Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 446244 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1967
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2490 dnia: 10 Lipiec 2023, 09:11:02 »
Dziękuje za odpowiedz.
I po co było mi ja reklamować  ;) teraz zostaje mi kompot z rabarbaru :lol2:
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline michau6

  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2491 dnia: 13 Lipiec 2023, 20:00:01 »
Rwanda Muteteli. Polecam.
Jak ktoś jeszcze nie próbował to niech dorzuci przy najbliższym zamówieniu.
Przyjemna, zbalansowana, łatwa w przygotowaniu tj. nie jest wrażliwa na różne temperatury / czasy przelewania.

Offline pylaczynski

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Aeropress/V60
  • Młynek: 1zpresso Q2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2492 dnia: 19 Lipiec 2023, 13:10:02 »
@ranGo zakupiłem tu ze znajomym Ethiopie Carbon Maceration. Jakieś szczególne metody do wydobycia smaków? Moja defaultowa na dripa 4:6 od Tetsu z dość grubo zmielonym zianrem dała mi bardzo delikatne smaki, a oczekiwałem takiej mocnej drożdżowości

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1967
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2493 dnia: 19 Lipiec 2023, 13:52:13 »
a oczekiwałem takiej mocnej drożdżowości

Nie obraz się ale może warto kupić bimbru i będzie drożdżowo.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2494 dnia: 19 Lipiec 2023, 13:57:46 »
Jeżeli czas masz dobry, to spróbuj najpierw obniżyć temperaturę zaparzania. Napar z tej Etiopii nie jest lekki a wręcz przeciwnie, czarna porzeczka, jeżyny, ciemne winogrona.

44.JPG

Offline pylaczynski

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Aeropress/V60
  • Młynek: 1zpresso Q2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2495 dnia: 19 Lipiec 2023, 14:42:54 »
a oczekiwałem takiej mocnej drożdżowości

Nie obraz się ale może warto kupić bimbru i będzie drożdżowo.

Jka

Haha, dziękuję za radę. Moje doświadczenia z kawami macerowanymi lub ogólnie obrabianymi beztlenowo były takie, że otrzymywałem mocne smaki drożdżowe lub alkoholowe, stąd moje - wydawać by się mogło nieszkodliwe - pytanie :)

Offline pylaczynski

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Aeropress/V60
  • Młynek: 1zpresso Q2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2496 dnia: 19 Lipiec 2023, 15:07:52 »
Jeżeli czas masz dobry, to spróbuj najpierw obniżyć temperaturę zaparzania. Napar z tej Etiopii nie jest lekki a wręcz przeciwnie, czarna porzeczka, jeżyny, ciemne winogrona.

 [ Invalid Attachment ]
Bardzo dziękuję, przetestuje niższą metodę i może zmniejszę wielkość przemiału i dam znać :)
 Timing był trochę za krótki, ale dosłownie ciut

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2497 dnia: 24 Lipiec 2023, 13:43:43 »
Aktualizacja kaw na okres Lipiec/Sierpień 2023

W sekcji espresso pojawiły się już nowe kawy w sklepie, które będą z nami w okresie letnim.

Papua&Nowa Gwinea - Lahamenegu
Indie Little Flower - Katlekhan Estate
Brazylia Caramelo Doce - Fazenda Paraiso
Gwatemala - Finca El Durazno
a sukcesywnie do nich dolączą:
Honduras - Las Mercedes microlot
Kolumbia - Hacienda La Rochela


W sekcji kaw do alternatywnych metod zaparzania najszybciej skończą się Nikaragua Cavalinno Rosso i Tanzania Nyasi Furaha a z nowych kaw pojawią się:

Etiopia Kochere Reko natural
Peru El Eden anaerobic organic
Kolumbia Jhon Samboni Finca Santa Barbara long fermetation
Tanzania Lukani Losaa Youth Project
Kenia Faith Estate - Cecilia Wanjiku


UWAGA

Sklep będzie nieczynny w dniach 14-18 sierpnia. Jest to tydzień, kiedy większość korzysta z okazji łączenia świąt (dzień 15 sierpnia jest w Polsce ustawowo wolny od pracy) i weekendu.

Zamówienia będziemy realizować do piątku 11.08. do godziny 15:00, a potem zaczynamy z wysyłką 21.08.

IMG_8765.jpg

Offline Maciek190 Mężczyzna

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: QMCAROLAPID/MOCCAMASTER/SWITCH/AP/V60
  • Młynek: C40/Q2/KMax
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2498 dnia: 26 Lipiec 2023, 11:23:19 »
Dzień dobry, czy Congo Kasundi Coopade wróci do oferty? Jeśli nie, to co podobnego smakowo macie teraz w ofercie ?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2499 dnia: 26 Lipiec 2023, 12:01:07 »
W przyszłym tygodniu pojawi się w sklepie Tanzania Lukani Losaa, o podobnym profilu smakowym co wspomniane Kongo.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2500 dnia: 26 Lipiec 2023, 17:08:36 »

Z Caramelo Doce długo walczyłem, żeby wyeliminować "kwaski", wydłużyłem programowalną preinfuzję do 8 sekund i podbiłem temp. na PID do 97 stopni, ratio 1:3, wtedy była w miarę pijalna, ale to jednak nie moje smaki ;)

Ja też z tą kawą trochę walczę ale nie mogę znaleźć sposobu na te kwaski. @ranGo doradzisz jakiś przepis? :) Bo próbowałem 1:1,5 (tu chyba było najlepiej), 1:2, 1:2,5 i różne temperatury, ale zawsze pozostawała nie do końca przyjemna kwasowość.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2501 dnia: 26 Lipiec 2023, 19:31:05 »
Jutro od rana zrobię ponowne testy i dam znać o ustawieniach.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 176
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2502 dnia: 26 Lipiec 2023, 23:39:55 »
Ja też z tą kawą trochę walczę ale nie mogę znaleźć sposobu na te kwaski. @ranGo doradzisz jakiś przepis? :) Bo próbowałem 1:1,5 (tu chyba było najlepiej), 1:2, 1:2,5 i różne temperatury, ale zawsze pozostawała nie do końca przyjemna kwasowość.
Ja kwasowość ( tak 2-3/5) wyczuwam w przelewie czy french pressie (jest całkiem fajna do alternatyw). w ciśnieniowym lepiej mi wychodzi przy grubszym przemiale i mocniejszym ubiciu niż "taki typowy", ekstrakcja ok. 25 sek i 1:2,5 - takie optimum nam odpowiada i raczej nie wyczuwamy kwasowości. Natomiast przy drobniejszym mieleniu ma mocną i dość nieciekawą gorycz, ale nie wyczuwamy wtedy kwasowości. Natomiast uczciwe muszę stwierdzić, że to klasa niżej niż Brazil Cemorrado Chocolate Ed. (szkoda, że niedostępna)

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2503 dnia: 27 Lipiec 2023, 10:14:31 »
Właśnie zaparzyłem ją we French Pressie.. zdecydowanie bardziej w ten sposób mi ta kawa podchodzi :). Jest kwasowość, ale już taka miła :).

Offline ikpara

  • Wiadomości: 176
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2504 dnia: 27 Lipiec 2023, 16:59:26 »
A próbowałeś może grubszy przemiał pod espresso - czy tylko u mnie tak to działa czy to reguła dla tej kawy?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi