Autor Wątek: Diagram decyzyjny wyboru maszyny  (Przeczytany 4583 razy)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Sierpień 2024, 13:05:13 »
Jest napisane w teście, że to model Ascaso Steel Duo PID z 2017

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6478
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Sierpień 2024, 13:08:25 »
Podrzuć najlepiej link do testu, to umieścimy przy wykresach, albo sam jeśli możesz wyedytuj post z wykresami dodając link.

EDIT:
Widzę, że udało się dorzucić linki, dzięki @pawel890
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 14:22:04 wysłana przez krystians »

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Sierpień 2024, 13:27:18 »
Zazwyczaj domowy HX ma pojemność od 1,5 do 3l. DB bojler pary ma zazwyczaj od 0,5 do około 1l. 2TB - inna bajka.

TB - z tych wszystkich będzie miał najniższą moc pary więc czas pienienia będzie najdłuższy.
DB - moc pary będzie miał porównywalną z HX o pojemności 2l ponieważ zazwyczaj jest on ustawiony na 1,5 bar (a HX na 1 bar)
HX - z dużym bojlerem będzie miał największą moc, z małym może być nawet słabszy od dużego DB.

Ja tutaj bym się tylko wtrącił. Wydaje mi się, że to jest trochę uproszczenie. Z moich obserwacji DB często radzą sobie znacznie lepiej ze spienianiem niż HX. Podam na przykładzie:
- IZZO ALEX DUETTO IV PLUS - ekspres, który ma bojler parowy 1,8 l (tyle co większość HX-ów), który można "nabić" do 1,5 bar (HX-y często takiego ciśnienia nie wygenerują z uwagi na górną granicę temperatury parzenia kawy) .
- ECM Synchronika - ekspres, który ma bojler parowy 2,0 l, który można nabić do 2,0 bar (wartość nieosiągalna dla HX).

Zaryzykuję, że ww. model IZZO już ma przewagę nad większością HX-ów, a topowy model ECM raczej nie ma konkurencji w kategorii spieniania. Lepszą parę produkują już pewnie tylko sprzęty typu LM Linea Mini. Oczywiście mam na myśli jedynie sprzęt z przeznaczenie 'do domu'.

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 337
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Sierpień 2024, 10:26:32 »
Zgadza się, jest to uproszczenie...chodziło o przedstawienie ogólnych zależności bez zagłębiania się w specyfikację poszczególnych modeli.

Offline nto102

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Wrzesień 2024, 23:53:52 »
Zastanawiam się czy nie masz do "nas" jakichś uprzedzeń...

W żadnym wypadku, ogólnie wspomniałem o perypetiach  Andy'ego z krajowym  sprzedawcą  Bricoletty, a zapamiętałem,  bo to rzadki ekspres.

A ja uważam, że termoblok to przyszłość w urządzeniach domowych, w tę stronę będzie to iść.

To  całkiem być może. Jeśli można coś robić gorzej, ale oszczędniej to się  tak zrobi. Uzasadnieniem zajmie się marketing, więc na garść  sofizmatów technicznych zawsze będzie można liczyć. :)  Jak z  modną obecnie kawą paloną omniroast, podobno lepszą dla konsumentów. Tego nie wiem czy lepszą,  ale na pewno tańszą w wypalaniu.  Już słyszałem, że to po prostu  średnio palona? Jak średnio - nie wiadomo. I dlaczego nie medium roast coffee (czy tam City +)  tylko omni roast. Dla każdego będzie średnio palona (jak jeden  rozmiar butów)  i niech się producenci ekspresów dostosują.

Połączyłem dwa posty, @nto102 nie pisz proszę posta pod postem. Możesz wejść w edycję posta i dodać treść w ciągu godziny.

Przeparaszam za trud, ale  mam przyzwyczajenia z innego forum, gdzie robi to chyba automat.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2024, 00:30:26 wysłana przez nto102 »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6478
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Wrzesień 2024, 00:29:33 »
Nie ma problemu, miejmy nadzieję, że u nas też takie udogodnienia uda się kiedyś wprowadzić. Tu wszyscy są na wolontariacie, ale i tak uważam, że forum działa całkiem sprawnie.  :)

Offline Ramkan

  • Wiadomości: 136
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Wrzesień 2024, 02:21:42 »
To  całkiem być może. Jeśli można coś robić gorzej, ale oszczędniej to się  tak zrobi.

O robi się wiele rzeczy marketingowych, np. można grać na emochach dodając wymyślone, niezwiązane analogie i przez to pomijać argumenty. Na niektórych ta sztuczka działa :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6478
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Wrzesień 2024, 11:19:39 »
To  całkiem być może. Jeśli można coś robić gorzej, ale oszczędniej to się  tak zrobi.
Zastanawia mnie na jakiej podstawie uważasz, że TB jest gorszy od innych rozwiązań? Dla mnie wszystko ma swoje lepsze i gorsze strony, kwestia tego żeby być świadomym swoich potrzeb i dobrać sobie odpowiednie narzędzie.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Wrzesień 2024, 20:09:49 »
Czy moje wykresy temperatur tego nie udowodniły, że jest znacząca różnica?

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 844
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Wrzesień 2024, 21:25:46 »
Naturalnie, z tego co przytaczasz niezaprzeczalnie wynika, że stabilność temperaturowa TB nie jest jego najmocniejszą stroną. Czy to go jednak dyskwalifikuje, jako narzędzie do sprawnego przygotowania dobrego espresso? - no nie, w tym aspekcie z pewnością nie.
Podziękowania ode mnie za merytoryczne podejście do poruszanej kwestii






Offline Ramkan

  • Wiadomości: 136
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Wrzesień 2024, 22:20:04 »
Każdą technologię mozna udoskonalić.

https://youtu.be/ZKHVjOqGPIA?si=XQ8kf_2aHRMkthqh

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Wrzesień 2024, 08:47:59 »
Naturalnie, z tego co przytaczasz niezaprzeczalnie wynika, że stabilność temperaturowa TB nie jest jego najmocniejszą stroną. Czy to go jednak dyskwalifikuje, jako narzędzie do sprawnego przygotowania dobrego espresso? - no nie, w tym aspekcie z pewnością nie.
Podziękowania ode mnie za merytoryczne podejście do poruszanej kwestii



Podejrzewam, że sam bym nie wyczuł znaczących różnic smakowych między TB a SB i z powodzeniem by mi smakowało, albo bym się po prostu przyzwyczaił do nowego profilu smakowego.
Niestety mam zbyt plebejskie kubki smakowe, żeby czuć różnice w takich detalach jak np. 5 mm w żarnach.

Ale wracając do moich gorzkich żalów:

1. Piszesz, że to go nie dyskwalifikuje, oczywiście, że nie, aczkolwiek po co ludzie kupują nowe młynki i ekspresy?

2. Po co robić wszystkie pomiary, a później umieszczać wyniki niezgodne z danym założeniem?
Dla mnie to karygodne, że wstępnie umieszczone wyniki świadczyły o stabilności znacznie lepszej niż przykładowa Lama albo RS, wydało mi się podejrzane i no wyszło szydło z worka. :)


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6478
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Wrzesień 2024, 11:02:19 »
Czy moje wykresy temperatur tego nie udowodniły, że jest znacząca różnica?
Ja bym mówił o wykluczeniu jeśli mielibyśmy bardzo odstające wyniki TB w przypadku przeprowadzenia testu na kilku termoblokach i i kilku bojlerach w podobnym przedziale cenowym. Nie będę się tu odnosił do marketingowych informacji, bo jak wiadomo każda liszka swój ogonek chwali. Dla mnie rzeczowy test byłby taki, który oprócz testów podających liczby, wziąłby pod uwagę ślepą próbę na człowieku, czy w ogóle są w stanie odróżnić kawy pomiędzy kolejnymi ekstrakcjami, a jeśli tak jak duże są te różnice i czy dyskwalifikujące. Potem porównałbym różnice między zaparzonymi kawami na innych ekspresach.

Robiliśmy kiedyś na spotkaniu forumowym taki mały test, zupełnie nie standaryzowany, ale dosyć życiowy, z Dalla Corte Mina i Kazak Rota na tej samej kawie i dozie i symulując ten sam profil zaparzania. Okazało się, że zupełnie inaczej wyszły nam kawy. I  ta konkretna kawa bardziej większości smakowała z bardzo niestabilnej temperaturowo Roty. Natomiast największą różnicę robił młynek, którym się mieliło kawę. Ta konkretna kawa wychodziła ciekawiej zarówno na DC Mina jak i Rocie z ręcznego stożka 47 mm. Wobec czego kierując się wykresami, nigdy bym nie wykluczył danego narzędzia. Chyba że taki wykres świadczyłby, że urządzenie nie jest w stanie wykonać zadania.
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2024, 11:09:27 wysłana przez krystians »

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Wrzesień 2024, 13:59:50 »
100% racji w kwestii smaku, jest to ocean subiektywności i autosugestii, najważniejsze to poznać się ze swoją maszyną, żeby dawała zadowalające rezultaty i z pewnością da się to osiągnąć na TB. Głównie chodziło mi o aspekty moralne i wprowadzania błąd geekow którzy lubią wykresy i parametry oceniające sprawność ekspresu, które niekoniecznie muszą się przekładać na smak, ale spokój ducha. Amen
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2024, 14:04:44 wysłana przez pawel890 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi