Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Janusz dnia Dzisiaj o 10:02:46 »
A w gastro woda na termoblok nie idzie wstępnie podgrzana?

Nie we wszystkich. W modelach BAR 1GR oraz BAR 2GR woda nie idzie na termoblok wstępnie podgrzana. W BABY T ZERO też nie. Dopiero w modelach BARISTA T jest wstępnie podgrzana w bojlerze parowym. Ale w domowych maszynach kawy nie są wykonywane co chwilę - to jest domena kawiarni o dużym natężeniu ruchu.
Poza tym porównania stabilności termobloku z małym bojlerem były już wykonywane. Także na Forum. Nie bez powodu obecnie montowane układy PID nie pokazują spadku temperatury w trakcie ekstrakcji kawy...
A co do zachwalania to działa to także w drugą stronę...
12
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kekacz dnia Dzisiaj o 09:56:53 »
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła (ciach)

I tu wjeżdża cały na biało (lub w innych dostępnych kolorach obudowy) Lelit Mara X. HX, E61, PID z dodatkowym czujnikiem temperatury w wymienniku, dzięki czemu to ona ma priorytet, a nie temperatura bojlera. Nawet flushe są zbędne, bo wg termometru w grupie, po godzinie czy dwóch bezczynności, ta ma nadal temperaturę 90*C (+/- 0.2*C) przy ustawieniu 90-91*C.
I podejrzewam, że wielu innych producentów też już na to wpadło w ciągu ostatnich 4 lat od premiery MaryX, ale nie jestem sprzętowcem i nie śledzę rynku tak jak kilka lat temu.

Oczywiście nieśmiało wjechało już zachwalanie termobloków, które przez zupełny przypadek w ofercie ma ascaso.
13
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 09:51:57 »
A w gastro woda na termoblok nie idzie wstępnie podgrzana?
14
Kawa / Odp: Ostrzeżenie przed oszustwem - sklep internetowy kraftowa com
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kekacz dnia Dzisiaj o 09:46:40 »
Za to mają nadal promocję karnawałową. Cenię tradycjonalistów trzymających się swoich zasad, a nie jakiegoś tam kalendarza.
15
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Janusz dnia Dzisiaj o 09:39:12 »
Maszyny gastro z ASCASO są oparte na tym samym termobloku co domowe.  :)
16
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 06:20:26 »
Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.
A świstak siedzi i zawija w sreberka... może maszynach gastro Ascaso.

Bojler parowy w małej konstrukcji DB służy bezpośrednio do spieniania mleka, a pośrednio do pożądanego wygrzania ekspresu. Niech każdy porówna sobie zrobione espresso na Lelitach: Victoria i Elizabeth lub Profitekach: Go i Pro 300.
17
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez WS5 dnia Dzisiaj o 01:03:14 »
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła. To samo można uzyskać poprzez regulację ciśnienia w bojlerze.

OK, ale czymś trzeba sterować, żeby mieć jakąś kontrolę nad temperaturą w bojlerze ;) PID jest chyba najprostszym, skutecznym rozwiązaniem... Oczywiście w HXach trzeba robić flusha, ale to nie dyskwalifikuje tego typu ekspresów...

Nie można też przesadzić w drugą stronę - obniżysz temperaturę poniżej 100 st. C to będziesz miał problem z parą.

Hm, już bez przesady ;) Flush ma wymienić wodę w wymienniku, a nie wystudzić bojler ;)
Generalnie HX działa tak, że w bojlerze jest woda zagrzana do robienia pary, a woda przepływając przez wymiennik nagrzewa się do pożądanej temp. zaparzania, czyli 90+...

18
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 00:12:59 »
Ok, dzięki. Tak czy owak, lejek chyba ładnie kawę dozuje do sitka...
19
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MacJaro dnia 22 Kwiecień 2024, 23:50:02 »
Kanał wyjściowy z komory żaren jest tak centralnie ułożony? Lata temu widziałem nieco inny koncept -- z kanałem wyjściowym ukośnie poprowadzonym, tak by zmielona kawa wpadła w ruch wirowy na metalowym lejku. Najwyraźniej wycofali się z tego. Sam nie wiem, niby jest SJ ponadczasowym modelem... Dobrze chociaż, że zrezygnowali ze sprężynek ;).
Ukośnie ustawiony kanał wyjściowy występuje w modelach ze stożkowymi żarnami, np model Kony.
W Jolly i tak mielonka wpada w ruch wirowy, centralnie sypie do potrafiltra.
20
Kawa / Odp: Kawa speciality - jak rozpoznać/potwierdzić autentyczność
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 22 Kwiecień 2024, 23:23:31 »
Jest jeszcze kwestia potencjału leżącego w odmianie, uprawie i klimacie. Dla mnie dobra kawa commodity z Kenii czy Etiopii moze być lepsza niż kiepska specialty z Ameryki. No i 85 pkt. SCA Tanzania będzie mi najprawdopodobniej bardziej smakować niż 85 pkt SCA z Brazylii.
Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi