Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516284 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4860 dnia: 17 Kwiecień 2018, 12:00:39 »
Daaawno nie piłem Kiini, teraz już kliknięte i czekam, aż do mnie dotrze :)
Samym zapachem ulatującym z torebki można się upić... ;) Na zdrowie :).

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4861 dnia: 17 Kwiecień 2018, 12:18:31 »
Z tego, co pamiętam, to była kwintesencja słodkiego balansu. Paczucha już w drodze :D
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4862 dnia: 17 Kwiecień 2018, 13:05:05 »
Z Sudan Rhume z obróbki naturalnej zetknęłam się w postaci próbki. Bardzo była interesująca.  Cena dorównywała Geshy Cerro Azul z tej samej plantacji.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4863 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:15:26 »
inna liga, raczej nie do espresso...
Etam, nie znasz się. To kwintesencja espresso jest.  :taniec:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4864 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:27:26 »
Mam wątpliwości co do tego po przeczytaniu artykułu jednego z naszych dawnych mistrzów. Sentyment dzisiaj mnie ogarnął, więc zajrzałem tam po latach niepamięci: Flavors, coffee seeds maturity, and fashion trends.
Oczywistym jest to, że w Granja La Esperanza dbają o swoje kawy najlepiej i na pewno zbierają bardzo dojrzałe, słodkie owoce... Ale "włoskie espresso" to musi być palone długo, "po włosku" :lol2:.

Poza tym ostatnim zdaniem -- zgadzam się z autorem. Pewnie tak jest, że obecność kwasów owocowych w espresso "mylnie" określane jest mianem "owocowych nut". Aromaty owoców w kawie wcale nie są jednak tożsame z obecnością kwasów...
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2018, 16:44:40 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4865 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:39:23 »
Do "trzecio-falowego: espresso polecam przede wszystkim blend Arichy z domieszką Las Lajas palony wczoraj (metodą pre-blendu). W  espresso wyczuwalne są niewątpliwie dojrzałe owoce i jeżynowa słodycz. Popijając tę mieszankę, doczekam nadejścia pysznych Kolumbii..

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4866 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:45:09 »
Salwador Finca La Cumbre pyszny :) Zresztą ta Kolumbia Animas jak przetestowałem w firmie - też posmakowała.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4867 dnia: 17 Kwiecień 2018, 23:31:57 »
Swoją drogą... Co wygrałem? ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4868 dnia: 18 Kwiecień 2018, 08:51:23 »
Pewnie pierwszą paczkę tej wspomnianej Kolumbii. Prawdopodobnie transport wyruszy w ciągu paru dni, będzie u nas za tydzień-dwa. Kolejne parę dni zajmie Eli przygotowanie się i palenie...

Salwador Finca La Cumbre pyszny :) Zresztą ta Kolumbia Animas jak przetestowałem w firmie - też posmakowała.
Zgadza się, Kolumbia Las Animas jest bardzo OK -- dziś rano próbowałem :). Próbowałem też Ekwadoru -- jest bardzo czystą, "żywą" kawą, z aromatami czerwonych owoców... A teraz popijam sobie próbki różnych cascar z Panamy. Dosyć to miłe wrażenia.

« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2018, 08:56:14 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4869 dnia: 18 Kwiecień 2018, 13:39:02 »
Tak, serwer był wczoraj nieczynny, więc zapomniałam napisać. Wygraną będzie paczka nowej Kolumbii  :szampan:

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4870 dnia: 18 Kwiecień 2018, 15:34:03 »
Mniam, ale pod aeropress/przelew też się nada?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4871 dnia: 18 Kwiecień 2018, 15:38:57 »
Nie da rady, odeślij od razu do mnie jak dostaniesz ;)

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4872 dnia: 18 Kwiecień 2018, 15:42:11 »
Spoko :P

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4873 dnia: 18 Kwiecień 2018, 19:17:02 »
Na pewno nada się i do aeropressu  :pycha:. Transport jest na etapie realizacji. Paleta dojdzie pod koniec kwietnia..lub na początku maja. Oby nie błąkała się zbyt długo!

Offline Ali7

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4874 dnia: 19 Kwiecień 2018, 21:13:20 »
Dobry wieczór,
Czy Red Ambela jeszcze się kiedyś pojawi?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi