Witam Wszystkich !
Od świat jestem posiadaczem La Pavoni Professional i ...... tu się zaczynają schody, ponieważ nie umiem zrobić w nim espresso..
Opisze proces jak to robię i proszę powiedzcie co robię źle.
Zalewam wodą i włączam ekspres do zagrzania.
ważę 13,5g kawy i mielę w De longi K89
Wsypuje do kolby, dociskam tamperem
Ekspres osiąga ciśnienie prawie 1 Bar.
Odkręcam zawór ręczny z boku żeby usunąć powietrze które pojawiło się podczas nalewania wody.
Dalej podnoszę dźwignię ekspresu na 3/4 i zakładam kolbę.
Po założeniu kolby podnoszę dźwignię ekspresu do końca
I tu się dzieją dziwne rzeczy:
1. Dzwignia zostaje w górnej pozycji, ale woda przelatuje przez kolbę i napełnia filiżankę. Próbując wytworzyć ciśnienie naciskając dźwignię nie czuje żadnego oporu, kawa się przelewa jak w czajniku przelewowym ;/
2. zmieniłem kawę na już zmieloną - wydaje się być bardziej zmielona niż ta którą mieli Delonghi. Efekt ? Taki sam, po podniesieniu dźwigni woda przelatuje przez kolbę i sama napełnia filiżankę. Próbują opuścić kolbę nie czuje oporu
3. biorąc gotowo zmieloną kawę z pkt. 2 nasypałem zamiast 13,5g prawie 18h. Efekt ? taki sam z tym ze kawy trochę mnie wycieka do filiżanki i pod dźwignią czuje nominalny opór.
dodatkowo, w każdym przypadku kawa jest nie do wypicia, aromatyczna bardzo i bardzo gorzka.
Czy może do kolby powinienem jakieś dodatkowe sitko / filtr użyć ? oglądałem masę filmów jak zrobić w la pavoni espresso i niestety nadal leżę w temacie ;/
z góry dziękuje za Pomoc