Autor Wątek: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso  (Przeczytany 7580 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Lipiec 2018, 11:09:32 »
Nie wiesz, wiec w zasadzie 99% swoich teorii na temat espresso mozesz sobie w buty wsadzić ;)
Z rok temu pytałem o TDS pod postem Tediego o idealnej ekstrakcji. Tez nie doczekałem sie odpowiedzi.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Lipiec 2018, 11:13:40 »
Donkiszot wstawiasz na polskojęzyczne forum dwa słowa prawdopodobnie pisane po angielsku , i się pytasz ponownie czy wiem.
Mając na uwadze powyższe, wstawiłeś  "over extraction", to wytłumacz mi co to znaczy, do czego nawiązuje ...,  proszę.


A, czyli nie wiesz -- trzeba było tak od razu.


Z kawy możesz rozpuścić ~30% substancji, reszta to nierozpuszczalne w wodzie budulce ziarna. Natomiast w praktyce okazuje się, że tylko od 18% do 22% zawartych w ziarnach substancji warto rozpuszczać. Jeśli rozpuścisz zbyt dużo to mamy do czynienia z over extraction (marne polskie tłumaczenie to nad ekstrakcja).

Zwykłe tłumaczenie najczęściej nie oddaje definicji, dlatego (o czym nieraz rozmawialiśmy) albo pojawiają się zapożyczenia, albo lansuje się jakąś spolszczoną wersję. Stety-niestety dziś częściej i łatwiej używać większości zapożyczeń, dlatego over funkcjonuje w potocznym slangu kawowym. Over, czyli zbyt trzeba by w tym kontekście powiedzieć po polsku, ale zbyt ekstrakcja nie brzmi, a przecież nie jesteśmy ponad ekstrakcją...

Kończąc te językowe zagwozdki definicji -- nie pisz zatem:
jest też odporny (tylko zmiana intensywnosci naparu) na większy przepływ wody podczas ekstrakcji nie powodując dodatkowego zakwaszania czy też dostarczania goryczki w smak espresso.
bo to nieprawda. Nie zmienia się tylko intensywność. Jeśli kawa jest rozwodniona, ale jest over -- a do tego doprowadzi większy przepływ wody przy równiejszym przemiale -- to nadal nie jest to dobre. Oczywiście Tobie może smakować, ale dla większości, nie jest to dobre.

Przeanalizuj sobie Coffee Brewing Control Chart (jeśli będziesz miał problemy z tłumaczeniem -- pisz śmiało) -- masz osiem opcji złego zaparzenia i tylko jeden kwadrat, po którym warto się poruszać, aby kawa smakowała.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Lipiec 2018, 11:29:53 »
Zagwozdki językowe można olać, nadekstrakcja i podekstrakcja to określenia tutaj raczej znane.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Lipiec 2018, 12:19:19 »
Dzięki Donkiszot za wytłumaczenie. Ja od siebie żeby nie być gołosłownym zapraszam Ciebie do mnie. Być może będziesz kiedyś w wschodniej części Dolnego Śląska, miałbyś możliwość ocenienia smaku z większym lub mniejszym przepływem wody. Nie chwaląc się,  :mhh:  jeśli chodzi o smak espresso, czuję się w tym mocny. ;) 

Nie wiesz, wiec w zasadzie 99% swoich teorii na temat espresso mozesz sobie w buty wsadzić ;)

Tak samo ja Ty, gdy miedzy innymi krytykujesz Scotta Rao. A to dowodzi, że o ekstrakcji w 99 % czytasz lub wiesz o niej z opowieści. ;)

Z rok temu pytałem o TDS pod postem Tediego o idealnej ekstrakcji. Tez nie doczekałem sie odpowiedzi.

Wybacz, nie oceniam smaku potrawy ani espresso na podstawie wiarygodności przepisu lub odczytów TDS. Wolę poczuć smak na języku i w przeciwieństwie do Ciebie zrobię wszystko by poznać
przyczynę takiego lub innego stanu rzeczy odpowiedzialnego za poszczególny smak.  :)




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Lipiec 2018, 13:43:30 »
Dzięki za zaproszenie, na Dolnym Śląsku bywam niezwykle rzadko.
Niemniej mam możliwość oceny smaku z większym lub mniejszym przepływem u siebie. :szampan:

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Lipiec 2018, 15:11:03 »
 :szampan:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Lipiec 2018, 23:55:07 »
Tak samo ja Ty, gdy miedzy innymi krytykujesz Scotta Rao. A to dowodzi, że o ekstrakcji w 99 % czytasz lub wiesz o niej z opowieści.

Wiele pomylonych zdań napisał ostatnio. O które konkretnie chodzi?
Ty za to go nie rozumiesz więc wiesz jeszcze mniej.

Wybacz, nie oceniam smaku potrawy ani espresso na podstawie wiarygodności przepisu lub odczytów TDS. Wolę poczuć smak na języku

No i w końcu podałeś powód przez który większość tego forum ma z Tobą sprzeczki i udowodniłeś, że nie do końca warto brać na poważnie to co piszesz.
Smak na języku różni się rano, popołudniu, wieczorem, po zjedzeniu owoców, warzyw, mięsa, po większym czy mniejszym wysiłku, po temperaturze otoczenia, po drożności nosa itd. Refraktometr jest obiektywny - Ty nie.  Dziękuję, dobranoc.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lipiec 2018, 09:32:14 »
Dzień dobry Szczympek. Czy ja kwestionuję odczyty z refraktometru, nie.  :mhh: Za to jak czytam Twoje argumenty i często opisywane przez Ciebie smaki typu smoła, błoto, zienia itp.  zastanowiłbym się czy ten Twój refraktometr nie uległ uszkodzeniu lub Twoje kubki smakowe "przepaleniu".  ;-)  Ale co tam, niech Ci będzie, bez refraktometru nie zrobię kapitalnego w smaku espresso.  :szampan:


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Lipiec 2018, 09:45:12 »
Dzień dobry Szczympek. Czy ja kwestionuję odczyty z refraktometru, nie.  :mhh: Za to jak czytam Twoje argumenty i często opisywane przez Ciebie smaki typu smoła, błoto, zienia itp.  zastanowiłbym się czy ten Twój refraktometr nie uległ uszkodzeniu lub Twoje kubki smakowe "przepaleniu".  ;-)  Ale co tam, niech Ci będzie, bez refraktometru nie zrobię kapitalnego w smaku espresso.  :szampan:
Raczej bez dobrej kawy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Lipiec 2018, 10:02:38 »
Marku, ziarno to podstawa.  :ok:
Ja osobiście gdy pewne ziarno zaciekawi mnie pod względem smaku i chcę wyciągnąć z niego wszystko co najlepsze w smaku dla mnie, robię testy kilku dniowe.
Za najbardziej neutralne odczucia smakowe biorę pierwsze espresso pite z samego rana.
A jak jest z tym u Was?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Lipiec 2018, 09:02:40 »
Marku, ziarno to podstawa
Kupujesz kawy w których jedyną informacją jest 100% arabica. No dobra, jeszcze termin przydatności do spożycia. I uważasz, że to najwyższa półka... Poza tym, masz pecha. Gaggia nie ma certyfikatu INEI...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Lipiec 2018, 10:52:35 »
Kolejny dzień i wstał znów Siewcu lewą nogą.  ;) Wypal człowieku lepszą kawę, to ja ją od Ciebie z przyjemnością kupię, i nawet nie zapytam się o skład. Wystarczy mi termin przydatności i ile % arabiki. Pomijam to, że pewne palarnie celowo mogą chronić swój skład mieszanki.
No dobra, żeby nie było o kawach z certyfikatem INEI. Następnym razem kupię (piłem ją wcześniej) z certyfikatem CSC (Caffé Speciali Certificati)  z podanym składem.
Link z Konesso.

https://www.konesso.pl/search.php?text=agust





A teraz popijam sobie,




i zastanawiam się którą mam wybrać. A Ciebie Siewcu nie powinno interesować co piję w danej chwili. 
Starasz się tylko mi dowalić, w wychodzi z tego to, że się kolejny raz ośmieszasz. Tak trzymaj jak Tobie na tym tak bardzo zależy.:ok:

Bym zapomniał. O jakiej Gaggia mówisz?





Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi