forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: GostRado w 01 Luty 2024, 08:10:34
-
kawka
Trzeba w końcu definitywnie rozprawić się z tym mitycznym testem monety :kawa:
Z HB:
You might be putting too much coffee into the basket, and then disturbing the puck and causing channeling when you lock in the portafilter. You can try putting a 10c coin on top of the prepared coffee, before locking in and then removing the portafilter. If the coin has left an imprint, then you need to reduce your "dose" of coffee.
-
@GostRado żartujesz? :)
-
Jakże bym mógł z tak poważnej sprawy 🙂 Valerii, wiesz doskonale jak źle wpływa na espresso za dużo lub za mało kawy, a początkujący kawosze nie wiedzą, ile mielonki ma być w sitku o tampingu względem prysznica w jego ekspresie. To jest skrupulatny wskaźnik, a doświadczony kawosz, który już zna swój sprzęt, raczej nim się już nie posiłkuje.
-
Nigdy nie testowałem w ten sposób. A z tego co tutaj - nie wynika kompletnie nic.
-
Trzeba uważać, bo znalazłem 5gr w portfelu i ma tylko 1.38mm. Pewnie za długo była w obiegu i się wytarła...
Swoją drogą może to jest pomysł na biznes - "wzorcowe krążki w klasie h6 - wersja amerykańska ANSI 1.3mm i europejska ISO 1.4mm"
-
Swoją drogą może to jest pomysł na biznes - "wzorcowe krążki w klasie h6 - wersja amerykańska ANSI 1.3mm i europejska ISO 1.4mm"
:hihihi:👍
-
Hej, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale tyczy się to chyba iwyłącznie maszyn gdzie łeb śruby "chowa" się idealnie w prysznicu?!
Widziałem kilka "profesjonalnych" sprzetów gdzie śruba "wystawała" (może też po jakiś przeróbkach i samoróbkach) i co wtedy?
:hihihi:
-
Widziałem kilka "profesjonalnych" sprzetów gdzie śruba "wystawała" (może też po jakiś przeróbkach i samoróbkach) i co wtedy?
Wtedy kupujemy sobie za całe 5 dularów hamerykańskich taki sitko-głębokościomierz i nie musimy sięgać do portfela a tym samym nie przenosimy zarazków z pieniędzy na kawę :lol2:
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Widziałem kilka "profesjonalnych" sprzetów gdzie śruba "wystawała" (może też po jakiś przeróbkach i samoróbkach) i co wtedy?
Wtedy bierzesz pilnik i piłujesz łeb Hydrze (raczej nie odrośnie 😀) bo jak nie, to sypiesz mniej mieląc drobniej. Mnie to nie pasowało i dlatego zrobiłem modyfikację i teraz wystający łepek śrubki daje mniej więcej tzw test monety.
-
Jeśli masz wystającą łeb śruby, to po co Ci moneta? Łeb śruby pełni rolę manety.
-
Ale nie 3mm.
-
Skąd pochodzi ta liczba 3 mm?
-
Tyle wystaje łepek śrubki mocującej prysznic w LM, no delikatnie mniej, w każdym razie jak wsypiesz więcej mielonki do sitka, że łepek się wgniecie, rozwali ciastko i kanały gotowe. Ja już nie mam z tego powodu komplikacji.
-
Już Jasne. Ta śruba z łbem 1,68 nie standardowa.
-
Tak, przeze mnie przypiłowana na płaską powierzchnię. W oryginale jest półkula o grubości trochę mniej niż 3mm.
-
Nie znam żadnego mitu na temat monety. Moneta jest po prostu narzędziem do pomiaru szczeliny między prysznicem a powierzchnią ciastka kawowego. Jak duża będzie ta szczelina nie ma znaczenia. 1 lub 3 milimetry-nie ma różnicy. Najważniejsze jest to, że ta szczelina jest. (Ok, 0,5 mm to zamało, ponieważ ciasteczka kawowe powiększają się, gdy są nasycone wodą, ale to tylko przy wstępnej infuzji.)
-
Jak duża będzie ta szczelina nie ma znaczenia
Jeśli będziesz robił espresso bez preinfuzji z pompy na szczelinie np 10 albo 20mm?
-
A przy większej odległości od sitka siła uderzenia pojedynczego strumienia nie będzie przypadkiem mniejsza? Nie wiem czy odległość od sitka można bezpośrednio przekładać na kanałowanie, gdy mamy dobrze wykonany tamping i rozprowadzenie przemiału, no i oczywiście rozsądną grubość ciastka.
-
Jak duża będzie ta szczelina nie ma znaczenia
Jeśli będziesz robił espresso bez preinfuzji z pompy na szczelinie np 10 albo 20mm?
Po co podajesz jakieś nierealne przykłady?
Jesteś w stanie załadować sitko nominalną ilością zmielonej kawy z taką szczeliną pod prysznicem ? - raczej nie. Valerii ma rację, przedział 1-3 mm jest całkowicie odpowiedni i jakieś dziesiąte części milimetra nie są ważne.
-
Moneta jest po prostu narzędziem do pomiaru szczeliny między prysznicem a powierzchnią ciastka kawowego. Jak duża będzie ta szczelina nie ma znaczenia
Sprecyzuj, w zakresie 1 ÷ 3mm?
-
Kawa kawie nierówna. Niekiedy miewam takie, że ubijam lekko, a resztę "docisku" robi zaciśnięcie, czyli mam pełny styk z prysznicem. I jest ok, a potem mam na ciastku takie ładne odbicie prysznica. Zresztą zauważyłem, że w wielu barach w Italii, używają tempera bodaj tylko do wyrównania. Zresztą tak czy inaczej ustawiam sobie wszystko "na oko", bo dla mnie kluczowa jest obserwacja wypływu i "test cukrowy".
-
„test cukrowy” co masz na myśli?
-
To moja nazwa :-)
Obserwuję, jak się zachowuje łyżeczka/saszetka cukru wsypana do filiżanki z espresso.
Jak się zapada niczym tonący w bagnie, jest znakomicie. Jak wpada, niczym do szamba, jest bardzo źle, a jak wpada powoli, ale niczym kamień na krze, to wiem, że tygrys jest zbyt zaskorupiały.
-
Moneta jest po prostu narzędziem do pomiaru szczeliny między prysznicem a powierzchnią ciastka kawowego. Jak duża będzie ta szczelina nie ma znaczenia
Sprecyzuj, w zakresie 1 ÷ 3mm?
W zakresie 1-50 mm. Mówiąc inaczej, woda, spadająca z wysokości 50 mm przez sito nie jest w stanie rozwalić ciasto kawowe.
-
Obserwuję, jak się zachowuje łyżeczka/saszetka cukru wsypana do filiżanki z espresso.
Jak się zapada niczym tonący w bagnie, jest znakomicie. Jak wpada, niczym do szamba, jest bardzo źle, a jak wpada powoli, ale niczym kamień na krze, to wiem, że tygrys jest zbyt zaskorupiały.
Cukier w espresso to dla poprawy i tuszowania kiepskiego smaku?
-
Następny dogmatyk
-
To moja nazwa :-)
Obserwuję, jak się zachowuje łyżeczka/saszetka cukru wsypana do filiżanki z espresso.
Jak się zapada niczym tonący w bagnie, jest znakomicie. Jak wpada, niczym do szamba, jest bardzo źle, a jak wpada powoli, ale niczym kamień na krze, to wiem, że tygrys jest zbyt zaskorupiały.
No nie dla mnie taki test. Każda ilość cukru powoduje ze kawa nie jest dla mnie pijalna
-
Dla Ciebie.
-
Niektórzy po prostu słodzą i tyle, a jeśli przy tym są w stanie zaobserwować jakąś zależność... to super.
-
Koledzy, uprasza się o wyrażenie opinii o teście monety, a nie o tym, że ktoś pije espresso z cukrem czy bez.
-
A może cukrowa moneta by była kompromisem? :hihihi:
(https://www.elemintal.com/cdn/shop/products/il_fullxfull.3390735399_dk4z_50f2bfda-3347-41b7-833e-db347ae83212.jpg?v=1676661736)
-
Koledzy, uprasza się o wyrażenie opinii o teście monety, a nie o tym, że ktoś pije espresso z cukrem czy bez.
Toż piszę, dlaczego onej monety nie potrzebuję. A że zostałem pouczony ws. cukru, to insza inszość. Już się ostatnio nasłuchałem o szkodliwości, to i nie odczuwam tej kropli w morzu.
@kabzior
Ładna. Da się w kantorze kupić?
-
Toż piszę, dlaczego onej monety nie potrzebuję.
Ja też nie ale coś tam z cyfrą 5 na wszelki wypadek trzymam bo jakby zrobili ten pomiar obowiązkowy to i by mogli nie dopuścić do kupna kawy :lol2: albo jakiś konkurs z nagrodami czy rabatami i co wtedy bez piątaka ani rusz.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Tak z marszu: ECM, VST 25g, szczelina między mielonką a prysznicem prawie 14mm, na zdjęciu za bardzo nie widać głębokości, ale są wyżłobienia ok. 1mm od uderzeń spadającej wody na ciastko, doza, 20,5g, czas ekstrakcji 27s, uzysk 52,3g.
-
Nie jestem pewien, ale przy zapietej kolbie powierzchnia prysznica znajduje się poniżej brzegów sita. Oznacza to, że prawdziwa szczelina nie wynosi 14 mm, ale około 8-10 mm.
Tak czy inaczej, ciastko kawowe jest w porządku.
-
Oznacza to, że prawdziwa szczelina nie wynosi 14 mm, ale około 8-10 mm.
Tak. Nie dodałem, że to całkowita głębokość. Przy większej dozie ratio mam 1:2, więc czy przy drobniejszym mieleniu bym je osiągnął? Pewnie tak. Czy wyeliminował bym wyżłobienia na powierzchni ciastka? Czy jest sens kombinowania z drastycznie mniejszą dozą, tj dużo większą szczeliną i drobniejszym mieleniem?
-
Ale doktoryzacja...
;)
-
Teraz kwestia czy to, że napuchnięte ciastko oprze się o sitko prysznica i wyrówna, świadczy o mniejszej ilości kanałowania niż przy bardziej nierównym z wierzchu niższym ciastku? Ktoś to sprawdzał faktycznie w ślepym teście i i zmierzonym poziomie ekstrakcji?
-
ECM, VST 25g, szczelina między mielonką a prysznicem prawie 14mm, na zdjęciu za bardzo nie widać głębokości, ale są wyżłobienia ok. 1mm od uderzeń spadającej wody na ciastko, doza, 20,5g, czas ekstrakcji 27s, uzysk 52,3g.
LM Micra: VST 25g, brak wyżłobień, płaska powierzchnia (ale jakby były mikrokanały, chociaż podczas ekstrakcji nie bryzgało), więc Classika nie lubi mniejszej dozy, bo przy 5-cio groszowej szczeliniej nie ma, doza 20,8g, (hopper zasypany w 1/3, wykańczam dotychczasową kawkę, więc rozrzut przy 5s czasie mielenia na Ceado), ekstrakcja ok. 27s, uzysk 49,8g.
Plusem takich mniejszych doz jest, że cała baza tampera chowa się w sitku i widać równy poziom względem górnej krawędzi sitka.