forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: pytlakos w 18 Lipiec 2014, 18:36:10

Tytuł: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 18 Lipiec 2014, 18:36:10
Trafiłem kiedyś na temat wagi espresso, ale uznałem to za fanaberie i zignorowałem. Niedawno znowu na to trafiłem i tym razem pomyślałem, że sprawdzę jak jest u mnie. I okazalo się, że moje 50 ml espresso waży około 50 g, a ponoć standard dla espresso to mniej więcej dwa razy waga ziaren, czyli dla dozy 16 g powinno być 32 g naparu.
Czy ja robię coś nie tak? Ważyliście swoje espresso?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 18 Lipiec 2014, 18:45:19
A woda? 1 ml = 1 g :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: fubar w 18 Lipiec 2014, 19:15:12
Odmierzasz te 50ml razem z cremą?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 18 Lipiec 2014, 21:54:29
Objętość lubi kłamać ;) 50 ml dla większości kaw sporo za dużo (ciężko).
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 19 Lipiec 2014, 23:10:28
Scott Rao w swojej książce pisze, że waga naparu powinna stanowić od 1,5 do 2 krotności wagi ziaren.
Tego staram się trzymać ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 19 Lipiec 2014, 23:12:18
No dobra, faktycznie trochę za bardzo przeciągałem ekstrakcję. Gdy crema doszła do 50 ml... waga pokazała 40 g. To też niby więcej, ale już jednak trochę bliżej. No i okazało się, że muszę trochę dokręcić młyn...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 19 Lipiec 2014, 23:21:33
A jeśli smakowało ?  :D - To przy tym pozostań, ewentualnie eksperymentalnie spróbuj przyrządzać książkowo i porównasz.  :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 19 Lipiec 2014, 23:39:17
Po pierwszych próbach to chyba dobry kierunek jednak ;)
Ale i tak ilości wydają mi się jeszcze mniejsze niż do tej pory.... pojedyncze espresso - 16 g napoju... a ristretto 7g... toż to mała łyżeczka...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 20 Lipiec 2014, 11:11:36
Ristretto to 16 gram z podwójnego sitka(16doza). Dlatego też dla mnie pojedyncze jest bez sensu ;)
Metiu widzę, że nie tylko ja wyznaję tę kosmiczną szkołę ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 20 Lipiec 2014, 13:36:41
Ristretto to pomniejszone espresso, a nie doppio.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 20 Lipiec 2014, 16:07:59
Ristreto to kawa z ciśnieniowca mająca brewing ratio na poziomie 100%. Czy je zrobisz z pojedyńczego czy podwójnego czy pięciokrotnego sitka to jest jedno... ;) W moim poście chodziło o to, że robienie ristreto z 7g sitka nie ma sensu.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 20 Lipiec 2014, 18:36:19
Sprawdź definicję "ristretto", choćby w kawowym słowniku tego forum.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 20 Lipiec 2014, 19:09:54
 
(http://farm1.static.flickr.com/146/346070501_5d82e48b2b_o.gif)

Obydwaj mówicie o tym samym :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 20 Lipiec 2014, 19:40:27
Tu taki tekścik z wiki na temat ristretto, kiedyś i teraz. Nistety po angielsku ale może ktoś przetlumaczy.

Ristretto is a very short shot of espresso coffee. Originally this meant pulling a hand press (shown at right) faster than usual using the same amount of water as a regular shot of espresso. Since the water came in contact with the grinds for a much shorter time the caffeine is extracted in reduced ratio to the flavorful coffee oils. This is counterintuitive since caffeine is far more soluble than coffee oils. The resultant shot could be described as bolder, fuller, with more body and less bitterness. All of these flavors are usually attributed to espresso in general, but are more pronounced in ristretto. Today, with the hand press out of favor and modern automated machines generally less controllable, ristretto usually just means less water; a double espresso shot is typically around 60 ml (2 fl oz), while a double ristretto is typically 25-30 mls (1–1.5 fl oz). One shot of espresso is 8grams of coffee in 30 ml of water, while one shot of ristretto is normally 8grams of coffee in 15ml of water, making ristretto very strong.

One modern method of pulling a ristretto shot is to grind the coffee finer than that used for normal espresso, and pull the shot for the same amount of time as a normal shot. The smaller spaces between the particles of finer-ground coffee allow less water to pass through, resulting in a shorter shot. However, this can also lead to a gritty taste, if the coffee is so fine so as to allow the insoluble components to pass through the filter-basket. This is often a problem in poorer grinders, where the grind is not as even.

Another modern method for pulling a ristretto is to simply stop the extraction early, so less water has time to pass through the ground coffee. This produces a slightly different taste than the fine-grinding, equal-time method, and is often preferred in fast-paced cafes because it does not require the barista to change the settings on the coffee grinder.

A third modern method, that serves as a compromise between the previous two, is to prepare the shot without adjusting the grind but to use the tamp more firmly. The firmer tamp will compact the grinds in the filter basket allowing for a shot time comparable to a regular espresso. This method has the added benefit that adjusting the coffee grinder is not necessary while keeping much of the body and flavor of the fine-grinding, equal-time method.

As the amount of water is increased or decreased relative to a normal shot, the composition of the shot changes, because not all components of coffee dissolve at the same rate. For this reason, an excessively long or short shot will not contain the same ratio of components that a normal shot contains. Therefore, a ristretto is not simply twice as strong as a regular shot, nor is a lungo simply half the strength.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 10:17:56
Jeżeli w ekspresie Ascaso Steel uno pro :-)  do kolby z podwójną wylewką założę sitko do którego nasypię 16 gr kawy to suma wagi espresso ma być równa 32 ml? Czy mam zastosować zasadę iż sypię 16 gr i w czasie 20-30 sekund mam otrzymać 50 ml naparu w dwóch maciupkich filiżankach co daje mi 25 ml na jedną.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 09 Wrzesień 2014, 10:28:50
ml to nie gram.
Zwaz espresso i wtedy 16g ma dac 32g (jako punkt referencji).

W ml moze byc i 50...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 10:33:53
Czyli (nie papryczkę mam na myśli) mam zrobić tak jak stary aptekarz. 16 gram do sitka. Na tackę wagę z filiżankami. Wytarować na zero puścić ekspres w obroty i otrzymać 32 gr na wadze.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Wrzesień 2014, 11:11:43
Espresso objętościowo to (przy twoich 16g) kawy 40-60ml w 20-30s. Liczone z cremą.

Espresso wagowo to wskaźnik kawy do wody na poziomie 40-60%. Czyli te 32g to dokładnie w środek zakresu celujesz.

Jak dla mnie za dużo matematyki i liczenia. Możesz niby poruszać się w tych zakresach, ale i tak jako rezultat chcesz mieć ambrozję w filiżance. Jak się okaże że to nie "definicyjne" espresso to co wtedy? ;)

W zależności od kawy 32g w filiżance dadzw 40 a nawet 60ml objętościowo.

Ja bym jednak proponował notatnik i spisywanie tego co robimy, tak że by można było do parametrów jakoś wrócić. Jaka kawa, ile g w sitku, ile g w filiżance, ile ml w filiżance, opcjonalnie temperatura lub czas po zgaśnięciu lampki od grzania bojlera, no i najważniejsze wrażenia smakowe. Jak to opiszesz poruszając się +/- w zakresie to zobaczysz logiczną całość dla danej kawy.

Potem na warsztat kolejna kawa i zabawa od nowa. A z czasem jak dostaniesz nową kawę to od razu będziesz wiedział po spróbowaniu pierwszego strzału co i w którą stronę zmieniać.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 11:36:28
Ja bym jednak proponował notatnik i spisywanie tego co robimy, tak że by można było do parametrów jakoś wrócić. Jaka kawa, ile g w sitku, ile g w filiżance, ile ml w filiżance, opcjonalnie temperatura lub czas po zgaśnięciu lampki od grzania bojlera, no i najważniejsze wrażenia smakowe. Jak to opiszesz poruszając się +/- w zakresie to zobaczysz logiczną całość dla danej kawy.
Dziś po pracy podejdę do tematu tak jak mi zasugerowałeś. Czas po zgaśnięciu tu muszę się zastanowić. Bo... jesli start ekspresu to wiadomo najpierw obsługa spust wody przez dyszę spieniania (ascaso amatorskie) nie mniej strzał robię 30 sekund po zgaśnięciu lampki tak czy siak. Ustalam tylko stały czas na poziomie 25 sekund i ani grama hmm sekundy dłużej aby mieć stałe odniesienie do pozostały parametrów.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Wrzesień 2014, 11:41:52
stały czas to dobry pomysł  :ok: ale z czasem trzeba i to będzie zmienić bo a nóż a widelec przy 20 sekundach coś co przy 25 było ble będzie pyszne :) U ciebie czas to chyba coś co najłatwiej się kontroluje. Czyli mielisz ubijasz, lampka gaśnie mija te 30 sek, i jedziesz z ekstrakcją 20, 25 ,30 sek. i masz od razu porównanie co przy danej ilości kawy ląduje w filiżance.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 21:02:19
Ascaso steel uno pro, Ariadna, 25 s wyszło w sumie 59 gram. Ciastko mokre nie chce grubiej mielić bo wydaje mi się że będzie jeszcze więcej ekstraktu. Ogólnie 14 cytryn. Daję sobie spokój na dziś do tematu powrócę w czwartek rano. Żona w pracy córka w szkole manfred w kuchni.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Wrzesień 2014, 21:29:50
Miałem kiedyś Ariadnę, cytryn w niej nie było. Może za krótko rozgrzewasz ekspres? A co do wagi doppio, to trochę przydużo Ci wyszło.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 21:32:50
Może za krótko rozgrzewasz ekspres? A co do wagi doppio, to trochę przydużo Ci wyszło.

Ale jak ja mam go inaczej rozgrzać??? Zwiększę dozę na 18 gr. Ale wiem że wtedy kawa będzie dotykać prysznic.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 09 Wrzesień 2014, 21:38:25
Manfred, 59g kawy to o jakieś minimum 20g za dużo, moim zdaniem powinieneś mielić drobniej, a nie grubiej.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 22:01:23
Manfred, 59g kawy to o jakieś minimum 20g za dużo, moim zdaniem powinieneś mielić drobniej, a nie grubiej.

Na to wskazuje logika przy tym samym czasie i mocy ubicia mielić drobniej. Ale wtedy w sitku to już będzie wielgachne błoto.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Wrzesień 2014, 22:03:11
Ale jak ja mam go inaczej rozgrzać???

A jak długo go rozgrzewasz?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 09 Wrzesień 2014, 22:04:56
Najlepiej zrób fotografie..
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 09 Wrzesień 2014, 22:05:57
A możesz zwiększyć siłę ubicia przy zachowaniu grubości przemiału?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 22:06:52
Włączam ekspres i czekam aż zgaśnie lampka ta która odpowiada za temperaturę. Następnie odkręcam zawór spieniania mleka i włączam ekspres . Woda po chwili wycieka w dyszy jak i z grupy. Włącza się znowu lampka dogrzania wody. Gdy lampka gotowości zgaśnie czekam jakieś maksymalnie 15 sekund aby temperatura się ustabilizowała. Ekspres gotowy do pracy. Robię pierwszy strzał.
Najlepiej zrób fotografie..

Rozumiem że ciastka po zrobieniu espresso?

PS Z problemem jednak będe musiał poczekać do czwartku i na spokojnie to rozwiązać.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 09 Wrzesień 2014, 22:10:15
od włączenia, czekam min 40 minut z pierwszą kawą (nawet w instrukcji mam tak napisane);
czy ja dobrze rozumiem, że Ty robisz kawę w kilka minut po załączeniu ekspresu?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Wrzesień 2014, 22:12:05
Mój Steel czekał sobie min 30 min z zapiętą kolbą aż się rozgrzał. Krócej - maszyna za zimna, wszystko kwaśne. Dało się ten czas do 10-12 minut skrócić przelewając od i ciut wody - ale prościej było programator zakupić i startować maszynę automatycznie. Budziłem się i maszyna była już zdatna do pracy.

Weź go włącz i zostaw ;) nie tykaj przez 30 minut - gwarantuję lepszy rezultat. Kolba będzie gorąca aż parzy - teraz raczej tak nie masz, mimo że teoretycznie woda w bojlerze ma prawidłową temperaturę. Po tych 30 minutach to i filiżanki (przykryte ściereczką) ładnie się podgrzewały.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 22:12:37
czy ja dobrze rozumiem, że Ty robisz kawę w kilka minut po załączeniu ekspresu?

Nie po włączeniu ekspresu tylko po drugim zgaśnięciu lampki która odpowiada za odpowiednią temperaturę wody do espresso.

No chyba macie rację że pierwszy strzał był przed 30 minutami. Dlatego dodatkowo wezmę ten ważny parametr pod uwagę. Mam programator na x ustawień i maszynę w czwartek włączę o 5 rano a o 7 heja do testowania.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 09 Wrzesień 2014, 22:16:44
Chodziło mi o to, co napisał DrUsagi (w minutach, a nie ile zapaleń lampek mija)  ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 22:19:24
Chodziło mi o to, co napisał DrUsagi (w minutach, a nie ile zapaleń lampek mija)  ;)

No tak masz rację ale szczerze nie wiedziałem o tym. Dlatego do oceny smaku i innych parametrów przystąpię po kilkudziesięciu minutach i powiedzmy od trzeciego strzału.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Wrzesień 2014, 22:26:08
Rozgrzej ekspres przez minimum kwadrans, następnie puść wodę przez grupę, przez dyszę pary/gorącej wody raczej nie musisz tego robić. Powinno być dobrze.

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 11 Wrzesień 2014, 07:55:45
Ekspres wygrzany przez godzinę na tyle dobrze że filiżanki ciepłe. 18 gr do podwójnego sitka. 23s przemieniło się na 39 gr ekstraktu. Smakowało że hej.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 11 Wrzesień 2014, 09:23:05
Te 18 g nie dotyka prysznica ? (Moneta)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 11 Wrzesień 2014, 09:32:41
I to jest dobry kierunek. Ja osobiscie bym celowal w jakies 30g ale to mój smak i gust
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Wrzesień 2014, 10:47:34
Te 18 gr nie dotyka prysznica ? (Moneta)

Gr = grosz ;), to moneta.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 11 Wrzesień 2014, 11:02:34
I to jest dobry kierunek. Ja osobiscie bym celowal w jakies 30g ale to mój smak i gust

Teraz poszło 17 gr i wyszło z tego w sumie 50 gr w 23s. Z pierwszym siorbnieciem brak jakichkolwiek gorzkich smaków. Jestem zauroczony smakiem. Dopiero na sam koniec lekka gorycz ale az pasująca na zakończenie. Ekspress non stop na chodzie. Teraz daje mu przerwę do 15 i potem start. Ciastko na powierzchni delikatnie mokre ale w oka mgnieniu woda wchłania się. Nie jest suche i przy odbijaniu kruszy się i widać że jest mokro. A o monecie zapomniałem taki podniecony że sam na sam w domu z ekspresem że nikt mi nie truje poza uszami ;-)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 11 Wrzesień 2014, 11:06:10
Ja tez preferuje ~1.5 do 1 wagi naparu do ziaren (66% brewing rate), to juz wlasciwie koniec zakresu ristretto, poczatek normale.

Brew ratio= ziarna/ waga naparu, 40-60% to normale, wiecej ristretto, mniej lungo

Np. dla 18gram zakres normalny to 30-45g naparu.
Dodatkowo czas zdaje sie miedzy 23-32 sekundy.

Ogladaj tez strumien, chcesz przerwac jak sie robi jasny i bez ciemnych paskow.
Dokladny punkt obciecia nie istnieje niestety i dodatkowo kolor zalezy od kawy, wieku itp.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 11 Wrzesień 2014, 11:07:54
Ja tez preferuje ~1.5 do 1 (33%), to juz wlasciwie koniec zakresu ristretto, poczatek normale

Możesz jaśniej sorry ale śledzę ten wątek z wypiekami i na twarzy i w piekarniku bo chyba mi odwaliło i zaczynam ciasta piec masakra jakaś.

Parametry te same tylko ubijanie trochę mocniejsze na prostej ręce . Mam nadzieje że będzie powtarzalne. Wyszło 44 gr smak... niesamowity Brak 14 cytryn powoduje że strach przed piciem espresso póki co mija. Od mleka do ciemnej strony mocy.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 15 Wrzesień 2014, 20:30:48
17 gram 22 s i wychodzi 60 gr naparu. Gdy zaczynam mielić drobniej to w sitku robi mi się woda. Zmniejszam siłe ubicia to wchodzi 14 cytryn. Ciężko dojśc ładu z espresso.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 15 Wrzesień 2014, 20:53:33
Robisz lungo ;)

ogolnie kwasnosc to zdaje sie poczatek ekstrakcji, gorycz koncowka. woda w sitku i co z tego?

Na tym poziomie zejsc kolejne ustawienia mlynka, az osiagniesz 34gram, obcinaj po czasie 27sekund

P.S> Nie ma lekko, BTW nie wiem czy doczytales ze mzodyfikowalem post wyzej...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 15 Wrzesień 2014, 21:01:51
Czyli siłę ubicia zostawić,gramy w sitku zostawić, czas zostawić a tylko podkręcać młyn na miał. Co espresso będe podkręcał pięć półobrotów.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 15 Wrzesień 2014, 21:17:56
smak moze byc nieliniowy, czyli moze byc ok, 12 groszy ;), ok, itd.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 15 Wrzesień 2014, 21:23:36
Nie wiem o czym piszesz :-)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 15 Wrzesień 2014, 21:43:13
Chodzi o to ze kawa zachowuje sie jak "kobieta"
Jak myslisz ze juz cos wiesz to pokazuje pazurki.
Czyli twoje lungo smakuje dobrze, potem masz 14 cytryn, a potem mozesz miec ambrozje albo 44 cytryny i limonke ;)

A potem do tego dochodzi temperatura i masz przechlapane ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 19 Wrzesień 2014, 23:05:05
Jak w warunkach domowych sprawdzić że moje ubicie tamperem ma nacisk ok 15 kg. Wszędzie o tym czytam ale nie bardzo wiem jak w warunkach domowych to sprawdzić?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 19 Wrzesień 2014, 23:09:52
PF na wage i naciskasz aż 15kg sie pokaże.

Ewentualnie na sucho naciskasz wagę.

Albo click matę kupujesz lub tamper dynamometryczny.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 19 Wrzesień 2014, 23:17:16
click matę

A co to takiego?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 19 Wrzesień 2014, 23:21:07
Take cuś co robi klik jak przekroczysz zadany nacisk. U Rogera jest. (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/ESPRESSO-GEAR-Clickmat-Mata-tampingowa-/45)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 19 Wrzesień 2014, 23:56:38
PF na wage i naciskasz aż 15kg sie pokaże.
Podkładka na wagę a na niej kolba i trenuje ubijanie.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 20 Wrzesień 2014, 09:48:55
Ja stawałem na wage i naciskałem, aż schudłem o 15 kg ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 20 Wrzesień 2014, 10:28:20
A po co Ci te 15 kg? Ja czasami ubijam ciężarem samego tampera.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 20 Wrzesień 2014, 10:33:20
Stała doza plus stała siła ubicia pozwoli mi przynajmniej na początku przygody z espresso dojść do w miarę poprawnego jego uzyskania.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 20 Wrzesień 2014, 10:59:19
Scott Rao twierdzi 5-6kg i juz, ogolnie do poczucia oporu kawy.
Dodatkowo demistyfikuje cale te tamperowanie, bo po prostu 9 bar wytworzy wieksza sile niz ty (jak dobrze policzylem to jakies 300kg) ...
Roznica w czasie wynika z tego ze trzeba napelnic ta dziure ktora zrobiles naciskajac mocniej
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 20 Wrzesień 2014, 11:15:51
Dlatego włosi tylko dotykają tampera przy młynku.

Łatwiej moim zdaniem nauczyć się stałej siły ubicia ubijając lżej.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Fux w 20 Wrzesień 2014, 12:20:58
Dlatego włosi tylko dotykają tampera przy młynku.

Łatwiej moim zdaniem nauczyć się stałej siły ubicia ubijając lżej.

Coś jest w takim razie nie tak.
Albo z nimi, albo ze mną.
Dotknięcie kawy tamperem, przy zadanej, „prawidłowej" masie spowoduje dotykanie jej do prysznica.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 20 Wrzesień 2014, 13:24:20
Mi dodatkowo zbyt duża doza wywala wodę na zewnątrz pomiędzy uszczelką a sitkiem.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Blondas w 21 Wrzesień 2014, 15:39:11
Mi też wywala, co jest chyba zrozumiałe. Nie da się dobrze dokręcić.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 21 Wrzesień 2014, 15:47:45
Ja stosuję tamper do brzegu sitka plus stała siła ucisku i zmienna wielkość mielenia
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 21 Wrzesień 2014, 16:28:24
Przecież jak ustawisz doze na monete to nic ci nie wywali.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 21 Wrzesień 2014, 16:31:17
zmienna wielkość mielenia

A co to znaczy?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 21 Wrzesień 2014, 16:39:13
A co to znaczy?

Chcesz po polsku czy po góralsku?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 21 Wrzesień 2014, 16:40:48
Przecież jak ustawisz doze na monete to nic ci nie wywali.

Wiem ale wole ustawiać na ranty :-)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 21 Wrzesień 2014, 18:48:13
A co to znaczy?

Chcesz po polsku czy po góralsku?

Najlepiej zrozumiale :).
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 21 Wrzesień 2014, 18:52:11
zmienna wielkość mielenia

Regulacja grubości i wielkości przemiału kawy pod espresso.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 21 Wrzesień 2014, 20:22:26
A nie lepiej - grubości przemiału i dozy ;). Wielkość przemiału raczej z grubością przemiału się kojarzy.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 21 Wrzesień 2014, 20:55:23
E idze
A co to znaczy?

Powiedziałbym Ci ale pewnie by mnie z wszystkookawie.pl wylali jak się wylewa espresso ala 14 cytryn do zlewu.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 21 Wrzesień 2014, 21:27:32
Manfred - daje ci góra pół roku i będziesz wylewał te bez cytryn ;p
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 21 Wrzesień 2014, 21:29:41
Jeden Miodek drugi jasnowidz co to espresso robi z ludźmi.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 21 Wrzesień 2014, 22:03:46
Haha ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Wrzesień 2014, 09:27:33
Jeden Miodek drugi jasnowidz co to espresso robi z ludźmi.

A trzeci to kawowa tabula rasa.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 22 Wrzesień 2014, 09:41:13
A trzeci to kawowa tabula rasa.
A co to znaczy?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 22 Wrzesień 2014, 10:52:55
Proponuję zakończyć to przekomarzanie i wrócić do meritum :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 25 Wrzesień 2014, 07:46:47
Czy w ascaso steel zawsze leci tyle samo wody podczas robienia espresso?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 25 Wrzesień 2014, 09:11:32
To zależy od dozy, przemiału i kawy.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 25 Wrzesień 2014, 09:25:44
Czyli ekspres w zależności od tych parametrów dopiera ilość wody?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 25 Wrzesień 2014, 09:33:25
Nie, to nie tak.

Pytanie jak zdefiniujesz "leci tyle samo wody". Generalnie bez kolby w jednostce czasu leci tyle samo wody.

Ale jak masz w kolbie kawę to w zależności od przemiału i siły ubicia przepływ w jednostce czasu się zmienia. Ty tym sterujesz mieląc drobno/grubo i ubijając.
Również w maszynach z guzikami wolumetrycznymi nie określa się przepływu wody a tylko jej ilość. Czyli programujesz guzik na 50ml, a to w jakim czasie ono przeleci zależy od tego co jest w kolbie.

Ekspres nic nie dobiera
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 25 Wrzesień 2014, 09:36:20
Wody leci tyle samo, ale nie wszystko trafia do filiżanki.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 25 Wrzesień 2014, 12:00:34
No to fakt, że to co nie wpadnie do filiżanki to wypluje opv, ale wydatek pompy ( wibracyjnej) zależy też od ciśnienia.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 25 Wrzesień 2014, 12:08:10
Bardziej chodzi ze kawa zabiera iles tam wody i pewnie male komory w grupie tez maja pojemnosc...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 02 Październik 2014, 17:44:40
Niby wszystko zgodne z tematem wątku:
Doza 17.8g
Waga: 33.9 g
50 ml
Temp. 89 stopni
a niedobre włoskie palenie ;-)
Nie zawsze wynik będzie smaczny.
(http://up.picr.de/19692020rj.jpg)


Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 02 Październik 2014, 20:27:00
Skróć ekstrakcję do 23 sekund zachowując wagę naparu, powinno być lepiej.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 02 Październik 2014, 20:44:14
Nie o to mi chodziło;-) Nie szukam rozwiązania, bo to typowa włoszczyzna:-) Ten typ tak ma.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 02 Październik 2014, 21:30:37
Ale kombinując można czasem niektóre niepożądane smaczki zamaskować.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 22 Październik 2014, 21:03:42
Dziś z 17 gr otrzymałem 28 gram naparu. Espresso było słodkie co mnie bardzo miło zaskoczyło. Nigdy wcześniej ani u siebie ani w rożnych kafejkach nie doświadczyłem takiego smaku. Oby jutro udało się powtórzyć to samo.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Październik 2014, 21:10:51
No i to są w końcu konkretne i dobre wyniki. Jeszcze powiedz że syrop płynął z wylewki.
Jak jutro to powtórzysz - tylko młynka nie reguluj - to ja bym wtedy ciut młynek na następny strzał rozkręcił. Tak z ćwierć obrotu.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 22 Październik 2014, 21:14:42
Tak z wylewki płynie taka maź a nie jak wcześniej lurowaty strumień. Mam wrażenie że przykręcając młynek dopiero po kilku mieleniach dochodzi do takiego ustawienia. Czyli przykręcam robię z 3-4 espresso i dopiero wtedy oceniam efekt. Póki co zastosuję się do Twojego zalecenia aby go odkręcić o jeden obrót.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 22 Październik 2014, 21:16:42
@manfred - :brawa: witamy w klubie - teraz Wiesz o czym wszyscy lub większość pisze ("14 cytryn" znika na zawsze  :ups: )
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 22 Październik 2014, 21:18:46
Najgorsze jest to że łapię się na tym iż coraz mniej mleka kupuję :-)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 22 Październik 2014, 21:22:21
Nie wiem, czy Cię pocieszę, ale ja z mlekiem już robię kawy tylko dla znajomych, nawet Ropucha pija głównie espresso (a kupiłem DB z myślą o mleku i kawach "dla niej" :lol2: )
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Październik 2014, 21:23:27
Ale ja pisałem o ćwierć obrotu.

Mi i tak się podoba to że takiej ambrozji nie piłeś w knajpie. ;)

Nie dość że mniej mleka to i do kafejek chodzić nie będziesz.

Na jakiej kawie teraz pracujesz?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 22 Październik 2014, 21:25:42
i do kafejek chodzić nie będziesz
stajemy się "domatorami" ...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 22 Październik 2014, 21:28:08
Na jakiej kawie teraz pracujesz?
Brasil Bahia Fazenda Progresso od Gorana
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Październik 2014, 21:28:12
Zaraz będzie wątek: "Jakie kapcie na zimę do espresso przed kominkiem".

Człowiek dziczeje, ludzi nie widzi, tylko kawę żlopie.

Faktycznie ta Brazylia jest fajnie słodka. Mi taką pomarańczową słodyczą zalatuje. I coś z migdałów w aromacie.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Edwin Jagger w 22 Październik 2014, 21:32:05
Trzeba będzie robić kawowe ustawki. Coś jak Fight Club  :smiech:
Co by człek nie zdziczał.

PS

Manfred a ile to wyszło ml?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 22 Październik 2014, 23:14:20
Ja nie wiem o co chodzi, drugie espresso z Julki zawsze lepsze.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Październik 2014, 23:18:34
Ja nie wiem o co chodzi, drugie espresso z Julki zawsze lepsze.

Akurat to jest reguła.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 23 Październik 2014, 05:59:06
Manfred a ile to wyszło ml?
Ja już nie patrzę na  ml. tylko na wagę jest mi to zdecydowanie łatwiej kontrolować.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 23 Październik 2014, 09:51:14
Ja nie wiem o co chodzi, drugie espresso z Julki zawsze lepsze.

Akurat to jest reguła.

Pytanie tylko czemu? Stabilnosc temperatury, inna temperatura zaparzania czy co?

A co do ml ja tez ich nie mierze, najwazniejsza to waga.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 23 Październik 2014, 10:47:40
Czemu? Bo w trakcie pierwszego shota, maszyna się rozgrzewa, stabilizuje. Podobnie jest z innymi maszynami... Np. z piecami do palenia kawy.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Poe w 03 Grudzień 2014, 17:40:36
Weigh Your Espresso (http://www.youtube.com/watch?v=UI_W7GfKZSQ#ws)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 17:45:36
O czym mówią?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Poe w 03 Grudzień 2014, 18:10:10
Ogólnikowo, bez szczegółów - możesz sobie o kant dupy potłuc dobrą dozę i czas jeśli przy tym nie otrzymujesz prawidłowej wagi.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 21:02:30
Dla mnie już od dawna najważniejsza jest waga i  kolor kształt strumienia, który wypływa z wylewki. Resztę mam gdzieś. Oczywiście staram się doze w przybliżeniu mieć taką samą.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Poe w 03 Grudzień 2014, 21:09:02
Czyli prawidłowo :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Grudzień 2014, 21:20:45
Czas ekstrakcji też ma duże znaczenie.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 21:22:27
Niby czemu? Jeśli osiągam wagę zbliżona do prawidłowej i oceniam strumień to co mi po czasie?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 03 Grudzień 2014, 21:37:52
Ee nie tak - wagę masz osiągnąć w określonym czasie. Tym większym im kawa lepsza, ale optimum to te 25 s.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Grudzień 2014, 21:38:12
Niby czemu? Jeśli osiągam wagę zbliżona do prawidłowej i oceniam strumień to co mi po czasie?

I nie ma różnicy w smaku przy ekstrakcjach trwających 15 lub 40 sekund?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 21:41:29
I nie ma różnicy w smaku przy ekstrakcjach trwających 15 lub 40 sekund?

A czy strumień jest taki sam w przypadku 15 i 40 sekund?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Grudzień 2014, 22:07:09
Niby proste pytanie zadałem :o.
A co do Twojego pytania, to nie wiem. Staram się robić espresso w prawidłowym czasie.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 03 Grudzień 2014, 22:09:28
Tylko jaki jest prawidłowy czas? Raz będzie to 20s a raz 30.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 22:10:59
A co do Twojego pytania, to nie wiem. Staram się robić espresso w prawidłowym czasie.

No i chwała bohaterom a ja poszedłem krok dalej i
możesz sobie o kant dupy potłuc dobrą dozę i czas jeśli przy tym nie otrzymujesz prawidłowej wagi
i na wadze własnie się skupiam jako najważniejszym czynniku.  Trochę nie na miejscu jest mi tu pisać o czasie 40 s dla espresso   :nienie:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Poe w 03 Grudzień 2014, 22:31:16
Wszystko powinno być prawidłowo - czas, doza i waga. Zachwianie któregoś czynnika da jakieś negatywne efekty. I tyle.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 22:34:10
Wszystko powinno być prawidłowo - czas, doza i waga. Zachwianie któregoś czynnika da jakieś negatywne efekty. I tyle.

Zaniechanie któregoś z czynników jeśli da mi negatywne efekty powoduje to, że wyciągam mleko z lodówki z dzbankiem a wtedy nie ma bata negatywne efekty zmieniam na pozytywną rozetę.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Grudzień 2014, 22:40:10
No i chwała bohaterom a ja poszedłem krok dalej i

Jednak szkoda, że to zrobiłeś. Jedną nogą byłeś nad grobem, a drugą na skórce od banana :).

Tylko jaki jest prawidłowy czas? Raz będzie to 20s a raz 30.

22 - 28 sekund.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 03 Grudzień 2014, 22:47:58
Ale to nie jest reguła. Skąd wziąłeś  ten zakres?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Poe w 03 Grudzień 2014, 22:51:53
No i chwała bohaterom a ja poszedłem krok dalej i

Jednak szkoda, że to zrobiłeś. Jedną nogą byłeś nad grobem, a drugą na skórce od banana :).


:-D :-D
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Grudzień 2014, 22:56:40
Jednak szkoda, że to zrobiłeś. Jedną nogą byłeś nad grobem, a drugą na skórce od banana .
:-\ no tak było wpadłem raz do grobu jak byłem mały oj bardzo mały.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Grudzień 2014, 23:01:41
Z życia można powiedzieć. Jakąś skandynawską kawę i niektóre dripowe parzyłem przez ponad 30 sekund, ale to były rzadsze przypadki. Mój standard jest w okolicach 25 sekund, zwykle trochę dłużej.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 04 Grudzień 2014, 12:01:06
A niektóre palarnie dają wskazówki żeby np mieć 17g ziarna, 34 g espresso w czasie 27sek, ale jak chcesz żeby więcej było takich to a takich smaków to zostaw pierwsze 2 parametry a czas zmień na 34 sekundy.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Poe w 04 Grudzień 2014, 13:22:26
A niektóre palarnie dają wskazówki żeby np mieć 17g ziarna, 34 g espresso w czasie 27sek, ale jak chcesz żeby więcej było takich to a takich smaków to zostaw pierwsze 2 parametry a czas zmień na 34 sekundy.
Mam wrażenie, że z brytyjskich ziaren znalazłeś takie info? :P
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 04 Grudzień 2014, 14:22:53
Off-Topic:
:diabelek: bo brytyjskie ziarna się dobrze przygotowuje ;)

do młynka niedługo trafi coś co google translator przedstawia jako
"Ciasto owocowe aromaty doprowadzić do daty i suszonych wiśni słodyczy.Syropowaty odczucie w ustach poprzedza nugat migdałowy do końca."
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 04 Grudzień 2014, 15:55:11
Ogólnikowo, bez szczegółów - możesz sobie o kant dupy potłuc dobrą dozę i czas jeśli przy tym nie otrzymujesz prawidłowej wagi.

Poe, czy mówisz o tym 60-40 ?


(http://farm1.static.flickr.com/146/346070501_5d82e48b2b_o.gif)

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Grudzień 2014, 15:10:10
Nie podobają mi się próby zastąpienia klasycznego espresso - 7 g/25 s/25 ml, wagowym odpowiednikiem - X g/2 x X ml/ 25 s (X = g).
Do samego ważenia espresso oczywiście nic nie mam. To najbardziej wiarygodny sposób na sprawdzenie poprawności i powtarzalności procesu jego przyrządzania. Chodzi mi o próbę zmiany definicji espresso, która jest znana od lat, ustalona kulturą i tradycją. Dla nowszej, wagowo ocenianej formy kawowego naparu, można przecież znaleźć inne określenie, zamiast podkradać/korzystać ze znanej już i zdefiniowanej nazwy. Także sugerować, że się odchodzi od objętościowego oceniania espresso. Nie ma od czego odchodzić, bo definicja espresso jest jaka jest - 7 g/25 s/25 ml i się nie zmieni. Pewnie korzystanie z powszechnie znanej nazwy jest łatwiejsze od popularyzowania nowej. Ale, obrazowo można to przedstawić, do wchodzenie w czyjeś ubranie. A w cudzych gaciach, nie każdy chce paradować, może czuć do nich obrzydzenie.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 06 Grudzień 2014, 15:16:00
Podejrzewam, że to trzecia fala wymusiła traktowanie espresso gramami...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 06 Grudzień 2014, 15:38:00
Ja tam nic nie ważę:-)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 06 Grudzień 2014, 16:02:06
Nie podobają mi się próby zastąpienia klasycznego espresso - 7 g/25 s/25 ml, wagowym odpowiednikiem - X g/2 x X ml/ 25 s (X = g).
Do samego ważenia espresso oczywiście nic nie mam. To najbardziej wiarygodny sposób na sprawdzenie poprawności i powtarzalności procesu jego przyrządzania. Chodzi mi o próbę zmiany definicji espresso, która jest znana od lat, ustalona kulturą i tradycją. Dla nowszej, wagowo ocenianej formy kawowego naparu, można przecież znaleźć inne określenie, zamiast podkradać/korzystać ze znanej już i zdefiniowanej nazwy. Także sugerować, że się odchodzi od objętościowego oceniania espresso. Nie ma od czego odchodzić, bo definicja espresso jest jaka jest - 7 g/25 s/25 ml i się nie zmieni. Pewnie korzystanie z powszechnie znanej nazwy jest łatwiejsze od popularyzowania nowej. Ale, obrazowo można to przedstawić, do wchodzenie w czyjeś ubranie. A w cudzych gaciach, nie każdy chce paradować, może czuć do nich obrzydzenie.


Ja nie potrafię zrobić espresso z 7g /25s. Wynika z tego, że nie mam odpowiedniego sitka, ekspresu i umiejętności ?! Mnie ratuje, ważenie naparu.
Życie idzie do przodu. Czas zmienić definicję ;) A zdaje się, że mówimy o tym jak zrobić dobre espresso. U mnie działa ta ocena: strumienia, czasu i wagi.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Grudzień 2014, 16:04:58
strumienia, czasu i wagi.

Na zabój będę tego bronił.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 06 Grudzień 2014, 16:09:30
A ja tak i po jakimśtam doświadczeniu z jedną i drugą szkołą uważam, że ta włoska jest nieprecyzyjna i gorsza - zarówno w kwestii smakowej jak i powtarzalnościowej. A o dobrym kwaśnym espro przy włoskiej szkole można zapomnieć. Ta szkoła sprawdza się jedynie (dla mnie) dla typowego ciemnopalonego espresso.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Grudzień 2014, 18:38:32
Czas zmienić definicję

Ale definicję może zmienić jej twórca.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 06 Grudzień 2014, 18:43:59
Wątek jest o tym jaką wagę uzyskujemy przy dobrym espresso ?! Bo dyskusja idzie poza temat.
A zatem, idę do ekspresu ciśnieniowego degustować napar o wadze 38g. Z definicji nie espresso ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Grudzień 2014, 19:04:50
Wątek jest o tym jaką wagę uzyskujemy przy dobrym espresso ?!
No właśnie - espresso. Na mnie nie masz się co obruszać. Nie podoba mi się tylko przerabianie czyjejś własności intelektualnej na swoje kopyto.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Grudzień 2014, 19:05:01
napar o wadze 38g
Za dużo tych gramów ja tam na 30 g zawsze sie nastawiam.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 06 Grudzień 2014, 19:16:04
Ale te tradycyjne espresso 7/25/25 może ważyć 14-25g w zależności od kawy. Te z kiepską cremą ważą więcej te z grubą mniej.
Nie kruszyłbym kopii o nazwę. Bo jak zrobię kawkę 7/25/25 ale w temperaturze 90C to też już nie espresso.
Jaką nazwę proponujesz? Bo powiedzieć że coś jest złe dla samego powiedzenia mnie nie przekonuje.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Grudzień 2014, 19:22:40
Najlepiej ekspresso ;).
A nazwij to sobie jak chcesz, przecież nie o to mi chodziło. A jeżeli spełnisz normy podanej w powyższej tabelce, to możesz zrobić i pół litra, i to też według niej będzie espresso.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: KrzychK w 06 Grudzień 2014, 19:24:37
gramatura, czas, objętość jest dla mnie.
Modnisie niech sobie ważą  :jezyk: a potem się kłócą czy 27g czy 38g  :evil:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 06 Grudzień 2014, 19:34:18
Wątek jest o tym jaką wagę uzyskujemy przy dobrym espresso ?!
No właśnie - espresso. Na mnie nie masz się co obruszać. Nie podoba mi się tylko przerabianie czyjejś własności intelektualnej na swoje kopyto.

Nie obruszam się, proszę nie przypisuj mi intencji czy stanów. Wystarczy, zapytać. Nie mam intencji przerabiania.
Piszę w wątku, o naparze jaki uzyskujemy z maszyn do robienia espresso.
Czy chodzi Ci o własność intelektualna do sposobu uzyskiwania espresso ? Czy do nazywania określonego naparu, espresso ?! Chodzi Ci o opis charakterystyki espresso przez Narodowy Instytut Włoskiego Espresso ? Jak nazwa wskazuje chodzi o włoskie espresso, a zatem mogę stosować nazwę polskie espresso ma ratio 40-60%  :smiech:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Grudzień 2014, 19:41:47
Widać się nie zrozumiemy.
mogę stosować nazwę polskie espresso ma ratio 40-60% 
Polskie espresso to się w szklance parzy ;).
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 06 Grudzień 2014, 19:52:29
Tylko o jakiej wadze mówimy  :ups:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Grudzień 2014, 19:58:21
Dajcie już spokój bo sie bagno robi co jeden to mądrzejszy
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 06 Grudzień 2014, 20:55:10
Dojdziemy do geniusza.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 06 Grudzień 2014, 21:45:50
Chodzi o to, żeby nie nazywać tej regółki wagowej, definicją espresso.
Bo definicja espresso odnosi się do objętości naparu, nie do wagi.
To wszystko.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Grudzień 2014, 21:46:56
To jak mamy to nazywać ?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 06 Grudzień 2014, 21:51:14
Jak chcesz, ale nie "definicja espresso".
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Grudzień 2014, 21:54:35
To ja będę nazywał osserpse  Może być ?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 06 Grudzień 2014, 22:08:32
Ot.
Manfred - jak w końcu trafię do Zakopanego to chcę z tobą obalić conieco i skakać przez ognisko ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Grudzień 2014, 22:15:19
Zapraszam ;-)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 10 Grudzień 2014, 21:07:28
Ilość kawy 20g (podwójne sitko), czas ekstrakcji 25s, 60ml objętościowo, waga 44g. Mieszanka pod espresso, E61 od Antonia.
Chciałbym więcej słodyczy :) Proszę doradźcie. Już 4 espresso piję  :ogien:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 10 Grudzień 2014, 21:11:32
Uzyskaj po 25 sekundach 36-38g powinno być słodsze :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 10 Grudzień 2014, 21:13:12
20g (podwójne sitko), czas ekstrakcji 25s, 60ml objętościowo, waga 44g.

Wg mnie chyba za dużo tych gramów. Ja przynajmniej przy takiej dozie zjechałbym z gramami do 30-35.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 10 Grudzień 2014, 21:22:58
Ale czy wcześniej kończyć na 20s, czy grubiej zmielić ?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 10 Grudzień 2014, 21:24:20
Mielić musisz drobniej, nie grubiej :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 10 Grudzień 2014, 21:27:35
Ale czy wcześniej kończyć na 20s, czy grubiej zmielić ?

Czas stały, siła nacisku stała a mielimy drobniej. Jak w miarę wyjdzie to potem można kombinować z czasem siłą ubicia i takie tam.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 11 Grudzień 2014, 12:21:39
Jak schodzę z gramami do 32-36g nie mam 30 ml - objętościowo. Jak tu zgrać te parametry ?
A smak w obu przypadkach (44g;32g), nie jest tym co bym oczekiwał ...
Raz za gorzko, raz za papierowo ... Walka trwa.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 11 Grudzień 2014, 13:57:27
Nie sugeruj się wielkością w ml. Jak jest za gorzko czy papierowo jak to nazwałeś to popracuj nad temperaturą.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Grudzień 2014, 14:18:29
Jak schodzę z gramami do 32-36g nie mam 30 ml - objętościowo.

1 g espresso ≠ 1 ml espresso
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 11 Grudzień 2014, 14:30:52
nie ma bata 1g kawy da wiecej ml.
Chyba ze nie ma lekkiej cremy w ekstrakcie, ale wtedy to tez cudow nie ma gestosc miodu to 1.4g na ml.
A tu z obliczen by wynikalo 1.2, taki mieszanka miodu z woda :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mmorka w 11 Grudzień 2014, 14:52:25
Ws - oj nie
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Grudzień 2014, 14:59:00
Dlaczego oj nie?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 11 Grudzień 2014, 14:59:47
Teraz już nie mogę się zdecydować. Wcześniej byłem w gramach i czasie, 23-25s dawało mi około 40g naparu.
Czyli muszę porzucić drogę objętościową. Albo tylko nią się kierować w zadanym czasie.
Przy 36g mam 22 ml. Obniżę temperaturę.
Biorąc przelicznik Lucasd będzie dla 30ml/42g ?!
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 11 Grudzień 2014, 16:14:34
IMOmasz zly pomiar objetosci.

Jakbys wyciskal miod to bys tyle mial (31g na 22 ml). A przeciez tego nie robisz.
Kawa z creme ma mniejsza gestosc. Rzeczywiscie moze byc nawet  40g->60ml (duzo creme)

 Sprawdz pomiar na czystej wodzie, gdzie 1g rowna sie 1ml.


Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 11 Grudzień 2014, 16:17:37
Bo ja mierzę z cremą, gdybym mierzył bez, pewnie miałbym więcej ml. Chyba tutaj "tkwi haczyk".
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: MaciejF w 24 Grudzień 2014, 08:44:48
Nie wiem czy na tym można polegać ale w końcu wychodzi mi idealne ciasteczko przy czym teraz kawa wypływa za szybko... Drobnej mielić? Bardziej ubić?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Grudzień 2014, 08:54:02
Ubicie stałe non stop. Taka sama doza. Regulacja mieleniem. A przeczytałeś ten watek cały?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Styczeń 2015, 12:29:50
Filiżanka Duka. Wygodna dla tych, którzy chcą znać wagę espresso, a zapomną wytarować wagę.

(http://images69.fotosik.pl/507/55de160864db17fa.jpg)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: dowicz w 04 Marzec 2015, 11:49:46
Trochę włączę się do lekko odłożonego na bok wątku.

Niedawno byłem na szkoleniu Home barista u Pawła Trzcińskiego i tam po raz pierwszy spotkałem się z ważeniem espresso.

Gdy ćwiczyliśmy mieliśmy następujące proporcje: 18.6 g kawy w PF, a potem ok. 14 g ekstraktu na filiżankę (to daje Brew ratio 66% jeśli dobrze liczę) i espresso z mid roasted wychodziło świetnie i nawet nie mierzyliśmy objętości naparu. Było czuć taką przyjemną kwaskowatość owocową (aromat tej kawy) i zbalansowaną goryczkę. Jednym słowem Super.

Na razie w domu tego nie mogę zastosować, ponieważ czekam na przesyłkę w której będzie waga, z dokładnością do 0,1 g
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 04 Marzec 2015, 12:13:30
Często przy specialty i jaśniej palonych idzie się w stronę ristretto bardziej
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: KiT w 04 Marzec 2015, 12:20:03
A czy na podstawie proporcji pomiędzy wagą a objętością roztworu  espresso można wnioskować o wieku lub jakości ziaren?

(http://www.home-barista.com/forums/userpix/2_extractionratios_sm_1.png)
źródło HB  Brewing ratios for espresso beverages
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 04 Marzec 2015, 12:24:40
z 18g - 14g w filiżance, nie za mało?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: KiT w 04 Marzec 2015, 12:31:53
jak to miało być ristretto to 132% nie brzmi źle..

liczysz waga użytej kawy / wagę naparu.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 04 Marzec 2015, 12:36:50
Dowicz - napisz jeszcze proszę w jakim czasie to 14g zostało osiągnięte w fliżance ?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: wyspiarz w 04 Marzec 2015, 12:59:07
Filiżanka Duka. Wygodna dla tych, którzy chcą znać wagę espresso, a zapomną wytarować wagę.

(http://images69.fotosik.pl/507/55de160864db17fa.jpg)


hehe tez mam te filiżanki, niestety poza ładnym wyglądem picie z nich to ciut pomyłka xD

mi się bardzo podobają TE i są MEGA wygodne w użytkowaniu tylko kurde cena mnie ZAWSZE odstrasza nawet, żeby sobie jedną kupić :) http://madeinusa.com.pl/media/products/6ff3c5544535c4e40f698559edfecfea/images/thumbnail/big_villeroy-boch-new_wave_set_for_two.jpg?lm=1380651611 (http://madeinusa.com.pl/media/products/6ff3c5544535c4e40f698559edfecfea/images/thumbnail/big_villeroy-boch-new_wave_set_for_two.jpg?lm=1380651611)

pzdr. Łukasz
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 04 Marzec 2015, 13:16:04
z 18g - 14g w filiżance, nie za mało?
W jednej z dwóch chyba.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 04 Marzec 2015, 13:43:30
z 18g - 14g w filiżance, nie za mało?
W jednej z dwóch chyba.

A to to by się zgadzało :)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: dowicz w 04 Marzec 2015, 19:26:56
To były oczywiście dwie filiżanki espresso. Tak też liczyłem Brew ratio.

Ani objętości, ani czasu nie liczyliśmy. Zdziwiłem się, ponieważ wszędzie właśnie wcześniej czytałem o ~25 ml w 25 - 30 s, a tutaj nie było brane pod uwagę ani jedno, ani drugie. Oczywiście tak na wyczucie to mniej więcej tyle to trwało i objętość wyglądała na standardowe espresso, ale nie to było kryterium, kiedy przerwać ekstrakcję. Dlatego sam się zdziwiłem i tym zadziwieniem dzielę się z wami.

Wydaje się, że Paweł zna się na rzeczy i na moje pytanie o czas i objętość powiedział krótko, że dziś coraz bardziej odbiega się od tych kryteriów.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: pomm w 04 Marzec 2015, 19:30:28
A to nie jest tak, że czas jest z grubsza podobny, tylko manipulowane (częściej zmniejszane) jest brew ratio?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 04 Marzec 2015, 20:06:41
To były oczywiście dwie filiżanki espresso. Tak też liczyłem Brew ratio.

Ani objętości, ani czasu nie liczyliśmy. Zdziwiłem się, ponieważ wszędzie właśnie wcześniej czytałem o ~25 ml w 25 - 30 s, a tutaj nie było brane pod uwagę ani jedno, ani drugie. Oczywiście tak na wyczucie to mniej więcej tyle to trwało i objętość wyglądała na standardowe espresso, ale nie to było kryterium, kiedy przerwać ekstrakcję. Dlatego sam się zdziwiłem i tym zadziwieniem dzielę się z wami.

Wydaje się, że Paweł zna się na rzeczy i na moje pytanie o czas i objętość powiedział krótko, że dziś coraz bardziej odbiega się od tych kryteriów.

Objetosc jest zmienna i praktycznie nieistotna. To tak jakbys nalewal piwo w barze na podstawie gdzie jest piana. Jak sie pieni to dostaniesz 300g piwa, a jak nie to 600g ;)

Czas optymalny ekstrakcji to okolo 25sekund, doliczyc do tego trzeba preinfuzje do 10sekund.

Co do kawy ristretto moze byc ratunkiem jak nie mozna poprawic ekstrakcji, bo znawcy twierdza ze 16% ristretto jest dobre, a strefa ekstrakcji 17-18.9% jest martwa strefa. Ale tego bez refraktometru i wagi nie sprawdzisz...
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: WS w 04 Marzec 2015, 20:21:55
Czas optymalny ekstrakcji to okolo 25sekund, doliczyc do tego trzeba preinfuzje do 10sekund.
35 sekund? Z mocno paloną włoską kawą lekko nie będzie :).
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 04 Marzec 2015, 20:31:50
To były oczywiście dwie filiżanki espresso. Tak też liczyłem Brew ratio.

Ani objętości, ani czasu nie liczyliśmy. Zdziwiłem się, ponieważ wszędzie właśnie wcześniej czytałem o ~25 ml w 25 - 30 s, a tutaj nie było brane pod uwagę ani jedno, ani drugie. Oczywiście tak na wyczucie to mniej więcej tyle to trwało i objętość wyglądała na standardowe espresso, ale nie to było kryterium, kiedy przerwać ekstrakcję. Dlatego sam się zdziwiłem i tym zadziwieniem dzielę się z wami.

Wydaje się, że Paweł zna się na rzeczy i na moje pytanie o czas i objętość powiedział krótko, że dziś coraz bardziej odbiega się od tych kryteriów.

Objetosc jest zmienna i praktycznie nieistotna. To tak jakbys nalewal piwo w barze na podstawie gdzie jest piana. Jak sie pieni to dostaniesz 300g piwa, a jak nie to 600g ;)

Czas optymalny ekstrakcji to okolo 25sekund, doliczyc do tego trzeba preinfuzje do 10sekund.

Co do kawy ristretto moze byc ratunkiem jak nie mozna poprawic ekstrakcji, bo znawcy twierdza ze 16% ristretto jest dobre, a strefa ekstrakcji 17-18.9% jest martwa strefa. Ale tego bez refraktometru i wagi nie sprawdzisz...


Strefa ekstrakcji ? Chodzi o ilość naparu ?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 04 Marzec 2015, 22:21:20
Ekstrakcja to ilość kawy rozpuszczonej w wodzie.
Uznane optimum to około 20% masy kawy. Czyli jak mamy kawę warzącą 20g, to po optymalnej ekstrakcji powinno zostać 16g suchej kawy.
Można to zmierzyć refraktometrem, lub wysuszyć kawę i zważyć. Proste równanie daje zazwyczaj niższe wyniki, niż zawansowane użyte min. w VST mojo sofcie...

Da się to też oszacować smakiem. Np. mocne  Ristretto to zazwyczaj niska ekstrakcja, a lungo nad ekstrakcja. Dużo tu zależy od jakości młynka itp.
Więcej tu http://baristahustle.com/coffee-extraction-and-how-to-taste-it/ (http://baristahustle.com/coffee-extraction-and-how-to-taste-it/)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: M w 04 Marzec 2015, 22:52:09
Czy ważenia espresso nie można sprowadzić do mierzenia ilości wody dozowanej przez przepływomierz?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 04 Marzec 2015, 23:20:40
Czy ważenia espresso nie można sprowadzić do mierzenia ilości wody dozowanej przez przepływomierz?
To zadziała, pomijając szczegół że ciacho zabiera x gram wody. Standard to 1.2 masy kawy.
 A przynajmniej mi nie zawsze ciastko jest tak samo mokre/ suche.

Aczkolwiek metody wolumetryczne (funkcja ekspresu) są bardziej powtarzalne, niż mistrz baristów. Trzeba dobrać tylko zmielenie
tak by czas ekstrakcji był OK.  Ale takie funkcje mają tylko barowe ekspresy zazwyczaj, domowe raczej nie...

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: M w 04 Marzec 2015, 23:59:14
Ale takie funkcje mają tylko barowe ekspresy zazwyczaj, domowe raczej nie...
Na szczęście nie ma zakazu i właśnie taki trzymam na blacie ;)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 28 Marzec 2019, 19:08:14
Postanowiłem tutaj zamieścić wpis.

Otóż po kilkudziesięciu próbach :sciana: w końcu się udało  :taniec:!!! Postawiłem sobie za cel, że zrobię idealne espresso (no prawie) na pojedynczym sitku :smiech: Przez ponad 3-y godziny tarłem papierem ściernym i dorobiłem "tamper" o średnicy 41,4mm, na razie z plastiku :NO: Do dyspozycji miałem sito IMS 7/9, 7g kawy Kafejeto bajstruk (wypał 01.03.2019) i uzyskałem napar o wadze 14,7g w czasie 25s!!! Espresso w smaku? Najlepsze jakie dotąd zrobiłem! Do mojego samozadowolenia, proszę od Was o komentarze uznania  :poklon:, innych nie przyjmuję  8)
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 28 Marzec 2019, 20:00:59
Jesteś genialny.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 28 Marzec 2019, 20:08:03
Gratuluję cierpliwości. Ja odłożyłem IMS The single na dno pudełka z kawowym sprzętem po pierwszych dwóch nieudanych próbach i już nigdy nie użyłem. Jaki cel przyświeca Ci w używaniu pojedynczego sitka?

Marek.

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 28 Marzec 2019, 20:37:26
@V2espresso dzięki, ale bez przesady.

@Miklas jak robiłem espresso na kolbie z dwiema wylewkami, to przy teście monety musiałem zapakować 17-18g kawy w podwójne sito IMS 12/18 i w finale mi nie smakowało. Myślę, że espresso powinno mieć ok. 7g, wtedy jest optymalne smakowo, przynajmniej dla mnie. IMS the single jest ciekawe, kiedyś wypróbuję, jak i VST 7. Mam jeszcze pojedyncze sito LF, krótszy lej i większa średnica otworów od IMS 7/9, w konsekwencji uzysk naparu jest sporo większy przy takich samych ustawieniach młyna.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 28 Marzec 2019, 20:38:45
Chyba błądzisz, ale najważniejsze, że Ci smakuje

Marek.

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 28 Marzec 2019, 20:44:14
Co masz na myśli?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 28 Marzec 2019, 20:46:02
A tam błądzi. Espresso 7g, do tego zaraz można doprawić kawką z ap z 6 ziarenek dopiero co wypaloną na iKawa jak Tim i git.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 28 Marzec 2019, 21:05:04
@Miklas jak The Single się u Ciebie tylko kurzy, to może byśmy wymiankę poczynili, proponuję 4-y oryginalne porcelanowe filiżanki do espresso ze spodkami Pellini?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 28 Marzec 2019, 21:06:05
Co masz na myśli?
To, że Ci podwójne espresso nie smakuje, coś robisz nie tak, błądzisz.

Sitko sprzedałem jakiś czas temu. Nie pamiętam, komuś z forum. W prywatnych wiadomościach ostrzegałem, że pojedyncze sitka są bez sensu, ale kolega, któremu sprzedałem nie wierzył. Po czasie napisał, że miałem rację.

Marek.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 28 Marzec 2019, 21:12:10
IMS The single
To nie jest The Single. To jest zupełnie inne sitko IMS, trochę podobne do sitka VST.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 28 Marzec 2019, 21:19:52
@Miklas po prostu jest dla mnie za intensywne w smaku. Może z czasem moje podniebie ewoluuje i dojrzeje do double, a potem i do triple. Może będzie zainteresowany wymianą, jak nie używa?

@Krakus możesz jaśniej? Bo na zdjęciach VST 7 jest bardziej podobne do pojedynczego sitka LaMa.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 28 Marzec 2019, 21:46:36




Sitko sprzedałem jakiś czas temu. Nie pamiętam, komuś z forum. W prywatnych wiadomościach ostrzegałem, że pojedyncze sitka są bez sensu, ale kolega, któremu sprzedałem nie wierzył. Po czasie napisał, że miałem rację.


Współczuję przykrych doświadczeń z pojedynczym sitkiem.
Za taki stan rzeczy wiń przedewszystkim   siebie a nie pojedyncze sitko.
Jest to mniej prawdopodobne, winowajcą może być budową ekspresu.
Są też pewne narzędzia które ułatwiają ekstrakcję na stosunkowo mało gramowym wsadzie, lecz to wszytko opisać tak, żeby było zrozumiale jest praktycznie niewykonalne, gdyż wyniknie problem z weryfikacją.




Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 28 Marzec 2019, 21:52:27
Masz rację.

Marek.

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 28 Marzec 2019, 22:14:19


po prostu jest dla mnie za intensywne w smaku. Może z czasem moje podniebie ewoluuje i dojrzeje do double, a potem i do triple. Może będzie zainteresowany wymianą, jak nie używa?


Ciesz się z takiego stanu w jakim teraz jesteś, bo gdy będziesz pił potrójne porcje ze smakiem, do dzisiejszego dnia nigdy nie wrócisz. Ja osobiście bardzo się tego boję.
Nie mam pewności, czy moje obawy są w jakimś stopniu uzasadnione. Mimo to wolę zapobiegać...



Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 28 Marzec 2019, 23:17:16
możesz jaśniej?
Są dwa kształty sitek pojedynczych IMS. Albo sławetne The Single patrz tutaj (https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS-The-Single-sitko-o-pojemnosci-7%2C5-g/1890), albo z innej serii takie (https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS-Pojedyncze-sitko-68-g/841), przypominające trochę VST. Mam tylko wątpliwości, czy w tym drugim można sypać kawę tylko do węższej części.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: piomic w 29 Marzec 2019, 06:21:53
Może czasem przeczytaj co piszesz.

3-y

Trzy-y?

4-y

Cztery-y?

Co Ty masz z tymi -y?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 29 Marzec 2019, 07:05:07
Masz rację @piomic, niepoprawne językowo. Dzięki za zwócenie uwagi.

@Krakus pierwszy link: @Miklas takie miał. Drugi - mam ja, tylko o większe pojemności.Chodziło mi o takie, gdzie dolny lej jest połączeny z górną częścią pod kątem prostym, jak w sitku LaMy, wtedy ubijasz ok. 7g kawy tamperem o średnicy ok. 41mm tylko lej: posłużę się postem @Kekacz
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 29 Marzec 2019, 08:33:14
@abovo A IMS takie robi? Tu (http://www.imsfiltri.com/wp-content/uploads/2019/02/IMS-Competition-Catalogue.pdf) masz katalog IMS.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 29 Marzec 2019, 17:53:00
Dzięki @Krakus, wiem, że nie robią. Zadzwoniłem do palarni, aby na miejscu zrobili zdjęcia VST 7 i wygląda na to, że podobne jak IMS 7/9 (zaokrąglone zejście do leja  :-(). Pozostaje mi tylko sito LaMy/.

Ale co tam, cieszę się jak dziecko z robionego prawie referencyjnego espresso pod kątem gramatury. Oto dzisiejsza próba  kawka : ziarno CoffeeSite Quattro Grani Blend wypalone 5.03.2019, sito IMS 7/9, 7,3g kawy, czas ekstrakcji 25s, uzysk 15,2g  :taniec:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 29 Marzec 2019, 19:01:34
Jest radość, tygrys    :brawa:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 29 Marzec 2019, 19:18:43
Tygrys jak tygrys zawsze oko cieszy, dużo większą wartość dla uzyskanego smaku może  przedstawiać  kolor cremy. Opisz smak espresso @abovo


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 29 Marzec 2019, 19:56:53
Mam problem z kwiecistymi opisami doznań smakowych po wypiciu espresso. Podobno można ich (600-700) się nauczyć i rozróżniać. Ja oczywiście wyczuję czekoladę, orzechy, owoce, ziemistość z trzech kontynentów. Jeżeli mi espresso smakuje, to od jakiegoś czasu zapisuje kawy, oznaczam na plus  :taktak:, nie pasuje - na minus :nienie:
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 29 Marzec 2019, 20:37:20
@abovo Gdzie zdobyłeś swoje sitko?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 29 Marzec 2019, 20:56:25
Te, na którym teraz działam?  Czy masz na myśli LaMę?
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 29 Marzec 2019, 21:29:11
@abovo. Jestem pod wrażeniem.
Ja zanotowane mam wszystko w pamięci. Są to dwie "tabelki", pierwsza robione espresso na starszym sprzęcie, druga to na sprzęcie dużo lepszym.
Mimo, że ta pierwsza "tabelka"okazała się w pewnym sensie nie fer bo krzywdziła pewne ziarno ze względu na uzyskany smak, i tak wiele mnie nauczyła.

PS. Do nazewnictwa smaków wykorzystuję  swoją pamięć. Na niej  polegam w 100 %. Uważam, że takie podejście  w nazywaniu smaków stanowczo mi wystarcza.
Gdy trafi się espresso wybitne w smaku i tak nieprzejdzie niezauważone.










Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 30 Marzec 2019, 07:43:19
@abovo Doczytałem. Zdaje się, że problemem ze wszystkimi sitkam (LaMa, IMS, nie wiem czy też VST) jest to, że dolna część sitka jest stożkowa, nie cylindryczna. Uniemożliwia to zmienianie dozy, gdyż wymagałoby to użycia tamperów o różnych średnicach.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 30 Marzec 2019, 08:21:12
@Krakus teraz ok. Sito LaMy, jak dla mnie przy single espresso jest najlepsze. W/g mnie  (i tak chyba jest w LaMie) po ubiciu w leju kawy i zapięciu kolby ma "działać" test monety. Takie sito powinno być  indywidualnie dopasowane  do każdego prysznica. Inaczej należy pakować więcej gramów kawy. Jak chcesz tylko ok. 7g najgorsze jest to zaokrąglone połączenie góry sita z lejem u dwóch pozostałych firm, bo gdy nasypię mniej kawy, to porządnie nie ubiję tamperem. Jak - za dużo - pójdzie na boki  >:(
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 30 Marzec 2019, 08:46:08
@abovo A nie masz problemu ze stożkowym lejem w sitku LaMa przy innych dozach? Bo jak nasypiesz więcej albo mniej (wciąż w leju, nie ponad nim), to nie będzie Ci pasował tamper.

Co do testu monety, to sprawa jest dość skomplikowana. W prysznicach np. ECM sitko jest przymocowane wprost do prysznica. Tymczasem w grupie E61 odstęp od prysznica do sitka wynosi około 5mm. Zatem ilość wody nad ciastkiem w ECM jest o wiele mniejsza, niż w grupie E61.
Odstęp sitka od kawy musi być taki, aby kawa pęczniejąc pod wpływem wody nie dotknęła sitka, gdyż wtedy jest ściśnięta i przepływ wody przez nią jest o wiele wolniejszy.
Tytuł: Odp: Waga dobrego espresso
Wiadomość wysłana przez: abovo w 30 Marzec 2019, 09:49:12
@Krakus małe nieporozumienie, nie mam sita LaMy, tylko IMS7/9  do single espresso, które stwarza jeszcze większe problemy.
Masz rację z tymi przerwami, dlatego napisałem indywidualnym o dopasowaniu sita do prysznica.