Palarnia: James Gourmet (UK)
Odmiana: Colombian Finca La Paz Espresso profile
http://www.jamesgourmetcoffee.com/product.php/715/colombian-finca-la-paz-espresso-profileData palenia: 25.04.2013
Metoda przygotowania: ekspres
Ziarna raczej w miarę równe, matowe, średnio ciemno palone. Brak efektów, o których pisał Poe (Columbia Finca Santa Barbara Filter Profile)– trzaskanie ziaren w trakcie mielenia, w zasadzie nic nie słyszałem innego niż zwykle.
Zapach po otwarciu paczki bardzo przyjemny – słodki, owocowo-czekoladowy.
Smak – pierwszy plan to gorzka czekolada, potem suszone śliwki, troszkę korzenne nutki, tło bardzo delikatne owocowe, ale nie potrafię tych owoców nazwać, może odrobinę żółty grapefruit. Długo pozostaje posmak czekoladowy.
Crema średnio trwała, kolor orzechowy.
Mam wrażenie jakby ta kawa była bardzo słaba (może to efekt ogólnego przemęczenia), ale dla mnie słabo „pobudzająca” – łagodna.
Temperatura 84-86°C
Kolumbia, którą dane mi było skosztować od jednego z „palących” forumowiczów była trochę lepsza (choć w kwestii aromatów ziarna odwrotnie – przegrywa z kretesem). Przywołało to moje wspomnienia smaku Kolumbia Supreme i wzmocniło chęć zakupu domowej palarki do kawy, a może poczekać, aż Geralt uruchomi produkcję seryjną i zacznie tanio sprzedawać krajowe produkty? W zasadzie czemu miałby to robić tanio?
).
Kawa dobra, moja ocena 7/10
Kawa spożywana od 25.05.