Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1235903 razy)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6690 dnia: 03 Wrzesień 2024, 17:19:06 »
Te 40g to akurat wynikało z braku refleksu, mierzyłem w 1:2, 36g :)

Tak 30s od pierwszej kropli waga się aktywuje, chociaż mogłem zatrzymać na 27s bo wtedy dobiło 36g, natomiast całkowity czas ekstrakcji od włączenia pompy to jakieś 38s

Offline anderson

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6691 dnia: 03 Wrzesień 2024, 17:30:19 »
Te 40g to akurat wynikało z braku refleksu, mierzyłem w 1:2, 36g :)

Tak 30s od pierwszej kropli waga się aktywuje, chociaż mogłem zatrzymać na 27s bo wtedy dobiło 36g, natomiast całkowity czas ekstrakcji od włączenia pompy to jakieś 38s

Thx, postaram się jutro na 18g wstrzelić w takie parametry :D

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6692 dnia: 03 Wrzesień 2024, 18:03:10 »
Lewa strona leci szybciej niż prawa.
Przez całą ekstrakcję? Czasami tak jest, że za drobno zmielone, ale to na początku i pomimo dobrej dystrybucja.
Zmieniłem dwa oczka grubiej , dodałem gram aby wyszło 21g do filtra.
Do VST20?
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2024, 18:11:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline anderson

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6693 dnia: 03 Wrzesień 2024, 18:31:30 »
Lewa strona leci szybciej niż prawa.
Przez całą ekstrakcję? Czasami tak jest, że za drobno zmielone, ale to na początku i pomimo dobrej dystrybucja.
Zmieniłem dwa oczka grubiej , dodałem gram aby wyszło 21g do filtra.
Do VST20?


Tak, tylko na początku przes dosłownie sekundę / dwie.

VST 18 i 20g mam bez ścianek.


EDIT:

Nie mogłem się powstrzymać i zamieniłem sitko na 18g dzisiaj choć już od testowania jestem przepity kawą i nie odróżniam smaku  :D

Crema wyszła ładniejsza niż na 20g ale daleko do efektu @pawel890

18g in / 36g out / 29-30s całkowitego czasu od podniesienia dźwigni.

IMG_7345.jpg
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2024, 18:45:44 wysłana przez anderson »

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6694 dnia: 03 Wrzesień 2024, 19:05:26 »
Zmiel drobniej  :poklon: spróbuj dobic od 35s~ całkowitego czasu

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6695 dnia: 05 Wrzesień 2024, 06:17:10 »
@anderson
Czy po wypięciu pfa, po ekstrakcji masz odciśnięty prysznic na ciastku?
》tertium non datur《

Offline anderson

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6696 dnia: 05 Wrzesień 2024, 13:42:34 »
@anderson
Czy po wypięciu pfa, po ekstrakcji masz odciśnięty prysznic na ciastku?

Nie zdażyło się, zawsze ciastko wychodzi ładnie za 2 odbiciem, jest jednolite.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6697 dnia: 05 Wrzesień 2024, 14:57:42 »
@anderson
Czy po wypięciu pfa, po ekstrakcji masz odciśnięty prysznic na ciastku?

Nie zdażyło się
W takim razie, gdy sypiesz dozę powyżej gramatury danego sitka, to musisz bardzo drobno mielić, że ciastko nie dotyka prysznica. Jeszcze przy jasnym wypale, to rozumiem, ale przy ciemnym to dziwne, że nie masz odbicia prysznica.
》tertium non datur《

Offline anderson

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6698 dnia: 05 Wrzesień 2024, 15:22:11 »
@anderson
Czy po wypięciu pfa, po ekstrakcji masz odciśnięty prysznic na ciastku?

Nie zdażyło się
W takim razie, gdy sypiesz dozę powyżej gramatury danego sitka, to musisz bardzo drobno mielić, że ciastko nie dotyka prysznica. Jeszcze przy jasnym wypale, to rozumiem, ale przy ciemnym to dziwne, że nie masz odbicia prysznica.

Zrobię jutro zdjęcie, może jest ale źle to oceniam :D

Do sitka 20g sypię 21g a do 18g sypię 18.

Im więcej robię kawy tym mniej wiem. Staram się wyciągnąć idealny smak z obecnej kawy i delikatna zmiana na młynku powoduje, że czas ekstrakcji wacha się od 30 do 40s całkowitego czasu. Cały czas próbuję na 18g, na 20g tą Brazylię z robustą w sumie krótko testowałem.

Dalej nie wiem jakie sitko do jakiej kawy lepiej założyć i w jakim kierunku iść. Choć to też mocno subiektywna kwestia.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6699 dnia: 05 Wrzesień 2024, 15:29:02 »
Do sitka 20g sypię 21g a do 18g sypię 18.
A jaka jest różnica w stopniu mielenia?
Im więcej robię kawy tym mniej wiem.
Nie przejmuj się tym, wszyscy taka czują, chyba że będzie to omnipotentny kawosz 😁
》tertium non datur《

Offline anderson

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6700 dnia: 05 Wrzesień 2024, 15:43:31 »
Do sitka 20g sypię 21g a do 18g sypię 18.
A jaka jest różnica w stopniu mielenia?

Na 18g mam 2 stopnie drobniej ustawione niż na 20g aby utrzymać 1:2.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6701 dnia: 05 Wrzesień 2024, 15:56:43 »
Spróbuj na tym samym stopniu mielenia co 18g sitko wsypać 20g mielonki do VST20?
》tertium non datur《

Offline anderson

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6702 dnia: 06 Wrzesień 2024, 16:28:21 »
Spróbuj na tym samym stopniu mielenia co 18g sitko wsypać 20g mielonki do VST20?

Zostawiając ustawienia młynka na 20g wyszło 40s całkowitego czasu na ratio 1:2 także przestawiłem dwa oczka drobniej i wychodzi 1:2 w 26-27s.

Kolejna nurtująca mnie kwestia i ciemne miejsca na ciastku, widziałem na filmie, że znaczy to o przepaleniu kawy ? Jak widać ciemniejsze są tylko miejsca na dolnym rogu ciastka.

Jak to interpretować ? Ma to znaczenie ? Jeśli tak to jak to poprawić.


IMG_1347-min.jpeg
IMG_1348-min.jpeg

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6703 dnia: 06 Wrzesień 2024, 16:46:46 »
To są raczej miejsca gdzie woda nie wypłukała wszystkiego co mogła:)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6704 dnia: 06 Wrzesień 2024, 16:47:57 »
Zostawiając ustawienia młynka na 20g wyszło 40s całkowitego czasu na ratio 1:2 także przestawiłem dwa oczka drobniej i wychodzi 1:2 w 26-27s.
A nie grubiej?

Ciastko ze zdjęcia to z tej długiej ekstrakcji?
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi