Autor Wątek: Warsztaty Home Barista: drip i chemex / Warszawa 7.12.2014  (Przeczytany 2237 razy)

Offline Pepe Cafe

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 24
    • Pepe Cafe
Warsztaty Home Barista: drip i chemex / Warszawa 7.12.2014
« dnia: 05 Listopad 2014, 23:02:32 »
Pierwsze warsztaty za nami :) Bardzo miła atmosfera, dużo ćwiczeń i czarna kawa w kubkach.



Zapraszamy na grudniową edycję warsztatów Home Barista
Data: 7 grudnia (niedziela) godz. 11
Miejsce: Cafe Plakatówka ul. Hlonda 2, Warszawa (Wilanów)


Metody przelewowe parzenia kawy: drip i chemex.
Czarny Deszcz zaprasza na warsztat na którym:
• dowiecie się co wpływa na smak kawy
• nabędziecie umiejętności, które pozwolą zaparzyć smaczna czarną kawę w domu
W luźnej i przyjaznej atmosferze, bez mądrzenia się, opowiemy dlaczego ziarna kawy są najważniejsze, jeśli chcemy przygotować dobrą kawę. Omówimy przelewowe metody zaparzania kawy: drip i chemex.

Każdy z Was otrzyma do ćwiczeń na warsztatach paczkę 250g kawy Czarny Deszcz. Niewykorzystana część ziaren będzie służyła Wam do rozwijania umiejętności we własnych domach.

Spotkanie będzie przebiegało w formie mini wykładów połączonych z pokazem i warsztatami. Będziemy rozwijać umiejętności zaparzania smacznej kawy pracując przy 2 – osobowych stanowiskach wyposażonych w niezbędne narzędzia.

Warsztat poprowadzi profesjonalny barista Wojtek Rzytki
– zdobywca III miejsca w Mistrzostwach Polski AeroPress 2013.
Aktualnie barista w Ministerstwie Kawy.

PROGRAM WARSZTATÓW:

1. Cupping

Przygotujemy i posmakujemy 3 różne kawy (dwie świeżo palone z polskich palarni oraz jedną kawę popularnej marki kupioną w markecie). Opowiemy o różnicy w smaku, znaczeniu jakości ziaren oraz terminu palenia kupowanej kawy.

2. Nie tylko ziarna - co wpływa na smak kawy kiedy mamy już dobrej jakości ziarno

• Gramatura: kilka słów o dozie kawy w zależnie od wybranej metody parzenia
• Stopień palenia kawy: o różnicy pomiędzy kawą ciemno, a jasno paloną
• Stopień zmielenia kawy: na co warto zwrócić uwagę, aby smaki bogato rozkwitały już w pierwszych sekundach kontaktu zmielonej kawy z wodą
• Temperatura wody: pewnie słyszeliście Państwo, że wrzątek szkody kawie. Powiemy jaką temperaturę wody stosować aby osiągać pełny i złożony smak kawy
• Woda: powiemy jak mineralizacja wody (ilości substancji rozpuszczonej w wodzie) wpływa na smak kawy

3. Przelewowe metody zaparzania kawy

Krótko omówimy i zaprezentujemy najpopularniejsze metody przelewowe, jakie mogą Państwo stosować w swoich domach:
• Drip
• Chemex
Instrukcja pozwoli przejść do warsztatu, gdzie będziemy przyrządzać smaczną kawę poznanymi metodami.

4. Warsztaty

Zaprosimy do pracy w 2 – osobowych zespołach przy stanowiskach wyposażonych w dripper, chemex.
Pod okiem Wojtka każdy z uczestników będzie miał okazje zrobić kawę każdą z metod.
To z kolei pozwoli wybrać tą która daje najsmaczniejszy napar wg indywidualnego gustu i smaku.

INFORMACJE DODATKOWE, ZAPISY:
Czas trwania warsztatu: 3 do 3,5 h
Uczestnicy otrzymają certyfikat zaświadczający udział w szkoleniu.
Opłata: 150 zł
Limit uczestników: 6 osób
Data: 7 grudnia (niedziela) godz. 11
Miejsce: Cafe Plakatówka ul. Hlonda 2, Warszawa (Wilanów)
Dodatkowo: do dyspozycji 250g kawy Czarny Deszcz.
Kontakt i informacje dodatkowe: p.kwiatkowski [at] czarnydeszcz.pl
tel. 512 007 200
Więcej: www.homebarista.pl

Zapraszam! Tak pracowaliśmy poprzednim razem:





Paweł
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2014, 09:03:06 wysłana przez Pepe Cafe »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi