Witam
Trochę już się pobawiłem więc podzielę się spostrzeżeniami
Jeżeli chodzi o samo mielenie to młynek ma przełożenie 1:1 (szybciej) i 1:1/2 (wolniej)
Przy mieleniu wolniejszym nakład siły jest znikomy.
Natomiast przy szybszym trochę ciężej. Nie jest to ciężko ale trzeba wyraźnie trzymać młynek. Który czasami podskoczy. Rączka do trzymania jest b fajna i się sprawdza.
Zanim opiszę walory smakowe trochę o moim sposobie przyrządzania kawy. Ponieważ jest to też istotne i ma wpływ na subiektywną ocenę
Piję kawy na bazie espresso doppio, z tym że do robienia espresso nie podchodzę po aptekarsku. Czasami ważę czasami mierzę na objętość czasami na wyczucie mielę kawę.
W zależności od przemiału steruję zaworem Flow Control obserwując ciśnienie w portafilterze (kolbie, nie na pompie)
Nie podchodzę po aptekarsku ponieważ chcę pić różne kawy. I tak mam. Ale za każdym razem cieszę się innym lecz wyśmienitym napojem.
Posiadam 3 młynki więc moja ocena nie jest pod kątem zakupu i używania jedngo młynka.
Mając już 2 elektryczne młynki z żarnami 64 i 83 zaskoczył mnie fakt, że mielenie ręczne to nie tylko ustaw wsyp i porównaj. Mielenie ręczne można porównać do ciesielki. Doświadczenie i nabieranie wprawy daje wyniki i niesamowite efekty.
Pierwsza próba ustawienia grubości przemiału i zaskoczenie bo kręcę i efekt jest inny niż się spodziewam. Zastanawiam się czy robię coś nie tak czy młynek jest niesprawny. Trochę poszukałem w sieci. A, że użytkowników nie ma zbyt wielu to i wskazówek też jak na lekarstwo. Znalazłem jednak uwagę, że jak przesiadasz się z płaskich żaren to masz tendencję do zbyt drobnego mielenia. I to był klucz.
Druga rzecz to prędkość przemiału (biegi). Inaczej wychodzi a 1 inaczej na 2.
Zostałem przy szybszym biegu i grubszym przemiale.
Pora na opis walorów smakowych. Tu szybkie podsumowanie.
Żarna płaskie dają większą gamę smaków uwypuklając jednocześnie niedoskonałości i błędy obróbki kawy. Natomiast stożkowe Mazzer Robur 83mm uśredniają dając wyrównany gładki smak. Przez co można utracić smak w subtelnej kawie. W zależności czego oczekujemy i jaką kawę posiadamy świetnie się uzupełniają.
Kupując ten młynek nie spodziewałem się rewolucji i jej nie dostałem. Nie spodziewałem się ewolucji a ją dostałem.
PS
Nie pamiętam kiedy w życiu tyle napisałem