Autor Wątek: [James Gourmet] MEZCLA EL PROGRESO espresso profile  (Przeczytany 5469 razy)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
[James Gourmet] MEZCLA EL PROGRESO espresso profile
« dnia: 02 Lipiec 2013, 23:18:09 »
Palarnia: James Gourmet (UK)
Odmiana: MEZCLA EL PROGRESO espresso profile
Data palenia: 25.04.2013
Metoda przygotowania: ekspres

Ziarna w miarę równe, matowe, średnio ciemno palone.
Zapach po otwarciu paczki bardzo przyjemny – delikatny, cytrusowo-czekoladowy.
W smaku, jak dla mnie strasznie gorzka (zaczynałem od temperatur 84-86°C; szukając „optimum” zjechałem nawet do 80°C – już wiem, że to najniższa temp. dla AD2; potem „dojechałem” do 94°C – dalej było gorzko; kiedy na nowo zrobiłem espresso przy 84°C, kawa wydała mi się dobra, ale kolejne filiżanki przypomniały mi, że moje preferencje są zupełnie inne i ja do takiego smaku nie potrafiłem się przyzwyczaić. W zasadzie zmieniałem wszystko (temperaturę, grubość przemiału, siłę ubicia i ilość kawy/porcję) i nie potrafiłem poprawić smaku. Generalnie Schweppes pomieszany z kawą, trochę czuć migdały i takie delikatne kwaski mandarynkowe.
Crema słaba, jasna, nietrwała.
O dziwo z mlekiem mi smakowała- choć pierwotnie takie połączenie trudno było mi sobie wyobrazić. Jak dla mnie kawa przeciętna, nie w moim typie. Moja ocena 4/10 (tylko dzięki poprawie smaku w capu).
Kawa spożywana od 01.06.
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi