forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Jaro w 02 Lipiec 2013, 23:18:09

Tytuł: [James Gourmet] MEZCLA EL PROGRESO espresso profile
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 02 Lipiec 2013, 23:18:09
Palarnia: James Gourmet (UK)
Odmiana: MEZCLA EL PROGRESO espresso profile
Data palenia: 25.04.2013
Metoda przygotowania: ekspres

Ziarna w miarę równe, matowe, średnio ciemno palone.
Zapach po otwarciu paczki bardzo przyjemny – delikatny, cytrusowo-czekoladowy.
W smaku, jak dla mnie strasznie gorzka (zaczynałem od temperatur 84-86°C; szukając „optimum” zjechałem nawet do 80°C – już wiem, że to najniższa temp. dla AD2; potem „dojechałem” do 94°C – dalej było gorzko; kiedy na nowo zrobiłem espresso przy 84°C, kawa wydała mi się dobra, ale kolejne filiżanki przypomniały mi, że moje preferencje są zupełnie inne i ja do takiego smaku nie potrafiłem się przyzwyczaić. W zasadzie zmieniałem wszystko (temperaturę, grubość przemiału, siłę ubicia i ilość kawy/porcję) i nie potrafiłem poprawić smaku. Generalnie Schweppes pomieszany z kawą, trochę czuć migdały i takie delikatne kwaski mandarynkowe.
Crema słaba, jasna, nietrwała.
O dziwo z mlekiem mi smakowała- choć pierwotnie takie połączenie trudno było mi sobie wyobrazić. Jak dla mnie kawa przeciętna, nie w moim typie. Moja ocena 4/10 (tylko dzięki poprawie smaku w capu).
Kawa spożywana od 01.06.