Autor Wątek: Waga dobrego espresso  (Przeczytany 63479 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:17:56 »
smak moze byc nieliniowy, czyli moze byc ok, 12 groszy ;), ok, itd.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:23:36 »
Nie wiem o czym piszesz :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:43:13 »
Chodzi o to ze kawa zachowuje sie jak "kobieta"
Jak myslisz ze juz cos wiesz to pokazuje pazurki.
Czyli twoje lungo smakuje dobrze, potem masz 14 cytryn, a potem mozesz miec ambrozje albo 44 cytryny i limonke ;)

A potem do tego dochodzi temperatura i masz przechlapane ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Wrzesień 2014, 23:05:05 »
Jak w warunkach domowych sprawdzić że moje ubicie tamperem ma nacisk ok 15 kg. Wszędzie o tym czytam ale nie bardzo wiem jak w warunkach domowych to sprawdzić?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Wrzesień 2014, 23:09:52 »
PF na wage i naciskasz aż 15kg sie pokaże.

Ewentualnie na sucho naciskasz wagę.

Albo click matę kupujesz lub tamper dynamometryczny.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Wrzesień 2014, 23:17:16 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Wrzesień 2014, 23:21:07 »
Take cuś co robi klik jak przekroczysz zadany nacisk. U Rogera jest.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Wrzesień 2014, 23:56:38 »
PF na wage i naciskasz aż 15kg sie pokaże.
Podkładka na wagę a na niej kolba i trenuje ubijanie.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Wrzesień 2014, 09:48:55 »
Ja stawałem na wage i naciskałem, aż schudłem o 15 kg ;)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Wrzesień 2014, 10:28:20 »
A po co Ci te 15 kg? Ja czasami ubijam ciężarem samego tampera.
W młynie: ziarna

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Wrzesień 2014, 10:33:20 »
Stała doza plus stała siła ubicia pozwoli mi przynajmniej na początku przygody z espresso dojść do w miarę poprawnego jego uzyskania.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Wrzesień 2014, 10:59:19 »
Scott Rao twierdzi 5-6kg i juz, ogolnie do poczucia oporu kawy.
Dodatkowo demistyfikuje cale te tamperowanie, bo po prostu 9 bar wytworzy wieksza sile niz ty (jak dobrze policzylem to jakies 300kg) ...
Roznica w czasie wynika z tego ze trzeba napelnic ta dziure ktora zrobiles naciskajac mocniej

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Wrzesień 2014, 11:15:51 »
Dlatego włosi tylko dotykają tampera przy młynku.

Łatwiej moim zdaniem nauczyć się stałej siły ubicia ubijając lżej.
W młynie: ziarna

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Wrzesień 2014, 12:20:58 »
Dlatego włosi tylko dotykają tampera przy młynku.

Łatwiej moim zdaniem nauczyć się stałej siły ubicia ubijając lżej.

Coś jest w takim razie nie tak.
Albo z nimi, albo ze mną.
Dotknięcie kawy tamperem, przy zadanej, „prawidłowej" masie spowoduje dotykanie jej do prysznica.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Wrzesień 2014, 13:24:20 »
Mi dodatkowo zbyt duża doza wywala wodę na zewnątrz pomiędzy uszczelką a sitkiem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi