Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1741101 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3509
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8070 dnia: 28 Sierpień 2024, 15:21:06 »
Na LR i płaskich 98mm HU, obserwacje podobne.
57 bardziej złożone, lżejsza, bardziej wyczuwalna kwaskowa nutka.
55 mocniej czekoladowo, a w zasadzie kakaowo.
Na płaskich żarnach widać wyraźniej, że 57 wymaga drobniejszego przemiału.

Offline Jarek T. Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Ekspres poszukiwany + Picopresso, Aeropress, V60, Bialetti 6tz
  • Młynek: Fellow Ode 2, Kinu, ZP6 Special, J-max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8071 dnia: 28 Sierpień 2024, 17:20:54 »
Obie kawy bardzo dobre, dosyć podobne, ale 57 nieco kwasniejsza.
Tak jakby 55 to Honduras, a 57 ta sama kawa plus dodatek jakieś Afryki.

Pierwszy raz piłem kawy od Antonio,  i jeśli te kawy wpasowują się w profil tej palarni to nie ostatni 😉

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8072 dnia: 28 Sierpień 2024, 18:12:07 »
A ziarna nie za świeże?
》tertium non datur《

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 608
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8073 dnia: 29 Sierpień 2024, 12:21:47 »
Ja tam się nie doktoryzuję jak poprzednicy :P i na wsi z prostej kawiareczki popijam pyszną Etiopię. Pyszności mówiac szczerze - co za bukiet smaków. Ale trzeba się dobrze wstrzelić z przemiałem, zeby nie była zbyt esencjcjonalna.

Do tej pory w kawiarce pijałem raczej średnio palno blendy, ostatnio wypiłem paczkę RED'a (zakup w lipcu) - który wydął mi się jednak sporo mocniej wypalony niż to drzewiej bywało. Prawda li to @Antonio że tereaz jest palona ciut ciemniej? Czy to moje kubki smakowe raczej idą w stronę "jasnej strony mocy"?

IMG_3027_1.jpg

IMG_3028_1.jpg

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8074 dnia: 29 Sierpień 2024, 16:31:16 »
@tytoos
Po ekstrakcji Ci się zrobiło, czy palec wsadziłeś?
》tertium non datur《

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 608
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8075 dnia: 29 Sierpień 2024, 16:53:38 »
tak to palec, sprawdzam czy po zaparzaniu ciastko nie jest zbyt ubite, w sumie nie wiem po co  [emoji38]

Offline mr_j

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8076 dnia: 29 Sierpień 2024, 17:22:16 »
żeby koledzy pytali  kawka

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10817
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8077 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:15:59 »
Summa summarum, którą byście wybrali z tych dwóch kaw?  kawka
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 08:20:09 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3509
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8078 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:33:54 »
57

Offline Jarek T. Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Ekspres poszukiwany + Picopresso, Aeropress, V60, Bialetti 6tz
  • Młynek: Fellow Ode 2, Kinu, ZP6 Special, J-max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8079 dnia: 30 Sierpień 2024, 12:52:58 »
Najlepszy szot udało mi się uzyskać z 55, kawa była wyrazista, cięższa.
Natomiast 57 lżejsza, może nieco drobniejsze mielenie jak sugerował kolega by pomogło.
Zapewne sprzęt i umiejętności koledzy mają na wyższym poziomie, więc bardziej bym im zaufał :)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8080 dnia: 30 Sierpień 2024, 21:54:48 »
Najpierw myślałem, że 57.
Ale jak w wyższej zaparzyłem 55.
To się do siebie zbliżyły. Są różne.
Tak czułem, że jak trafię w zaparzanie 55, to pokaże potencjał.   

Offline mr_j

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8081 dnia: 31 Sierpień 2024, 21:40:57 »
Upraszczając sprawę jedna jest w stronę (57) gorzko-słodkiej czekolady.
A 55 w stronę owoców-kwaskowatości, jak przestygnie chciałaby iść w stronę winnych posmaków.

Offline Karsin

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: Lelit Mara X | V60
  • Młynek: DF64V | 1Zpresso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8082 dnia: 01 Wrzesień 2024, 19:35:51 »
Po 2 shotach: 57 kawka

Wydaje się delikatna. Jak chciałbym kogoś przekonać do espresso, zacząłbym od tej kawy :evil:

Będę jeszcze próbował pójść w górę z młynkiem przy 55 :taktak:
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2024, 19:40:37 wysłana przez Karsin »

Offline dav Mężczyzna

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: BEZZERA ARIA PID FC
  • Młynek: DF64 Black Gen. II
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8083 dnia: 02 Wrzesień 2024, 14:49:38 »
dla mnie też 57
musiałem się trochę z tymi kawami zapoznać
jestem fanem Ariadny, i Chocolate Wave  i 57 dla mnie bardziej :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10817
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8084 dnia: Dzisiaj o 20:23:22 »
@tytoos w takich ładnych okolicach wszystko lepiej smakuje :). Ale Buku jest wybitnie fajną kawą. Ze wszystkich Etiopii jakie mieliśmy, ta ma chyba najmniejsze ziarna. I najbardziej treściwe. Ostatnio odwiedziły mnie dwie sympatyczne panie z Warszawy. Zaparzyłem 4 x espresso, po kolei: Ariadna, Chocolate Wave, Buku i La Claudina. Samo testowanie było bardzo ciekawe. Bo jedna z pań odstawiła Buku jako coś niedobrego, ale gdy coś tam wspomniałem o aromacie leśnych jagód, od razu się zapaliła :). Druga z pań odkryła w Buku jakieś południowoamerykańskie cudownie aromatyczne fasolki... Szkoda, że nie zapisałem sobie tej nazwy. Pewnie mi uwierzycie, że pierwsza z pań kupiła Ariadnę a druga Buku i Chocolate Wave.

Niedawno zrobiłem sobie też inny test i zaparzyłem nasze 3 naturalne kawy do espresso: Buku, Honduras Comsa i Claudina. Wszystkie były fajnie wypalone, nie za jasno do espresso, i wszystkie były ciekawe i miały ten wspólny "mianownik". Buku wiadomo, ale te amerykańskie ziarna również mają swój urok.

Red Ela starała się czynić wyjątkową mieszanką do wyjątkowego espresso. W składzie więc mamy zawsze jakąś niebagatelną Brazylię i jakiś fajny "natural". Składniki palone są osobno w nieco różnym stopniu. Stąd różne wynikają trudności... Ostatnia wersja była może odrobinę za ciemna.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi