Autor Wątek: Młynek DF54 SD  (Przeczytany 999 razy)

Offline dersime

• Ekspres: Sage Bambino Plus
  • Młynek: DF54
Młynek DF54 SD
« dnia: 29 Sierpień 2024, 13:43:40 »
Wydzielony z wątku DF64

Cześć wszystkim,

okazało się że jestem szczęśliwcem i mój DF54 dotarł do mnie już dzisiaj ;)

Pierwsze wrażenia bardzo dobre - młynek zbudowany solidnie, może poza przykrywką na ten 'mieszek' do wypompowywania resztek kawy.
Podczas mielenia kawy młynek pracuje kulturalnie, jest oczywiście hałas ale nie jakiś irytujący.

Punkt zero wygląda na ładnie wyregulowany - żarna zaczynają się ocierać lekko poniżej ustawienia '0'.

Pierwsze mielenie i z wrzuconych 19g młynek oddał mi 18.5 - czyli pół grama retencji.
Ziarno to Tuscan blend z Lacava. Na ustawieniu 15 udławiło mi maszynę i jedynie parę kropel wyleciało.

Drugie mielenie - 19g, zapomniałem sprawdzić ile po mieleniu.
Ustawienie młynka 20 - szocik poleciał prawie idealny, 38g w 35s. Bardzo smaczny - wypity jako espresso, lekko gorzki co pewnie da się dostosować przez grubość mielenia.

Trzecie mielenie - 19g wsypane, młynek oddał 19.
Ustawienie trochę grubsze niż 20 - szocik poleciał do ice latte - dziewczyna mówi że bardzo dobre  ;)

Więcej testowania jutro, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne - wirtualnie zero retencji, bez spryskiwania ziaren przed mieleniem, wymaga jedynie lekkiego popompowania mieszkiem żeby pozostałości wyleciały z młynka. Zmielona kawa wylatuje bardzo puszysta, nie robią się żadne grudki, kubek na zmieloną kawę też ok - nie przykleja się kawa do niego, można prosto do portafiltra przerzucić bez żadnego problemu.

Nadmienię jedynie że nie miałem wcześniej styczności z domowymi młynkami elektrycznymi typu Eureka Barratza etc. Wcześniej używałem młynka ręcznego - taniego, Xeoleo więc nie trudno o lepsze doświadczenia przy używaniu DF54.

Zobaczymy też jak się spisze przy filtrach - nie mam aktualnie w domu jasnych roastów  :-\

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 17:06:53 wysłana przez krystians »

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: DF54, wcześniej Lelit William
Odp: Młynek DF54 SD
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpień 2024, 10:15:01 »
Również doczekałem się wreszcie DF54  :taniec:

Miałem obawy, że przez słabszą moc (w porównaniu do DF64) będzie dość głośny i powolny. Jednak dźwięk mielenia jest całkiem przyjemny (Lelit William jest głośniejszy), a blisko 20 sekund (włącznie z przedmuchaniem) na zmielenie 17g kawy nie jest jakoś specjalnie problemem.

Trzeba jedynie podstawić pojemnik na styku dyszy wylatującej, aby wydmuchana resztka kawy nie rozsypała się dookoła młynka.

Jedna rzecz, która irytuje to strasznie śmierdząca guma pompki. Mam nadzieję, że nie jest toksyczna i że smród się jakoś wywietrzy.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 10:37:50 wysłana przez SLK »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpień 2024, 11:13:01 »
Dziękujemy za opinie.
Tak się fajnie złożyło, że dostawa dojechała do nas już w środę o 9,00 rano a nie wieczorem jak była awizowana. Dzięki temu połowę zamówień udało nam się wysłać już w środę z dostawą na czwartek. Druga część wyszła w czwartek z dostawą na dziś. Czekamy więc na kolejne recenzje i opinie. Warto byłoby je umieścić w osobnym dedykowanym wątku.
Niestety ale z tej dostawy nie został nam na magazynie ani jeden młynek DF54.  :nienie:
Kilkadziesiąt młynków przyjechało i od razu wyjechało. Nie mamy więc na tę chwilę ani jednej sztuki aby się nim pobawić, potestować i zrobić jakiś sensowny opis na Forum. Prośba więc do posiadających już ten młynek - załóżcie osobny wątek. :)

Wydzieliłem wątek - Krystian
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 17:08:22 wysłana przez krystians »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpień 2024, 17:20:21 »
Dzięki - nie ma to jak porządek. :ok:

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpień 2024, 19:19:16 »
Z ciekawości czemu na młynku jest logo AVX?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Wrzesień 2024, 19:38:27 »
Bo AVX jest importerem tych młynków. Jako jeden z dwóch importerów na Europę. Drugi to C.D.S. Automaten (logo Home Barista).Przy odpowiednim wolumenie zamawianych młynków producent umieszcza ich logo na młynkach.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Wrzesień 2024, 14:08:55 »
Młynki z pierwszej, dużej dostawy rozeszły się na przedpłaty. Jutro wyjeżdża do nas kolejna (dużo mniejsza) dostawa młynków DF54. Jeśli ktoś jest zainteresowany to prosimy o kontakt.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi