Autor Wątek: Problem ze "speciality coffe"  (Przeczytany 11281 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2995
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpień 2014, 20:30:25 »
Dla mnie za gorąca woda.
Zdecydowanie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpień 2014, 20:43:34 »
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Jutro będę dalej próbował i jakoś obniżę temperaturę. Swoją drogą trzeba będzie kiedyś pomyśleć, żeby sobie załatwić PID. Szkoda tylko, że są one dostępne (chyba) tylko w USA

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2995
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpień 2014, 20:55:14 »
Nie ma jakiegoś rezystora?
I przydałby się jakiś termometr.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpień 2014, 20:59:21 »
Przy kwaśnej kawie staram się podnieść temperaturę parzenia, a nie ją obniżyć.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2995
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpień 2014, 21:05:08 »
Mnie zdarzyło się parę razy po obniżeniu do 84 uzyskać więcej czekolady i głębi, na rzecz utraty kwaskowatości.
Jaka to była kawa, nie pamiętam.
Trzeba próbować w tą lub tamtą w takim razie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpień 2014, 21:21:57 »
Piłem espresso blend - i jak pisałem - kawa średnio udana - faktycznie bardzo kwaśna, jak by jej nie ugryźć.  Adelante od cp to niebo a ziemia. Wypij to w capu ;)

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpień 2014, 21:55:31 »
Zrobiłem test. 30 min nagrzewałem ekspres, spuściłem trochę wody, żeby bojler zaczął się nagrzewać i jak tylko zgasła kontrolka uruchomiłem pompę. Portafilter był zdjęty i woda która się wydobywała "syczała" czyli była blisko wrzątku. Czyli przegrzewa. Jutro spróbuje ekstrakcji 2-3 min po zgaśnięciu kontrolki.
Mam jeszcze mieszankę Cavallo - Espresso Classic, może z tą pójdzie lepiej. Single odpuszczam zupełnie- pójdą do kawiarki, czy czegoś innego

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2995
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpień 2014, 22:06:29 »
Coś jest raczej nie tak.

Zacznij od termometru.
Szkoda kawy.
Jeżeli masz jakiś manual od ekspresu, to wtedy eksperymentuj z temperaturą.

Albo jeszcze teraz. Spuść tak z dwie porcje wody jak na doppio, podepnij kolbe z przygotowana kawa i zrób ekstrakcję.
Zobacz, co wyszło.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpień 2014, 23:07:09 »
Wiesz, to nie jest tak samo jak spuszczam wodę po spienianiu mleka, gdzie trzeba się odsunąć od ekspresu, bo wrzątek bucha na wszystkie strony.  Po prostu trochę syczy i to tylko od razu po tym jak się boiler nagrzeje. Spróbuje odczekać kilka minut, albo, tak jak mówisz, najpierw spuścić trochę wody. No i widzę, że termometr to konieczność.
edit:
jeszcze pytanie o dozowanie- czy po dociśnięciu portafiltra kawa powinna dotykać prysznica grupy, czy powinna być jakaś niewielka wolna przestrzeń?
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2014, 09:02:22 wysłana przez ozdrab »

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sierpień 2014, 09:29:23 »
Kawa nie powinna dotykać prysznica. Minimalny odstęp musi być, ze 2-3mm.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Sierpień 2014, 09:47:04 »
Wiesz, to nie jest tak samo jak spuszczam wodę po spienianiu mleka, gdzie trzeba się odsunąć od ekspresu, bo wrzątek bucha na wszystkie strony.  Po prostu trochę syczy i to tylko od razu po tym jak się boiler nagrzeje. Spróbuje odczekać kilka minut, albo, tak jak mówisz, najpierw spuścić trochę wody. No i widzę, że termometr to konieczność.
edit:
jeszcze pytanie o dozowanie- czy po dociśnięciu portafiltra kawa powinna dotykać prysznica grupy, czy powinna być jakaś niewielka wolna przestrzeń?


Jest tak wiele tematów na forach o serfowaniu temperaturą w Silvii wystarczy poczytać. Startowanie ekstrakcji bezpośrednio po zgaśnięciu lampki to chyba najgorszy moment, bo wtedy temp. wody jeszcze przez kilkanaście sekund bezwładnościowo rośnie.
W młynie: ziarna

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sierpień 2014, 10:22:21 »
Mam Silvię od jakichś dwóch tygodni (to tak w ogóle mój pierwszy ekspres) i od samego początku robię temp surfing. Jak na razie nie miałem sytuacji z przegrzaną wodą z grupy (no może poza sytuacją, kiedy puściłem ekstrakcję przy wciśniętym przełączniku pary :) ).  Dziś odpalam tą samą kawę z CP i zobaczymy, jakie będą efekty.

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Sierpień 2014, 12:41:02 »
Czyli jak masz zdjętą kolbę i uruchamiasz pompę zaraz po tym jak gaśnie kontrolka to wypływająca woda z grupy nie syczy i lekko bulgocze przy samym prysznicu? Jutro będę miał termometr to pomierzę. Natomiast kawa wychodzi mniej kwaśna po minucie od nagrzania boilera, niż powiedzmy po 5 minutach, czyli wyższa temperatura sprzyja.

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Sierpień 2014, 14:26:37 »
Jak gaśnie lampka namielam kawę do pf-a, ubijam. Strzał wody z grupy, zapinam kolbę i jazda. Woda nie syczy, ani nie bulgocze.

Scalam. F.


No więc napocząłem tą kawę i, moim zdaniem, jest ok. Nawet nie zmieniałem ustawień młynka po Adelante espresso (też z CP) - może ciut za szybko leciała, ale to raczej wina ilości kawy w kolbie (nasypałem nieco za mało).
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2014, 19:21:28 wysłana przez fux »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10605
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Sierpień 2014, 10:47:09 »
Kawa jest już gęstsza, jest crema, ale kwas pozostał. Dla mnie kawa nie do picia. Może gdybym miał pid to bym się coś pobawił temperaturą. Wracam do włoszczyzny i długo nie dam się namówić na kawę wypalaną w Polsce. 150zł poszło się...
To przykre co piszesz, zapraszam do mnie. Nie nadymamy się tak bardzo ideami "speciality", robimy swoje, lepiej niż Włosi, inaczej niż CP podchodzimy do espresso :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi