Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 59160 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #585 dnia: 30 Sierpień 2024, 22:19:46 »
No mi dzisiaj pierwszy raz poszła woda pomiędzy kolbą a uszczelką. Dopiąłem jak zawsze - przynajmniej mi się tak wydawało - ale może jakoś opór na ciastku miałem większy - nowe ziarna były grane.
Normalka jak za lekko dociągniesz kolbę. Ja już się nauczyłem, bo w Classice siedzi silikon, więc lekko się zapina, w LM ciężej  Jak się pokażą dedykowane do Mikry, to trzeba wymienić i będzie po kłopocie.
》tertium non datur《

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Ceado E37s , Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #586 dnia: 30 Sierpień 2024, 22:33:50 »
Potwierdzam Grzegorz 😀 od Kiedy używam silikonowych uszczelek nie mam z tym tematem problemu.

Offline Girion

• Ekspres: Ascaso Dream PID Cream & Wood, LM Linea Micra White
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita Ivory, DF64V Dark Grey
« Odpowiedź #587 dnia: 02 Wrzesień 2024, 12:10:16 »
Moje sitko VST 20g dziś dotarło do mnie, tak więc sklep shop.mokaconsorten.com dobrze się spisał, cena też była dość przystępna. :)

Pierwsze testy z dozą ~18g za mną i jestem bardzo zadowolony z efektów, sitko dedykowane dla 14g póki co chowam do szuflady. :)

Mam jeszcze jedną prośbę - napiszcie proszę jakiego tampera używacie przy okazji VST, aby był dobrze dopasowany. Wiem, że już było to poruszane w wątku, ale może być ciężko "odkopać" te informacje na szybko. Z góry dzięki. :)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #588 dnia: 02 Wrzesień 2024, 12:22:33 »
Mam jeszcze jedną prośbę - napiszcie proszę jakiego tampera używacie przy okazji VST, aby był dobrze dopasowany. Wiem, że już było to poruszane w wątku, ale może być ciężko "odkopać" te informacje na szybko. Z góry dzięki.
Ja mam 58,55, ale baza w nim ma kształt ukośny, trapezowy przekrój, aby nie było defektu zasysania. Przy bazie o kącie prostym lepiej asekuracyjnie wziąć 58,50, ale jak masz dobrą suwmiarkę to zmierz średnicę, bo u mnie każde sitko, a mam 5 sztuk nieznacznie różni się. Prawdopodobnie matryce się już im wyrobiły 😃
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #589 dnia: 02 Wrzesień 2024, 14:33:58 »
Camper oryginał. Od Jurka dostałem dopasowany ale mnie nie podszedł.
Micra to naprawdę super sprzęt.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Girion

• Ekspres: Ascaso Dream PID Cream & Wood, LM Linea Micra White
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita Ivory, DF64V Dark Grey
« Odpowiedź #590 dnia: 03 Wrzesień 2024, 09:55:36 »
Mam gdzieś suwmiarkę, muszę zmierzyć. ;) Oryginał wydaje mi się trochę za luźny, z drugiej strony nie można przesadzić z doborem za dużego tampera (biorąc pod uwagę jego średnicę). Chętnie wróciłbym też do drewnianego uchwytu. Zastanawiam się tylko nad kształtem - ta wypukła podstawa w kontekście śruby trzymającej sitko nie jest chyba głupia, ale niestety gorsza jest dostępność takich tamperów.

« Odpowiedź #591 dnia: 03 Wrzesień 2024, 10:50:55 »
Oryginał wydaje mi się trochę za luźny
Mnie taki luz... denerwuje, dlatego mam spasowanego TorrToys'a z tytanową bazą. Mam też tej firmy z bazą convex  i tak jak napisałeś współgra z tym wystającym łbem śrubki (można go przypiłować, co uczyniłem, info jak w tym wątku) mocującej prysznic, ale zawsze mi przeszkazał ten kształt w odbiorze smaku espresso. Nie napiszę dlaczego, może jakaś mylna autosugestia i nie używam go, ale i tak nie sprzedam, bo TorrToys padł, więc to unikatowy egzemplarz kolekcjonerski :pycha:
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi