Witam Wszystkich!
Od lat piłem kawę z kawiarki w ogromnych ilościach na dzień
Niedawno byłem we Włoszech w Neapolu. Wypiłem wszystkie kawy jakie mieli w barach i poznałem różnicę, jaka jest między dobrą kawą z kawiarki, a dobrą kawą z ekspresu ciśnieniowego.
Ostatnio dostałem ekspres ciśnieniowy DL 685 ale poczytałem trochę na forum i mój uśmiech zniknął
Jednak znalazłem jeden post z informacją jak można zrobić "pijalne espresso" z tego ekspresu oraz, że można w jakiś sposób przerobić portafilter na taki żeby się nadawał. Nie zrozumiałem za dużo, ale najpierw poczytam zanim zadam pytania
Do tej pory moim młynkiem był młynek ręczny, bardzo wysłużony i jest bardzo prawdopodobne, że już się prawie zużył. Nie wiedziałem też do tej pory jak istotną kwestią jest sam młynek.
Postanowiłem, że zakupię jak tylko fundusze mi będą pozwalały, młynek gastronomiczny używany lub jakiś domowy Ascaso, a następnie pozbieram na ekspres (na ten moment najbardziej urzekł mnie ekspres La Pavoni
), a w międzyczasie doszkolę się wiedzą z forum.
Pozdrawiam