Autor Wątek: Oliwa z oliwek: kryteria jakości  (Przeczytany 13029 razy)

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Październik 2023, 22:21:34 »
Schabowego na oliwie też bym nie smażył, natomiast z doświadczenia wiem, że trzeba się przestawić do smaku produktów smażonych na oliwie - mi to przyszło bardzo szybko.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Październik 2023, 23:31:25 »
Sorry, schabowy na oliwie z oliwek to porażka.


Nikt Cię przecież nie zmusza. Chodzi o sam fakt, oliwa(extra virgin) z punktu zdrowotnego jest najlepsza do smażenia.

U mnie wszyscy bardzo lubią smak oliwy, więc nie ma problemu, a schabowych(ogólnie czerwonego mięsa) to już od ponad dekady nie jemy. Jak zawsze, każdemu wedle potrzeb i upodobań.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Październik 2023, 00:33:48 »
Znajomy Grek, mówił że smażą normalnie na oliwie, tylko do tego wybierają tańszą.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Październik 2023, 07:40:43 »
Mimo że smażę sporadycznie, to zawsze na EVOO, nawet schabowe. Nam smakuje.
Jedyny wyjątek to jaja/jajecznica - masełko.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Październik 2023, 07:57:56 »
Jedyny wyjątek to jaja/jajecznica - masełko.

Poeksperymentuj.
Oliwa/olej/masło, szpinak, czosnek, jajka.
Mniam.

Zaraz idę zrobić.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1143
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Październik 2023, 08:30:20 »
Już ktoś chyba wspominał, oliwa z oliwek rafinowana ma wyższą temperaturę dymienia niż chociażby tak "uwielbiany" smalec, a nierafinowana zbliżoną do smalcu.
Nie dajmy się zwariować, babcia całe życie smażyla w głebokim tłuszczu (smalcu) i dożyła sedziwych lat.

Kwestia smaku to już inna sprawa, sa rzeczy (smaki z dzieciństwa), które muszą być na smalcu i koniec ;)

W domu też zmażymy na tańszej oliwie, żadne tam sojowe, kokosowe, masła klarowane...
Sporadycznie na dżemie ze świnki i zwykłym maśle, albo mixie masło + oliwa ;)

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Październik 2023, 09:34:22 »
Mimo że smażę sporadycznie, to zawsze na EVOO, nawet schabowe. Nam smakuje.
Jedyny wyjątek to jaja/jajecznica - masełko.

To podobnie jak ja, praktycznie wszystko na EVOO, w tym mielone, klopsiki, bitki wołowe...
Schabowych nie robię, bo żona nie lubi, no i wieprzowego staram się unikać w miarę możliwości...
Jajecznica też, wolę na boczku/słoninie, ale te sklepowe to czasem nawet topić się nie chcą :( wtedy dolewam odrobinę oliwy...
Tylko naleśniki na maśle klarowanym.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Październik 2023, 10:32:07 »
Ja z kolei EVOO na surowo, częściej do smażenia wybieram rzepakowy lub masło, bardzo rzadko smalec. Niektóre tłuszcze za bardzo zmieniają dla mnie smak (np schabowe na oliwie, jajecznica na smalcu), ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jajecznica - masło, naleśniki - olej, schabowe - olej, wołowina - masło, mielone i wątróbka - tłuszcz wytopiony z gęsi, ryby - masło.

Zaś w temacie, mnie najbardziej smakuje włoska oliwa. Z tymże jak cena takiej sprawdzonej jakościowo to przepaść w stosunku do greckiej.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Listopad 2023, 20:06:51 »
Smakowita, hiszpańska, z wyjątkowych oliwek ;)
》tertium non datur《

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1143
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Listopad 2023, 14:33:49 »
Mignęla mi kiedyś chyba w SELGROSIE, jak bedzie to wezme z ciekawosci.
Patrzyłem na stronie dytrybutora? że w Oszołomie powinna być któraś z tych Y.

Na testy wziąlem teraz Alma i Caixero.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Paolo

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Listopad 2023, 21:43:30 »
Ja zamawiam na olico.it
Mają moją ulubioną Laudemio (taniej nigdzie nie znalazłem).
Generalnie sklepik włoski specjalizuje się głównie w oliwach.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Listopad 2023, 23:20:12 »
Smakowita, hiszpańska, z wyjątkowych oliwek ;)

Absolutnie nie chcę podważać jej, czemu miał bym, ale zastanawia mnie w czym te oliwki miały by być "wyjątkowe"? Spojrzałem na fotę i arbequina to najpopularniejsza odmiana w Hiszpanii, taka ich podstawa masowych zbiorów, hojiblanka za to jest typową da Andaluzji, czyli tłocznia z Sewilli jak najbardziej pasuje, można powiedzieć typowy blend czegoś regionalnego z powszechnym wypełnieniem, taka klasyka nie wyjątkowość. Swoją drogą Hiszpania ma dużo takich endemicznych odmian, jak pamiętam to z 200 z czego szacują, nie mniej niż połowa w faktycznych uprawach komercyjnych, to jest ten fajny smaczek ich lokalnych oliw, w kraju jednocześnie dominującym w globalnej produkcji :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Listopad 2023, 23:46:02 »
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2023, 23:57:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1443
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Listopad 2023, 10:00:32 »
to najlepsza jaka piłem w życiu , kupuje 10-15 butelek jak jestem na Istrii

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1143
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Listopad 2023, 11:23:15 »
Istria i sama Chorwacja słynie z najlepszych oliw.
Ponoć Terra Rossa jest hiper uber eko super i zdobyła ileś tam nagród..

https://www.terra-rossa.hr/

Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi