Autor Wątek: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy  (Przeczytany 16859 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Październik 2018, 22:40:52 »
Jaka woda?

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Październik 2018, 23:55:23 »
Zawsze świeża i przepuszczona przez filtr Dafi/uni coś tam magnezowy

Offline Batonio Mężczyzna

    • ----
  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-01, 02; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK3, Wilfa Svart, Rhinowares Hand Coffee Grinder
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Październik 2018, 00:18:31 »
Jaka woda?
Minimum to z filtrów Bita, jeszcze lepiej filtry membranowe/odwrócona osmoza.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Październik 2018, 09:37:23 »
Kawy dają słomkowy/sianowy posmak.
Niedoparzone albo niedopalone. Jak długo trwa proces zaparzania? Stosujesz jakąś preinfuzję?

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Październik 2018, 09:55:10 »
Nie. Próbować zrobić ? I zamieszać jeszcze ?

Kawy z eurocafe.com.pl/PunktG/?palarnia-kawy-euro-cafe,1

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Październik 2018, 12:09:44 »
Minimum to z filtrów Bita, jeszcze lepiej filtry membranowe/odwrócona osmoza.
Bita Kojna? ;)

Wszystko zależy od wody w kranie. U mnie Brita daje okropne rezultaty (zbyt kwaśna woda / niski odczyn pH 6,4) , smaczniej już prosto z kranu pH 6,9 180 ppm. Jak ktoś ma wysokie pH w kranie to może będzie ok. U mnie sprawdzają się filtry BWT.

Kawy dają słomkowy/sianowy posma

Dla mnie, to też wygląda na niedoparzoną kawę.

Dobrze przed wsypaniem kawy, przelać gorącą wodą filtr papierowy.

Polecam preinfuzję, nalać wody 2,5 x waga przemiału i zostawić na ok. 40 sekund. Ewentualnie jeśli bez preinfuzji to drobniej zmielić. Powyżej 95 stopni nie polecam nalewać wody.
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2018, 12:18:40 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Październik 2018, 12:21:15 »
Ja tam mam zawsze jedną odpowiedź, zmielić drobniej ;)
Jak czasami widzę zdjęcia przemiałów na forum, to się zastawiam, jak to możliwe, że ludzie mielą tak grubo ;) To nic złego mielić drobno.

Ale... kawy z Burundi i Rwandy, są generalnie podobne. Z tego co kojarzę to obie są z obróbki mokrej, obie z tego samego regionu (sprawdź sobie na mapie gdzie jest Burundi gdzie Rwanda). Będą smakować podobnie. Chociaż tym smakiem nie powinno być siano ;). A ziemniaka nie czujesz?
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2018, 12:43:45 wysłana przez pj.w »

Offline burlap

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Październik 2018, 12:38:24 »
obie są z obórki
Hmm, nic dziwnego, że smakują sianem. ;)

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Październik 2018, 12:44:17 »
Zachęcony dyskusją kupiłem OXO jako alternatywę dla V60 i prawdę mówiąc póki co czuję się troszeczkę rozczarowany. Oczywiście jestem świadom, że to pewnie po prostu trudne początki ale jednak. Skusił mnie teoretycznie prostszy proces, bo w sumie zalewamy 1 raz i wracamy po kilku minutach po kawę. Szybciej, prościej, bez wyciągania konewki. Tylko że przelanie filtra jest bardziej problematyczne, bo trwa dłużej z uwagi na mniejszy otwór odpływowy (a i obrażona konewka spogląda z satysfakcją jak próbuję to zrobić zwykłym czajnikiem :)). Preinfuzja to też dodatkowy proces którego producent nie przewidział. A sama kawa? No cóż, te same ziarna zaparzone chwile później w V60 smakują mi bardziej. Przy czym jestem świadom że to raczej rezultat tego że dopiero się uczę zaparzacza. Wniosek mało odkrywczy - uwaga i zaangażowanie w proces przygotowania kawy znacznie wpływa na jej smak. :D

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Październik 2018, 12:45:28 »
Jak czasami widzę zdjęcia przemiałów na forum, to się zastawiam, jak to możliwe, że ludzie mielą tak grubo

Ponoć między zmieleniem na 5, 10 i 15 nie czuć różnicy.. Ważny jest cały proces, preinfuzja powinna dać intensywniejszy smak. Ja bym szedł w stronę drobnego aż kawa nie będzie się robić gorzka i ciężka. Wtedy kawałeczek cofnąć i to powinno być idealne ustawienie.

@Hutriel
W takim zaparzaczu zdecydowanie drobniej powinieneś zmielić niż do v60, temperatura optymalna najprawdopodobniej też będzie wyższa niż w V60. Można bez preinfuzji, ale wtedy jeszcze trochę drobniej się mieli.
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2018, 13:12:47 wysłana przez krystians »

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Październik 2018, 13:50:08 »
W takim zaparzaczu zdecydowanie drobniej powinieneś zmielić niż do v60, temperatura optymalna najprawdopodobniej też będzie wyższa niż w V60. Można bez preinfuzji, ale wtedy jeszcze trochę drobniej się mieli.

O widzisz... to zawęża trochę obszar poszukiwań. :) Co nie zmienia faktu że ergonomię procesu zaparzania też będę musiał jakoś poprawić.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Październik 2018, 14:45:09 »
Drobniej, cieplej? Dlaczego tak, skoro i kawa bardziej się "moczy" i woda nie stygnie pod przykrywką? Pytam bez zaczepności, po prostu dla wiedzy.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Październik 2018, 15:21:41 »
Fakt , w sumie zależy to od kawy i przepisu wg któego ktoś zaparza w V60. Jednak z mojego doświadczenia zawsze trzeba mielić dość drobno do dripperów typu Melitta lub Kalita. W moim przypadku drobniej niż do V60. Czynników może być wiele od kształtu filtra, przez przepływ wody itd. Ja przeważnie w v60 stosuję temperatury między 91 a 94 stopni, a w kalicie i melicie stopień wyżej.

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Październik 2018, 19:47:22 »
Moczy, ale nie przepływa. Przepływ wody przez kawę ma duży wpływ na ekstrakcję.

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: zestaw dla początkującego -alternatywne parzenie kawy
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Październik 2018, 19:56:34 »


Jak czasami widzę zdjęcia przemiałów na forum, to się zastawiam, jak to możliwe, że ludzie mielą tak grubo ;) To nic złego mielić drobno.

W gorszych młynkach jest sporo pyłu i ciężko przy drobnym przemiale mieć stosunkowo krótki czas ekstrakcji. Robi się gorzko. Wtedy rozwiązaniem wydaje się grubsze mielenie, ale pyłu wtedy jest jeszcze więcej i czas przelania paradoksalnie się nie skraca. A później jest gruz i wymarzone 3 minuty. ;-)

Źródło: korzystalem z Hario Slim.

BTW, szwagier popatrzył jak przelewam i zaczął robić dripa na młynku ostrzowym. Mieli na pył jakąś marketową kawę pod espresso (włoszczyznę). Wychodzi mu z tego koncentrat, który rozcieńcza z wodą. Wbrew pozorom da się wypić.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi