Kawa: Mujeres z xcafe.pl
Młynek: Eureka Migonon Specialita
Maszyna: Ascaso Steel Uno Prof - PID
Ekspres z kolbą wygrzany aż parzy (z obserwacji 15min/30min bez znaczenia na smak).
Doza: choroba wie ;] nie mam wagi ale sitko 14gr usypuje z górką. Po ubicu tamperem 58mm mam jakieś 1cm do rantu kolby.
Przemiał: młynek skręciłem tak, że pierwsze shoty kapały, potem delikatnie rozkręcałem młynek - dopóki nie zaczęło w miarę normalnie lecieć.
PID: 94°C
Preinfuzja: 2 sekundy
Smak: lekko gorzkawy i troszkę kwaskowaty, to nie jest słodycz czekolady i posmak orzecha...
OPV: ustawione na 9 bar ale w trakcie ekstrakcji na manometrze jest 11 bar. OPV otwiera się i woda schodzi co słychać na filmiku.
Ciastko: po wyjęciu trochę wody wsiąka w ciastko, ale nie ma błota, wypada całe przy uderzeniu, jest spójne - można całe trzymać w dłoni
W którą stronę się poruszać?
Trochę za wcześnie wyłączyłem nagrywanie.
Sekundę później wyłączyłem. Kawa w kieliszku z górką.