forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 14:37:04

Tytuł: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 14:37:04
Witam

Zastanawiam się nad tanim młynkiem z stożkowym zarnem.
Miałem kupić Severin 3873.

Ale trafiłem na coś takiego:
m.euro.com. pl/mlynki-do-kawy/cafe-style-bcg152sk.bhtml

A tu wersja angielska:
m.ebay. pl/itm/Electric-Burr-Whole-Coffee-Bean-Grinder-Mill-Grinding-Countertop-Kitchen-Tool-/122540443415?hash=item1c87fac717%3Ag%3ApD4AAOSwVJhZOrv0&_trkparms=pageci%253Ac9ca320b-a76b-11e7-a24c-74dbd1801ede%257Cparentrq%253Add05e51115e0ac8001403adefffea9b1%257Ciid%253A3

Jestem ciekaw czy to te same żarna co w Severin.
 [ You are not allowed to view attachments ]  [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 02 Październik 2017, 15:49:00
Raczej klon Graefa, przypomina mi mojego CM702.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 16:04:03
Raczej klon Graefa, przypomina mi mojego CM702.
Jest dobre promo, chyba się skuszę.
Jesli by tak było że to klon cm702 to zawsze można podkładki dołożyć :)

Gdyby tylko Severin nie był biały:), a Tchibo już nie ma w sprzedaży :)
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 21:33:08
Znalazłem jeszcze sporo opinii na Amazonie.
amazon. co. uk/gp/aw/reviews/B01LAZ66VA/ref=cm_cr_getr_mb_paging_btm_4?ie=UTF8&pageNumber=4
Negatywne są tylko dlatego że nie mieli tak drobno pod espresso co jest raczej logiczne.
No i narzekają jeszcze na wybór ilości kawy i brak wyłącznika.
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Październik 2017, 21:43:24
Podejrzewam że mieli niewystarczająco drobno do kawiarki i ekspresów z super cremą. Stąd negatywne oceny. Do samych przelewów i AP, powinien być wystarczający na początek.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 21:49:25
Podejrzewam że mieli niewystarczająco drobno do kawiarki i ekspresów z super cremą. Stąd negatywne oceny. Do samych przelewów i AP, powinien być wystarczający na początek.

Ja głównie do AP szukam.

PS. Tu film prezentacyjny.
domu. co. uk/vonshef-burr-coffee-grinder
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 02 Październik 2017, 21:51:10
Odradzę Ci ten młynek. On w sumie się nie nadaje do niczego... Pod espresso za dużo kombinacji z podkładkami a i tak efekt nie jest zadowalający, a do alternatywy lepiej kupić coś z szerszym zakresem - wątpię, że drip z 24 g jaki robię codziennie byłby w jakikolwiek sposób akceptowalny. A właśnie do super cremy nada się bardzo dobrze, bo tam i tak największą robotę robi drugie dno w sitku... I nie wiem jak wymagający jest przemiał z kawiarki, ale alternatywy bym sobie odpuścił - do FP się nie nadaje, na dripa 24 g mielę grubiej niż najdrobniejszy przemiał graefa i myślę, że na chemexa trzeba zmielić jeszcze grubiej. Jakoś jestem zwolennikiem sprzętów o szerszej skali, jeśli jest możliwość poprawnego działania przy kilku metodach, gdzie nie jest potrzebna strasznie duża skala, tak jak w alternatywach. Do espresso i tak trzeba osobny młynek... Chyba że wchodzimy w tematy typu kinu czy comandante, no ale nie ta półka cenowa.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Październik 2017, 21:57:00
supercrema wymaga przemiału jak marketówka mielona, więc dosyć drobnego a kawiarka w zależności od wielkości sitka i przepisu, czasem drobniej czasem grubiej. Może jest tak jak piszesz, a może się mylisz. Nie wiem skąd takie przekonanie gdy nie miałeś urządzenia w rękach.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 21:57:31
Odradzę Ci ten młynek. On w sumie się nie nadaje do niczego... Pod espresso za dużo kombinacji z podkładkami a i tak efekt nie jest zadowalający, a do alternatywy lepiej kupić coś z szerszym zakresem - wątpię, że drip z 24 g jaki robię codziennie byłby w jakikolwiek sposób akceptowalny. A właśnie do super cremy nada się bardzo dobrze, bo tam i tak największą robotę robi drugie dno w sitku... I nie wiem jak wymagający jest przemiał z kawiarki, ale alternatywy bym sobie odpuścił - do FP się nie nadaje, na dripa 24 g mielę grubiej niż najdrobniejszy przemiał graefa i myślę, że na chemexa trzeba zmielić jeszcze grubiej. Jakoś jestem zwolennikiem sprzętów o szerszej skali, jeśli jest możliwość poprawnego działania przy kilku metodach, gdzie nie jest potrzebna strasznie duża skala, tak jak w alternatywach. Do espresso i tak trzeba osobny młynek... Chyba że wchodzimy w tematy typu kinu czy comandante, no ale nie ta półka cenowa.

Aktualnie na espresso się nie szykuje bo mnie nie stać.
Zostaje przez AP ew. Kawiarce.
Kasy jest mało i albo to albo Severin bo wilfa już trochę za droga.

Tu jeszcze znalazlem jakis chyba raczej kiepski test tego młynka.
youtu. be/l5lUuqFReZk
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Październik 2017, 22:02:03
Możliwe że mieli podobnie jak severin a możliwe że gorzej. Nikt tu nie używał tego sprzętu więc to już Twoje ryzyko. Jeśli rzeczywiście mieli tak jak na tych zdjęciach co załączyłeśto wg mnie do AP i małych przelewów spokojnie starczy.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 02 Październik 2017, 22:03:22
Możliwe że mieli podobnie jak severin a możliwe że gorzej. Nikt tu nie używał tego sprzętu więc to już Twoje ryzyko. Jeśli rzeczywiście mieli tak jak na tych zdjęciach co załączyłeśto wg mnie do AP i małych przelewów spokojnie starczy.
Na tym filmie (youtu.be/l5lUuqFReZk) co wysłałem masz lepiej pokazane jak mieli.
Dla mnie to wygląda jakby do poziomu 10 wszystko tak samo wyglądało :)
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Październik 2017, 22:14:50
Z tego filmiku na yt wygląda, że jest gorzej niż na załączonych wcześniej fotach. Myślę jednak, że ten przemiał nie wygląda gorzej niż z Zassenhausa Quito. Jak to się to ma do Severina 3873, to musiałby się ktoś wypowiedzieć kto go używał. Może @donkiszot coś podpowie.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 03 Październik 2017, 00:30:47
Staram się nie wypowiadać o sprzętach, których nie miałem nawet przed oczami. Rzeczywiście wygląda to na młynek pochodny graefowi. Czy 702 czy może starej 80? Wylot niby jak w 702, ale koszyczek żaren jak w 80. Czy tam są stany pośrednie pomiędzy kropkami? jeśli tak to mamy 36 ustawień czyli znów bliżej serio 8xx. Zakres skali też na to wskazuje, 702 mieli drobno i drobniej ;)

Najważniejsze pytanie brzmi co to za firma, czy nie będzie problemów z gwarancją, jeśli nie, to za ten pieniądz superopcja. Tak na sucho, moim zdaniem. Jeśli tylko spotkam na żywo, to nie omieszkam zerknąć bliżej.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 03 Październik 2017, 07:00:29
Staram się nie wypowiadać o sprzętach, których nie miałem nawet przed oczami. Rzeczywiście wygląda to na młynek pochodny graefowi. Czy 702 czy może starej 80? Wylot niby jak w 702, ale koszyczek żaren jak w 80. Czy tam są stany pośrednie pomiędzy kropkami? jeśli tak to mamy 36 ustawień czyli znów bliżej serio 8xx. Zakres skali też na to wskazuje, 702 mieli drobno i drobniej ;)

Najważniejsze pytanie brzmi co to za firma, czy nie będzie problemów z gwarancją, jeśli nie, to za ten pieniądz superopcja. Tak na sucho, moim zdaniem. Jeśli tylko spotkam na żywo, to nie omieszkam zerknąć bliżej.
Dzieki za wypowiedz. A co powiesz o jakości przemiału z tego filmiku youtu.be/l5lUuqFReZk    ?
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 03 Październik 2017, 09:22:03
Staram się nie wypowiadać o przemiałach, które widzę tylko na filmie, ciężko się odnieść do skali, nie wiadomo jaka to kawa, w sumie nic nie wiadomo, a używając kruve mogę z dowolnego młynka przy odpowiedniej ilości kawy zrobić dowolną jakość przemiału.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 03 Październik 2017, 09:34:08
Staram się nie wypowiadać o przemiałach, które widzę tylko na filmie, ciężko się odnieść do skali, nie wiadomo jaka to kawa, w sumie nic nie wiadomo, a używając kruve mogę z dowolnego młynka przy odpowiedniej ilości kawy zrobić dowolną jakość przemiału.
No dobra, nie mam pojęcia o czym napisałeś :)

Hmm może się skuszę na ten młynek, do AP powinien się nadać. Mam nadzieję że nie wyrzucę 150 w błoto.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 03 Październik 2017, 09:36:00
Aeropress przyjmie wszystko, od pyłu po gruz.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 03 Październik 2017, 09:50:22
Aeropress przyjmie wszystko, od pyłu po gruz.
A to przypadkiem nie zmienia smaku kawy?

Do tej pory robiłem w nim z kawy zwykłej mielonej sklepowej. Więc mielenie było standardowe

Na coffedesk pisze "Mielenie. Grubsze niż do espresso, drobniejsze niż do dripa -  gruby piasek mówiąc opisowo."

Więc chyba ten młynek się nada bo na fine właśnie tak to mielenie wygląda
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 03 Październik 2017, 10:04:13
Oczywiście, że zmienia, ale resztą parametrów można skorygować.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 03 Październik 2017, 15:32:18
A wiec panowie nabyłem dziś ten młynek.
Miałem w domu jeszcze trochę taniej kawy wiec zrobiłem parę "testów".
Jakość wykonania moim zdaniem bardzo dobra w cenie promocyjnej 160zł jak i w regularnej 250zł.
Co do mielenia to zdjęcia w wysokiej jakości umieściłem tutaj:
imgur.com/a/926iU
Nie znam się ale na Fine jest drobniej niż sklepowa.

Ustawienie ilości mielenia wypada następująco:
Na ustawieniu 4: Fine(1/18)-4g; Medium(9/18)-10g; COARSE(18/18)-19g.
Na ustawieniu 8: Fine-9g;
Na ustawieniu 12: Fine-16g;
Na ustawieniu 16: Fine-21g;
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 03 Październik 2017, 15:45:26
Zakres zacny. Oby służył :szampan:
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 03 Październik 2017, 15:56:24
Zakres zacny. Oby służył :szampan:
Dzięki :) zaraz będę próbował zrobić coś dobrego :) [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: antsaren w 04 Październik 2017, 19:56:52
@kaju666 może podpowiedź dla początkującego na jakim ustawieniu mielisz na tym młynku pod aeropress?:) Skusiłem się zanim zakupię coś lepszego.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 05 Październik 2017, 08:26:56
@kaju666 może podpowiedź dla początkującego na jakim ustawieniu mielisz na tym młynku pod aeropress?:) Skusiłem się zanim zakupię coś lepszego.

mówisz coś lepszego :) chętnie porównał bym ten młynek np. z Wilfą.

Najpierw spróbowałem z 1/18 ale to był taki pył że w AP ledwo przecisnąłem tłok do końca. Do tego kawa zostawiała nieprzyjemny posmak przez to że było za dużo pyłu.
Dziś piłem 3/18 i dalej jest bardzo drobny przemiał lecz nieprzyjemny posmak znikł.
Jutro będę testował 6/18.

Do tego stosuję metodę invert, 16G kawy, 200ml wody. 30 sekund preinfuzji, 3min całkowity czas.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: antsaren w 05 Październik 2017, 08:55:54
Bardzo dziękuję za odpowiedź.:) Dzisiaj powinien dojść mój AP to spróbuję również zaczynając od inverta. W moim wypadku dalszy cel to młynek ręczny ale mam czas. Na razie chcę spróbować czy będę się w stanie napić dobrej kawy bez większych inwestycji na początek.;)
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Październik 2017, 17:11:45
trzyminutowa ekstrakcja to dość długo jak na zaparzanie przy drobnym mieleniu. Chyba że temperatura wody była niska. Ja bym raczej poniżej 2 minut próbował. Przy odwróconej metodzie nie trzeba preinfuzji wystarczy zamieszać żeby równo się zmoczyły wszystkie cząsteczki kawy. Duża pomocnych rad i przepisó znajdziecie w watku poświęconym aeropresowi http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg113595#msg113595 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg113595#msg113595)
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 05 Październik 2017, 17:58:39
trzyminutowa ekstrakcja to dość długo jak na zaparzanie przy drobnym mieleniu. Chyba że temperatura wody była niska. Ja bym raczej poniżej 2 minut próbował. Przy odwróconej metodzie nie trzeba preinfuzji wystarczy zamieszać żeby równo się zmoczyły wszystkie cząsteczki kawy. Duża pomocnych rad i przepisó znajdziecie w watku poświęconym aeropresowi http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg113595#msg113595 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg113595#msg113595)
Temperatura ok.90 stopni
Jest tyle zmiennych a ja nie mam czasu i kasy na eksperymentowanie :(.a nie masz gdzieś zwięzłej listy porad, po 50 stron forum to przesada:)
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: Mader w 05 Październik 2017, 20:21:39
Jak nie masz czasu to niestety będziesz pił to co pijesz. Będę miły i podpowiem, poczytaj ostatnie kilka stron. Znajdziesz kilka przepisów.
Przed chwila zrobiłem metoda odwrócona, mielenie 25 klik co daje średnią grubość. Zalanie ok 40g wody, mieszanie, poczekałem 30s i zalałem do pełna. Około 1.45 przeciskanie do 2.10.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 05 Październik 2017, 20:25:13
Jak nie masz czasu to niestety będziesz pił to co pijesz. Będę miły i podpowiem, poczytaj ostatnie kilka stron. Znajdziesz kilka przepisów.
Przed chwila zrobiłem metoda odwrócona, mielenie 25 klik co daje średnią grubość. Zalanie ok 40g wody, mieszanie, poczekałem 30s i zalałem do pełna. Około 1.45 przeciskanie do 2.10.
Ale nigdzie nie napisałem że to co pije mi nie smakuje...
A wody nie będę ważył czy też odliczał stoperem sekund.
Ja pijam normalnie kawę a nie jak na zawodach dla baristów :)
No i ten młynek na 18 klików tylko :)
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: Mader w 05 Październik 2017, 21:00:32
Cytat: kaju666

Najpierw spróbowałem z 1/18 ale to był taki pył że w AP ledwo przecisnąłem tłok do końca. Do tego kawa zostawiała nieprzyjemny posmak przez to że było za dużo pyłu.
Dziś piłem 3/18 i dalej jest bardzo drobny przemiał lecz nieprzyjemny posmak znikł.
Jutro będę testował 6/18.

Do tego stosuję metodę invert, 16G kawy, 200ml wody. 30 sekund preinfuzji, 3min całkowity czas.
Nieprzyjemny smak oznacza, ze z pewnością nie smakuje. Zreszta nie o to oczywiście chodzi.

Np:
Szczympek
Dosc czesto eksperymentuje ostatnio z aeropressem i moim celem jest czysty, klarowny napar z aeropressowym czymś, ze od razu wiesz, ze to aero a nie v60. Póki co najfajniejszy na Etiopii yirgachefe jest metoda klasyczna, 93 stopnie,  22 gramy mielone na 20 kliku na caomandante, 150ml wody, zostawiam ba 45 sekund i przeciskam minimum 45 sekund, baaaardzo powoli. Dolewam 100-120ml wody juz troszkę ostudzonej ~75-80 i całkiem fajny, krągły, ale czysty napar.

W pracy używam uniwersalnego przepisu: 15g/230wody, metoda odwrócona, ok 6 na EK43, szybkie zalanie do pełna (jakieś 7 sekund), mieszam, czekam do 40 sekundy i przeciskam do 1:00. TDS w większości kaw 1,40. . Popróbuje w poniedziałek sprawdzić TDS z preinfuzja. Pewnie bedzie mniejszy

Shaggy_Paw
Ja obecnie bawię się Yirgachefe od synestezji, o jeśli chodzi o czysty, klarowny napar to bardzo fajne efekty osiągam na mieleniu 30 (1 filtr) lub 28-29 (podwójny filtr), woda 91°, mieszanie po zalaniu 50ml i po dolaniu do pełna (ok. [email protected]). Przeciskanie >30s @ 2min
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 05 Październik 2017, 21:49:17
Jak pisalem nie smakowała mi gdyż dopiero testuje młynek  i przestalem używać mielonej kawy sklepowej.

Zrobił się tu duży offtop, to wątek o młynku.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: kaju666 w 06 Październik 2017, 07:28:05
Bardzo dziękuję za odpowiedź.:) Dzisiaj powinien dojść mój AP to spróbuję również zaczynając od inverta. W moim wypadku dalszy cel to młynek ręczny ale mam czas. Na razie chcę spróbować czy będę się w stanie napić dobrej kawy bez większych inwestycji na początek.;)

Z mieleniem 6/18 moim zdaniem jeszcze smaczniejsza.
Ekstrakcję zmniejszyłem z 3 do 2 minut
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: antsaren w 06 Październik 2017, 15:29:05
Ja na razie czelam na prawdziwą kawę.:) Jak chodzi o eksperymenty z zakresem mielenia to u mnie jest podobnie. 6/18 mam wrażenie, że to taki "gruby piasek".
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: vwrafi w 04 Sierpień 2018, 07:40:22
Bardzo dziękuję za odpowiedź.:) Dzisiaj powinien dojść mój AP to spróbuję również zaczynając od inverta. W moim wypadku dalszy cel to młynek ręczny ale mam czas. Na razie chcę spróbować czy będę się w stanie napić dobrej kawy bez większych inwestycji na początek.;)

Z mieleniem 6/18 moim zdaniem jeszcze smaczniejsza.
Ekstrakcję zmniejszyłem z 3 do 2 minut
Ja na razie czelam na prawdziwą kawę.:) Jak chodzi o eksperymenty z zakresem mielenia to u mnie jest podobnie. 6/18 mam wrażenie, że to taki "gruby piasek".

Witam panów i panie :D

Również nabyłem ten młynek. Mam go od wczoraj, więc kawy jeszcze nie mieliłem, ale włączałem go na sucho. Czy u was też ten przycisk włączania i wyłączania chodzi tak dziwnie? Tzn. nie ma takiego charakterystycznego kliku i przycisk nie zostaje w pozycji ON ani OFF, tylko tak jakby jest zawsze "luźny". Młynek działa i przycisk też, ale trochę dziwnie to czuć. Przycisk jest fizyczny, ale działa trochę jak "dotykowy". Nie wiem czy się dobrze wyraziłem. Czy tak powinno być? Nie chciałbym odsyłać sprzętu do naprawy jeśli okazałoby się, że tak ma być.
Tytuł: Odp: Cafe Style BCG152SK
Wiadomość wysłana przez: antsaren w 04 Sierpień 2018, 09:47:02
Przycisk ma włącz/wyłącz ale nie zostaje wciśnięty. Natomiast klika normalnie jak inne przyciski.;)