojdzie do kolizji żadnej pary... W PF mamy Chaos w czystej postaci.
Nie pozostaje nic innego, jak przyklasnąć  :poklon:



Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:19:33 »
Porównywanie wyników pomiędzy dwiema różnymi maszynami jako wzorzec też chyba nie ma sensu, pompa rota, wibracyjna konstrukcja grupy, pf pojemność komory...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:24:55 »
Porównywanie wyników pomiędzy dwiema różnymi maszynami
Możesz mieć rację, ale idea pomiarów z termofiltrem, to sprawdzenie stabilności ekspresu.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:27:48 »
bardziej mierzy stan samego siebie niż ekspresu
Właśnie miałem to napisać.
 
pid pod termoblok
Bez dokładnych informacji o przepływie i uwzględnieniu ich w algorytmie nie ma szans. A nawet w tedy będzie tylko trochę lepiej. W przypadku termobloka, woda musi być wstępnie podgrzana w XH lub musi być dodatkowa komora mieszająca jak DECENT 

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:32:13 »
sprawdzenie stabilności ekspresu.
wątpię w to, skoro dopuszcza się +-2,7 st.C odchylenia.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:35:09 »
W przypadku termobloka, woda musi być wstępnie podgrzana w XH lub musi być dodatkowa komora mieszająca jak DECENT
Termobloku nie da się regulować (podobnie zresztą jak bojlera) - za późno. Jak zaczniesz jakąkolwiek regulację, to wyniki widać 10 sekund później. W Decent wymyślono (a raczej kupiono od innych) genialny patent - dwie pompy, jedna do zimnej wody, druga przed termoblokiem (czyli w efekcie do gorącej), a obie wody mieszasz w mikserze. I to jest rzeczywiście regulacja.

Cytat: Krakus w Dzisiaj o 11:24:55

    sprawdzenie stabilności ekspresu.

wątpię w to, skoro dopuszcza się +-2,7 st.C odchylenia.
Muszę doczytać normę. Zaraz się okaże, że czajnik też spełnia ich wymagania ;)

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:41:33 »
I tak i nie...
Cyt.."Espresso machines suitable for competition must supply an average brew temperature as defined in 6.2 of between 90.5 and 96 oC (195 to 205 oF) per the WBC Rules and Regulations, with a maximum individual group brew temperature reproducibility (per 6.3) of 1.1 °C (2.0 °F)."

Czyli:
- średnia temperatura parzenia dla pojedynczego cyklu (i każdego z 14) musi się mieścić w zakresie od 90,5 do 96 st.C
- odchylenie standardowe temperatury parzenia dla pojedynczego cyklu (i każdego z 14) musi być mniejsze lub równe +- 1,1 st.C (amplituda 2,2st.C)

ale w sumie to nie musi...

Czajnik będzie bardziej stabilny...



Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:46:12 »
Bez dokładnych informacji o przepływie i uwzględnieniu ich w algorytmie nie ma szans. A nawet w tedy będzie tylko trochę lepiej. W przypadku termobloka, woda musi być wstępnie podgrzana w XH lub musi być dodatkowa komora mieszająca jak DECENT 

Tak wiem tylko teraz dla termobloku ta stabilność może wypaść przy pomiarze na duży +. Uśredniony pomiar z komory i pierwsza temperatura zaniżona przez ten plastik. Dokładny przyrząd ale warunki zaokrąglają  pomiary i wykres idzie w stronę prostej linii. Przy bojlerze lub hx tworzy się coś bardziej przypominającego sinusoide a raczej powinno iść w stronę prostej opadającej lub wznoszącej się, dlatego myślę o jakimś filtrze.

Dla termobloku można też zrobić mały obieg z wodą krążącą  po nim zamiast podgrzewacza. Wtedy pid miałby chyba jakiś wpływ na temperaturę.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:54:16 »
Dla termobloku można też zrobić mały obieg z wodą krążącą  po nim zamiast podgrzewacza.

Mały obieg tzn. ile ml. Mały obieg będzie miał mały wpływ.

Pisałem wcześniej w innym wątku, trzeba dać dodatkowy termoblok od najtańszego automatu, jako wstępny podgrzewacz. Potem te dwa bloki za PID-ować. Będzie znacznie lepiej, jednak nadal będzie mała dziura na początku, po przejściu wody przez 3-way. 

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Styczeń 2019, 12:03:59 »
Mały zamknięty obieg przebiegający przez termoblok i dodatkowo podgrzaną elektrycznie grupę, rurki w izolacji termicznej z małym zbiorniczkiem (zgrubieniem )na wodę za zaworem 3d tak aby zimna woda nie ochłodziła termobloku podczas parzenia. czujniki temperatury w grupie , w bloku i myślący algorytm.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #86 dnia: 24 Styczeń 2019, 12:06:08 »
Mały zamknięty obieg przebiegający przez termoblok i dodatkowo podgrzaną elektrycznie grupę, rurki w izolacji termicznej z małym zbiorniczkiem (zgrubieniem )na wodę za zaworem 3d tak aby zimna woda nie ochłodziła termobloku podczas parzenia. czujniki temperatury w grupie , w bloku i myślący algorytm.
Opisałeś budowę DECENT.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Styczeń 2019, 12:21:57 »
Możliwe . Pierwsze słyszę o tym urządzeniu. Zostańmy może przy pomiarach.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Styczeń 2019, 13:20:48 »
Pierwsze słyszę o tym urządzeniu.
A to rzuć sobie na nie okiem, bo ciekawe rozwiązanie.

A teraz, dla podgrzania atmosfery, kolejne pomiary NFT
Pierwszy pomiar, po długotrwałym (około godziny) wygrzaniu NFT w ekspresie, bez wcześniejszych "ekstrakcji". Kolejne pomiary, to wyniki kolejnych, następujących po sobie ekstrakcji.
Nastawa 93*C, parametry regulatora inne, niż na poprzednich wykresach. Na dole wartości średnie, odchyłki w górę i w dół oraz odchylenia standardowe.
Identyczne pomiary Scace niebawem.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Styczeń 2019, 13:49:11 »
Co z tego wynika? Pierwszy pomiar jest jaki jest. W sumie nie wiemy co tam robiłeś w trakcie tego "wygrzewania"? Pozostałe pomiary są w zasadzie spójne, bo pewnie warunki początkowe i przebieg procesu były mniej więcej jednakowe. Najwyraźniej pierwszy pomiar różni się w jego przeprowadzeniu od kolejnych.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi