Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1533751 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4260 dnia: 26 Listopad 2017, 16:05:06 »
Bardzo lubię robić tego typu zdjęcia, ale czas bardzo ograniczony. Więc taka luźna impresyjka odnośnie Las Lajas black honey, zrobiona przy gotowaniu niedzielnego obiadku.
DSCF6636ro.jpg

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4261 dnia: 26 Listopad 2017, 16:14:56 »
Dzięki  :poklon:

Też chyba widzę Las Lajas trochę w brązach. Ciekawa jestem, czy ktoś wyczuwał w tej kawie goryczkę.
Ja wyczuwałam jej trochę w przelewie z V60. W cuppingu raczej nie, ale i tak postanowiłam spróbować trochę innej krzywej palenia.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4262 dnia: 26 Listopad 2017, 16:21:44 »
dla mnie w cuppingu trochę zbyt delikatna. W przelewie jednak staje się bardziej wyrazista, biało- żółto czerwona właśnie z taką lekką goryczką. Pojawiające się bogactwo i intensywność aromatów od kwiatów przez cytrusy i czerwone owoce zupełnie przeważają nad lekką goryczką.
Tak jak zauważył pj walczak, bardzo przyjemnie owocowo wychodzi w aeropressie.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4263 dnia: 26 Listopad 2017, 16:51:31 »


@antonio kurczę no goryczy nic a nic, ale też i nic ponad to. W kubkowaniu i FP znacznie lepsza i ciekawsza las lajas :) w V60 żadna z nich :)

Ja to chyba wybitnie nie mam gęby do kaw wybitnych ;)

Bardzo mi miło z okazji tej próbki i zaczepki :)
Dziękuję pięknie!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4264 dnia: 26 Listopad 2017, 17:29:32 »
Nie wiem jak się do V60 zabierasz, ale ja w zasadzie tylko tak testuję teraz Eli kawy, stosuję tylko przepis S. Rao... W cuppingu nastawionym na tuzin kaw gubię się, bo wszystko mi smakuje, stwierdzam tylko: wszystko dobre ;). Las Margaritas moim zdaniem ma bardzo złożony, subtelny charakter. W takich naparach bardziej "charakterne" mogą wydawać się inne kawy, np. Kenie, Etiopie, ale jednak nie mają takiej bogatej natury jak Las Margaritas.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4265 dnia: 27 Listopad 2017, 13:34:36 »
Tak również Rao stosuję. Ale z Rao dostaje zwykle zbyt delikatne napary, dlatego też częściej klasycznie polewam na 3 razy.
Np. Dzisiaj Rao z 24g i 400 ml ekstrakcja trwała 5:30.. kawa Aricha. Też natural.. Rao nie lubi naturali. Zmielone grubiej (bliżej chemexa) 3:40. W obu przypadkach tylko słodka woda :)

Klasycznie wyjdzie lepiej. Z kawiarki wyjdzie lepiej. FP i AP pewno też.

Naturale są dla mnie zdecydowanie trudniejsze w obsłudze.

Dochodzi też kwestia wody i grubości/jakości przemiału.

Fajnie było by mieć zbliżone do siebie warunki wtedy można lepiej porównać własne spostrzeżenia :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4266 dnia: 27 Listopad 2017, 14:11:24 »
lepiej. FP i AP pewno też.
To po co męczyć te przelewy? Spróbuj najprostszy przepis w AP, ja teraz używam to co robi TW w swojej kawiarni. Banalne, nie da się popsuć. Dla tych ostatnich bardzo jasnych paleń Synestezji sprawdza się świetnie:

1. Przelać filtr wrzątkiem
2. 14g kawy zmielonej drobniej niż dla tej samej dozy pod V60 (u mnie to 18-20 klik na C40)
3. Zalać kawę 200g wody w temperaturze około 95°C .
4. Zamieszać trzy razy mieszadełkiem
5. Włożyć tłok i zrobić podciśnienie
6. W około 60 s, wyjąć tłok, zamieszać 3 razy i przecisnąć kawę (20-30s).

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4267 dnia: 27 Listopad 2017, 15:19:44 »
No jak nie idzie już napewno to nie męczę. A męczę dlatego że lubię V60.
Dzięki za przepis, sprawdzę, do naturali się nada? :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4268 dnia: 27 Listopad 2017, 15:36:09 »
do naturali się nada?
Moim zdaniem idealnie:)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4269 dnia: 27 Listopad 2017, 15:55:53 »
Np. Dzisiaj Rao z 24g i 400 ml ekstrakcja trwała 5:30
U mnie nie przekracza 3 minut. W zasadzie dla każdej kawy, a ustawienie młynka wciąż to samo.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4270 dnia: 27 Listopad 2017, 16:46:43 »
Np. Dzisiaj Rao z 24g i 400 ml ekstrakcja trwała 5:30.. kawa Aricha. Też natural.. Rao nie lubi naturali. Zmielone grubiej (bliżej chemexa) 3:40. W obu przypadkach tylko słodka woda

A nie masz czasem tych grubszych filtrów do V60?
U mnie 24g/360ml przelewa się w ok. 2:30 przy 30 kliku na comandancie licząc od momentu bez tarcia.
Do jasnych naturali sprawdza mi się bardzo wysoka temperatura 97-98C w czajniku i bardzo gruby przemiał.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4271 dnia: 27 Listopad 2017, 18:41:34 »
Np. Dzisiaj Rao z 24g i 400 ml ekstrakcja trwała 5:30
U mnie nie przekracza 3 minut. W zasadzie dla każdej kawy, a ustawienie młynka wciąż to samo.
Szczęśliwy człowiek z ciebie :)

U mnie niektóre kawy pylą jak szalone, zatykając wszystko co im stanie na drodze. Wydaje mi się że głównie to naturale tak mają.
Inne kawy bez problemów.

@untoldex ten przelew 3:40 to był na 28 kliku według tego jak liczysz (u mnie 32). Mogę spróbować grubiej jak radzisz :)

Offline Ali7

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4272 dnia: 27 Listopad 2017, 19:08:19 »
Możecie (chyba) skorygować informację na stronie o braku możliwości zapłaty kartą przez PayU? Przynajmniej mnie się udało.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4273 dnia: 27 Listopad 2017, 19:11:38 »
Wkrótce wszystkie te sprawy związane z płatnościami nieco zmodernizujemy. Mam nadzieję, że będzie stabilniej. Dzięki za zamówienie :).

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4274 dnia: 28 Listopad 2017, 01:53:36 »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi