Kończę właśnie kawy przygotowane na potrzeby testu:
(http://images66.fotosik.pl/616/49eb8571997c640emed.jpg) (http://www.fotosik.pl)
Kawa - Etiopia Yirgacheffe z EuroCafe
Ilość - 12g
Ilość naparu - 180-200ml
Temperatura - 90*C
Czas parzenia - 2,5 min
Kawą przygotowano na 3 sposoby:
1. Dripper Hario + filtr Hario
2. Dripper Melitta + filtr Hario
3. Dripper Melitta + filtr Melitta
Kawa przygotowana na dwa pierwsze sposoby jest bardzo podobna. Wydaje się jedynie, że kawa nr 2 jest nieco "ostrzejsza w smaku". Obie kawy są jednak bardzo słodkie i zbalansowane.
Kawa przygotowana z użyciem filtra Melitta odbiega od dwóch wcześniejszych. Po pierwsze przy tym samym przemiale i identycznym sposobie polewania ekstrakcja przebiegała wolniej - stąd ilość otrzymanego naparu wyniosła tylko 180ml. Co do smaku - kawa jest bardziej kwaskowa, nieco "surowsza" i zdecydowanie mniej słodka.
Podsumowując - wydaje się, że większe znaczenie ma sam filtr niż konstrukcja drippera. Różnice przy takim samym filtrze są minimalne i trudno mi wskazać faworyta. Ponieważ ziarenka były zacne, więc kawa przygotowane na wszystkie 3 sposoby była bardzo fajna. W ciepły dzień wolałbym chyba melittę, natomiast w ponury, deszczowy wieczór wybrałbym zdecydowanie hario.