No i nadeszła chwila podsumowania połączona z foto-relacją!
Palarnia kawy
mieści się w forcie. Starym, ceglanym forcie, który z zewnątrz nie wygląda najlepiej choć mi się bardzo spodobał. Samo pomieszczenie jest niewielkie, ale ładne i czyste.
Samo wydarzenie było bardzo dobrze zorganizowane. Wszystko było przetestowane i gotowe na czas.
Dodatkową atrakcją była....
Degustacja chleba z piekarni mojego taty. Szarpany mi najbardziej smakował! Chleb był też ważny przy degustacji kawy z różnych metod. Resetował smaki.
Ziarna wyglądały tak:
Ziarenka te były parzone na kilka sposobów:
Tyle według planu - drip, aero, FP, CB i drip na zimno. Dodatkowo, na prośbę DonKiszota kawę zaparzono w....
O kawie się mówiło, kawę się mieliło i parzyło, degustowało i znów parzyło. Lała się do filiżanek przejadało chlebkiem....
Po każdej metodzie kawę mógł zaparzyć każdy! Kto tylko chciał, swoją metodą lub mógł powtórzyć po bariście jego sposób. Prowadzący są bardzo sympatyczni, otwarci, rozmowni! Przede wszystkim mówią, wyjaśniają i dzielą się swoją wiedzą.
Tutaj głosowanie po wypróbowaniu wszystkich kaw:
Miejsce piękne - na ścianach wymalowany tygielek i coś jeszcze (nie pamiętam) w środku duży piec i trochę drewna obok. W kilku miejscach wiszą maski w innych jakieś egzotyczne instrumenty muzyczne. Można przyjść zamówić kawę i poczytać o kawie - jest kilka książek, czasopisma itd. Oprócz kawy można kupić urządzenia, a nawet biżuterię kawową.
Bariści - jak pisałem - chętni i otwarci na wszystkie pomysły i propozycję. Wiedzą o kawie (i nie tylko) dużo i mówią co wiedzą. Fajnie.
Kawa - jak dla mnie - dobra, lekko kwaskowa. Jak dla mnie była parzona w bardzo wysokiej temp (94*C) jak na drip, inne metody też były w podobnej temp. Więc po pokazie zaparzyłem sobie w niższej (75*C chyba) dużo się nie zmieniła w smaku czy aromacie, ale nie zaparzyłem jej profesjonalnie.
IMHO spotkanie bardzo udane, dobrze zorganizowane, z dobrą kawą i fajnymi ludźmi. Najlepsze na jakimkolwiek byłem!
PS. Kolejne przewidziane jest na wrzesień, tym razem herbaciane więc rezerwujcie czas bo warto!
@Mateusz - dopisz jeśli o czymś zapomniałem.